Klastry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Změny v ekonomickém prostředí
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Strategické aliance Vypracoval: Jiří Slabý. Strategické aliance  Organizační forma, která pomáhá zajišťovat společnou kooperativní podnikatelskou činnost.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
2.Marketingové prostředí
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Inovační procesy ® 2004 – přednáška č. 6 Klastry.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika EU v období
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Polytechnické vzdělávání v praxi
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Cornwall Peer Review visit
Transkript prezentace:

Klastry

Klastry – co to je? M. Porter Klastry jsou místní koncentrace vzájemně propojených firem a institucí v konkrétním oboru. Klastry zahrnují skupinu provázaných průmyslových odvětví a dalších subjektů důležitých pro hospodářskou soutěž. Obsahují například dodavatele specializovaných vstupů a poskytovatele specializované infrastruktury. Evropská komise skupiny nezávislých podniků a přidružených institucí, které: spolupracují a soutěží, jsou geograficky koncentrované v jednom nebo několika regionech, i když tyto klastry mají globální rozsah, jsou specializované v konkrétní oblasti provázané společnými technologiemi a dovednostmi, jsou buď znalostní nebo tradiční (jsou založeny buď na vědeckých poznatcích nebo tradičních odvětvích).“

Struktura klastru Klíčové podniky Podpůrné podniky Měkká podpůrná infrastruktura Tvrdá podpůrná infrastruktura

Přínosy klastrů Konkurenceschopnost a následné zlepšení ekonomického růstu těmito způsoby: Zvýšenou produktivitou na základě lepšího přístupu k specializovaným dodavatelům, dovednostem a informacím. Klastry zvyšují inovační kapacitu firem, a to zrychlováním difúze technologický znalostí a inovací a tím, že je zdůrazňována potřeba zdokonalování v procesu výroby. Jakmile jednou klastr vznikne, začne se rozrůstat v důsledku vytváření nových firem a příchodu nových dodavatelů. Tvorba nových firem je stimulována i tím, že mnozí zaměstnanci se stávají podnikateli v tzv. spin-off firmách vzniklých odštěpením od původní firmy v důsledku nižších bariér vstupu. Další přínosy pro podniky, vysoké školy, kraje

Oblasti spolupráce networking, tok informací a znalostí lidské zdroje, vzdělávání výzkum a inovace obchodní spolupráce a propagace, specializace, logistika financování investic, přilákání investorů lobování

Typologie klastrů Klastry založené na hodnotovém řetězci Klastry založené na kompetencích Podle životního cyklu Podle geografického hlediska Hloubka a šířka klastru

Klastrové iniciativy v ČR

Příklady klastrových iniciativ v ČR Water Treatment Alliance (JMK) – www.wateralliance.cz CEITEC Cluster (JMK) – bioinformatika – www.ceitec.cz Českého nanotechnologického klastru (Olom. kraj) – www.nanoklastr.cz Omnipack (PK, KHK, VY) – obaly - www.klastromnipack.cz Automobilový klastr (MSK) - www.autoklastr.cz Národní strojírenský klastr (MSK) -www.msskova.cz Obuvnický klastr (ZK) - www.czech-shoe.cz

Diamant konkurenční výhody Michael Porter Firemní strategie, struktura a rivalita Podmínky faktorů Související a podpůrná odvětví Podmínky poptávky Vláda

Mapování klastrů identifikace aktuálních či potenciálních klastrů v krajích, okresech či městech ČR identifikace klíčových problémů a příležitostí pro skupiny firem a ostatních aktérů, včetně univerzit a výzkumných ústavů, které mohou aktivně napomáhat zvyšování konkurenceschopnosti a podporovat inovace zpracování podrobných akčních plánů a strategií pro skupiny aktérů s cílem řešení společných problémů Mapa klastrů – způsob vysledování a znázornění vztahů dodavatelského řetězce či hodnotového řetězce v klastru, z nichž některé jsou silnější než ostatní.

Facilitátor Neutrální moderátor zodpovědný za aktivní rozvíjení programů klastru a za zajišťování dlouhodobého zdokonalování klastrových iniciativ. identifikuje a podněcuje klastrové příležitosti v kraji a aktivně je rozvíjí hledá možnosti propojení firem tam, kde existují shodné zájmy a potřeby, facilituje úvodní workshopy zprostředkovává kontakty, navazuje, rozvíjí a udržuje vztahy v rámci skupiny subjektů, které chtějí založit klastr působí jako neutrální prostředník, nositel změn a katalyzátor, který usnadňuje (facilituje) dialog mezi účastníky klastru, regionem, soukromými podniky a vládou napomáhá založení řídicí skupiny klastru, vedené soukromým sektorem napomáhá růstu existujících firem, přilákání nových společností, vyhledání příležitostí k inovacím v klastru

Nástroje pro identifikaci klastrů Vstupně-výstupní analýza Identifikace obchodních vztahů mezi různými průmyslovými odvětvími v rámci dané ekonomiky; používá se pro znázornění dodavatelsko-odběratelských vztahů uvnitř klastru a mezi klastry. Koeficient lokalizace Poměr zaměstnanosti v sektoru v regionu a zaměstnanosti v sektoru v celé zemi. Odhalené komparativní výhody Regionální podíl exportu každého sektoru vůči exportu všech výrobních sektorů a ve srovnání s průměrem v porovnávaných zemích.

Zdroj: CzechInvest: Průvodce klastrem

Příklad 1: Mapa Moravskoslezského strojírenského klastru Zdroj: CzechInvest: Průvodce klastrem

Příklad 2: Mapa Skotského potravinářského klastru Zdroj: CzechInvest: Průvodce klastrem

Právní formy klastrů Klastr jako součást jiné asociace Sdružení podle § 20 obč. zák. č. 40/64 Sb. Sdružení podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů Volné sdružení (konsorcium) podle občanského zákoníku §829 Obchodní společnost (Nadace)

Strategie rozvoje klastrů Strategie a politiky na podporu rozvoje klastrů mají tyto společné prvky: aktivity pro zajištění informací, zpracování detailních studií, které identifikují profil, případně strukturu klastru, programy, které nabízejí speciální podpory v oblasti specifické infrastruktury vzdělávání a dalších služeb podle druhu a zaměření klastru, programy pro podporu vytváření podnikových sítí a spolupráci mezi firmami, poskytování služeb podnikům.

Podpora klastrů ze strukturálních fondů 2004 – 2006 Program Klastry z OP Průmysl a podnikání 2 fáze 2007 – 2013 Program Spolupráce z OP Podnikání a inovace

Doplňující literatura www.czechinvest.org/klastry CzechInvest: Průvodce klastrem. SÖLVELL, Ö. – LIDNQVIST, G. – KETELS, C.: Zelená kniha klastrových iniciativ. Ivory Tower AB, Stockholm 2003. ISBN: 91-974783-1-8. Český překlad: agentura CzechInvest. CzechInvest: Posouzení odvětvových seskupení „klastrů“ z pohledu možného porušení hospodářské soutěže (antitrustu) v ČR a v EU