ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vedlejší jatečné produkty
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Biologie a ekologie -PRŮŘEZOVÉ TÉMA
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Neživá příroda - vzduch
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa      Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma Mléčné výrobky   Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 11.10.2013 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Mléčné výrobky Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 3 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Osnova Smetana Máslo Fermentované mléčné výroby Zahuštěné a sušené mléčné výrobky Procvičování učiva TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

SMETANA Druhy smetany: Smetana je mléčný výrobek s vyšším obsahem tuku. Získává se odstřeďováním pasterovaného mléka v odstředivkách. Používá se při přípravě řady pokrmů. Druhy smetany: Sladká smetana - různý obsah tuku ( zpravidla 12% ). Kysaná smetana ( pochoutková, lahůdková ) – připravuje se ze sladké zakysáním smetanovým zákysem. Zákys se připravuje naočkováním mléka speciální kulturou. Smetana ke šlehání – 33 % tuku. Smetana do kávy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

MÁSLO Přírodní mléčný produkt vyrobený stloukáním pasterované smetany. Má vysoký obsah nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Má vynikající chuťové vlastnosti, používá se na krátké osmažení, na zjemňování a ve studené kuchyni. Dlouhým skladováním žlukne. Druhy másla: Čerstvé Stolní Výběrové S různými přísadami – pažitka, křen, bylinky, neslané, solené,… Se sníženým obsahem cholesterolu TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

FERMENTOVANÉ - ZAKYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Výživově jsou velmi hodnotné - fermentací dochází k lepší stravitelnosti živin, k lepší vstřebatelnosti minerálů a pozitivnímu ovlivňování mikroflóry střev. Vyrábějí se z pasterovaného mléka naočkováním speciálním mléčným zákysem. Kromě konzumace se přidávají i do těst, do dresinků,… TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Druhy fermentovaných – zakysaných mléčných výrobků: Jogurt ( bílý, s přísadou, jogurtové krémy, jogurtové nápoje ) Kefír Podmáslí Acidofilní mléko Kysaná smetana Žinčica – z ovčího mléka, Slovensko Kumys – z kobylího mléka, Asie Macun – z kravského a buvolího mléka TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

ZAHUŠTĚNÉ A SUŠENÉ MLÉČNÉ VÝROBKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Procvičování učiva: Doplň písmena dalšími mléčnými výrobky. S M E T A šlehačka macun žinčica podmáslí kefír jogurt máslo TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Přečti níže uvedený text a odpovídej na otázky. 2.Práce s textem Přečti níže uvedený text a odpovídej na otázky. V zakysaných mléčných výrobcích je obsažena kyselina mléčná, která má příjemnou a lahodnou chuť. Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry. Potlačují totiž vývoj plynotvorných a hnilobných mikrobů. Vedlejším produktem některých kmenů bakterií mléčného kvašení jsou též vitaminy B1, B2, a B6, které zvyšují biologickou hodnotu výrobků. Tyto výrobky jsou sytivé, ale poněvadž jsou tvořeny jemnými částečkami mléčných bílkovin, nepřetěžují trávicí orgány. Jsou rovněž dietními nápoji. Napiš význam zakysaných mléčných výrobků pro organismus: 1. 2. 3. 4. 5. Příjemná chuť Pozitivní působení na střeva Zvýšená biologická hodnota Nepřetěžují trávení Jsou dietní TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Zdroje Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Literatura: KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 1. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Mikrosoft Word Mihttp://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1312750/1312558.jpg http://www.akcni-maslo.cz/wp-content/uploads/2013/01/maslo-bio.jpg http://nd04.jxs.cz/184/045/f00f3436f0_74555811_o2.jpg http://www.bvv.cz/public/galleries/9/8469/20_chocen_rankoneochuc.jpg?513d6e2861159211503a8677175aaa7f http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/kysane%20produkty.jpg http://oidnes.cz/05/112/maxi/VENef487_a96.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/942500/942310.jpg http://www.akcni-maslo.cz/wp-content/uploads/2013/01/maslo-madeta.jpg Odkazy ze dne 04.10.2013 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY