ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma Mléčné výrobky Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 11.10.2013 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Mléčné výrobky Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 3 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Osnova Smetana Máslo Fermentované mléčné výroby Zahuštěné a sušené mléčné výrobky Procvičování učiva TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
SMETANA Druhy smetany: Smetana je mléčný výrobek s vyšším obsahem tuku. Získává se odstřeďováním pasterovaného mléka v odstředivkách. Používá se při přípravě řady pokrmů. Druhy smetany: Sladká smetana - různý obsah tuku ( zpravidla 12% ). Kysaná smetana ( pochoutková, lahůdková ) – připravuje se ze sladké zakysáním smetanovým zákysem. Zákys se připravuje naočkováním mléka speciální kulturou. Smetana ke šlehání – 33 % tuku. Smetana do kávy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
MÁSLO Přírodní mléčný produkt vyrobený stloukáním pasterované smetany. Má vysoký obsah nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Má vynikající chuťové vlastnosti, používá se na krátké osmažení, na zjemňování a ve studené kuchyni. Dlouhým skladováním žlukne. Druhy másla: Čerstvé Stolní Výběrové S různými přísadami – pažitka, křen, bylinky, neslané, solené,… Se sníženým obsahem cholesterolu TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
FERMENTOVANÉ - ZAKYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Výživově jsou velmi hodnotné - fermentací dochází k lepší stravitelnosti živin, k lepší vstřebatelnosti minerálů a pozitivnímu ovlivňování mikroflóry střev. Vyrábějí se z pasterovaného mléka naočkováním speciálním mléčným zákysem. Kromě konzumace se přidávají i do těst, do dresinků,… TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Druhy fermentovaných – zakysaných mléčných výrobků: Jogurt ( bílý, s přísadou, jogurtové krémy, jogurtové nápoje ) Kefír Podmáslí Acidofilní mléko Kysaná smetana Žinčica – z ovčího mléka, Slovensko Kumys – z kobylího mléka, Asie Macun – z kravského a buvolího mléka TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
ZAHUŠTĚNÉ A SUŠENÉ MLÉČNÉ VÝROBKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Procvičování učiva: Doplň písmena dalšími mléčnými výrobky. S M E T A šlehačka macun žinčica podmáslí kefír jogurt máslo TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Přečti níže uvedený text a odpovídej na otázky. 2.Práce s textem Přečti níže uvedený text a odpovídej na otázky. V zakysaných mléčných výrobcích je obsažena kyselina mléčná, která má příjemnou a lahodnou chuť. Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry. Potlačují totiž vývoj plynotvorných a hnilobných mikrobů. Vedlejším produktem některých kmenů bakterií mléčného kvašení jsou též vitaminy B1, B2, a B6, které zvyšují biologickou hodnotu výrobků. Tyto výrobky jsou sytivé, ale poněvadž jsou tvořeny jemnými částečkami mléčných bílkovin, nepřetěžují trávicí orgány. Jsou rovněž dietními nápoji. Napiš význam zakysaných mléčných výrobků pro organismus: 1. 2. 3. 4. 5. Příjemná chuť Pozitivní působení na střeva Zvýšená biologická hodnota Nepřetěžují trávení Jsou dietní TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Zdroje Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Literatura: KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 1. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Mikrosoft Word Mihttp://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1312750/1312558.jpg http://www.akcni-maslo.cz/wp-content/uploads/2013/01/maslo-bio.jpg http://nd04.jxs.cz/184/045/f00f3436f0_74555811_o2.jpg http://www.bvv.cz/public/galleries/9/8469/20_chocen_rankoneochuc.jpg?513d6e2861159211503a8677175aaa7f http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/kysane%20produkty.jpg http://oidnes.cz/05/112/maxi/VENef487_a96.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/942500/942310.jpg http://www.akcni-maslo.cz/wp-content/uploads/2013/01/maslo-madeta.jpg Odkazy ze dne 04.10.2013 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY