NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Husitské války.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Identifikátor materiálu: EU
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
Husitská revoluce konec.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Husitské války Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovala: Monika Wagnerová Obor: Učitelství 1. stupeň ZŠ, KS, 2. semestr Školní rok: 2007/2008 Učo:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Jan Žižka Z Trocnova.
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
DOBA HUSITSKÁ.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
byly vojenské výpravy proti nevěřícím či kacířům. Vyhlašovala je
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_Vl.4.r.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
HUSITSTVÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
JAN HUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Druh učebního materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
DOBA HUSITSKÁ.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy:   ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VY_32_INOVACE_19 Husitské války Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Husité si zvolily jako hejtmana Jana Žižku. V roku 1431 u Domažlic se jim povedlo s zpěvem odehnat křižáky s písni Ktož sú boží bojovníci 1424 si po.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK: 4. DATUM: 5.4.2012 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUMč.16_HUSITSTVÍ ČÍSLO MATERIÁLU: 16 JMÉNO AUTORA: Mgr. Marta Suchomelová Metodický list / anotace: Prezentaci lze využít v hodinách vlastivědy ve 4.ročníku při výuce dějepisné části, ve které se žáci seznamují s významnými obdobími a osobnostmi českých dějin. Při prezentaci se žáci seznámí stručně se vznikem a průběhem husitství. Žáci zařadí husitství na časovou osu a mohou vyhledat další informace v encyklopediích nebo na hypertextových odkazech. Na konci prezentace si mohou ověřit získané informace v opakování. Prezentace se může využít také při opakování učiva.

HUSITSTVÍ

POČÁTKY HUSITSTVÍ -smrt Jana Husa vyvolala v Čechách velké pobouření -lidé, kteří se hlásili k učení Jana Husa, si říkali husité -symbolem husitů se stal kalich -kalich znamenal: rovnost všech lidí přijímání pod obojí přijímání hostie (tělo Páně) přijímání vína z kalicha (krev Páně)

-husité se začali bouřit a vytvářeli ozbrojené houfy →na venkově útočili na kostely a kláštery →v Praze vyhodili katolické radní z oken radnice (byla to 1.pražská defenestrace r. 1419) TÁBOR -město založené husity r.1420 -do Tábora přicházeli lidé, kteří chtěli žít podle učení Jana Husa -při příchodu odevzdávali majetek 1.PRAŽSKÁ DEFENESTRACE

-pocházel ze zemanského rodu -v mládí přišel o oko JAN ŽIŽKA TROCNOVA -byl hejtmanem husitských vojsk -pocházel ze zemanského rodu -v mládí přišel o oko -při obléhání hradu Rábí (1421) ztratil druhé oko -vedl vojsko i slepý až do své smrti r.1424 -nebyl nikdy poražen

SMRT JANA ŽIŽKY U PŘIBYSLAVI 11.10.1424

ZBRANĚ - používali upravené HUSITSKÉ VOJSKO -bojovalo zpočátku proti křižákům na obranu své víry -v čele vojska stáli hejtmani -základ tvořily bojové vozy, z nich sestavovali na bojišti vozovou hradbu ZBRANĚ - používali upravené zemědělské nářadí: cepy, kopí, řemdihy, sudlice, kropáče, kůsy -děla -bojové písně Kdož sú boží bojovníci VOZOVÁ HRADBA ŘEMDIH

KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY BOJ KŘIŽÁKŮ S HUSITY -výpravy křižáků vyhlašoval papež proti nepřátelům církve -vojáci nosili na šatech znamení kříže -s pomocí křižáků chtěl uherský a římský král Zikmund získat český trůn -bylo vypraveno 5 výprav do Čech -všechny skončily porážkou křižáků BOJ KŘIŽÁKŮ S HUSITY

VÍTĚZSTVÍ HUSITŮ BITVA U SUDOMĚŘE první vítězná bitva husitů (1420) BITVA NA VÍTKOVĚ porážka 1.křížové výpravy (1420)

-po smrti Jana Žižky vedl husity hejtman Prokop Holý -husité si říkali sirotci BITVA U ÚSTÍ NAD LABEM (1426) BITVA U DOMAŽLIC (1431)

Dlouhá léta válek měla vliv na život v českých zemích: -cizí vojska ničila zem -projevoval se nedostatek potravin, upadala řemesla a zastavilo se obchodování, země chudla -husité nešetřili nikoho, kdo odmítal být na jejich straně -podnikali spanilé jízdy za hranice, aby šířili husitství a také získávali kořist DOBÝVÁNÍ PRACHATIC

ROZPORY MEZI HUSITY -někteří husité chtěli pokračovat dál ve válkách -husité z řad panů a měšťanů chtěli ukončení válek a spojili se s katolickým panstvem -obě skupiny se střetly v bitvě u Lipan (1434) a vojsko prostých husitů bylo poraženo PAMÁTNÍK BITVY U LIPAN

POMNÍK JANA ŽIŽKY U TROCNOVA HUSITSKÁ PAVÉZA

1) Co bylo symbolem husitů? OPAKOVÁNÍ 1) Co bylo symbolem husitů? kalich 2) Husité požadovali přijímání pod obojí. Co to znamená? přijímání hostie (tělo Páně) a vína z kalicha (krev Páně) 3) Kdo stál v čele husitských vojsk? Jan Žižka z Trocnova 4) Ve kterých bitvách husité zvítězili? u Sudoměře, u Domažlic, na Vítkově,…. 5) Jaké zbraně měli a co využívali v bojích? upravené zemědělské nářadí, děla, vozy na vozovou hradbu, bojové písně, taktiku 6) Ve které bitvě byli husité poraženi? bitva u Lipan

Použité zdroje ATILLAK. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Husitsk%C3%A1_korouhev.png UNKNOW. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P%C5%99ij%C3%ADm%C3%A1n%C3%AD_pod_oboj%C3%AD.gif LIEBSCHER, Adolf. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Liebscher,_Adolf_-_Svr%C5%BEen%C3%AD_kon%C5%A1el%C5%AF_s_Novom%C4%9Bstsk%C3%A9_radnice_30._%C4%8Dervence_1419.jpg ALEŠ, Mikoláš. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http:/commons.wikimedia.org/wiki/File:Mikolas_ales_zizka.jpg <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_Smrt_Jana_%C5%BDi%C5%BEky_z_Trocnova_p%C5%99ed_P%C5%99ibyslav%C3%AD_dne_11._%C5%99%C3%ADjna_r._1424.jpg WUSELIG. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:344Wagenburg_der_Hussiten.jpg AVATAR. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Klassischer-Flegel.jpg ATILLAK. wikipedia [online]. [cit . 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Husit%C3%A9_-_Jensk%C3%BD_kodex.jpg HETTEŠ, Ferdinand. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hette%C5%A1,_Ferdinand_-_Por%C3%A1%C5%BEka_%C5%BEelezn%C3%BDch_p%C3%A1n%C5%AF_u_Sudom%C4%9B%C5%99e_dne_25._b%C5%99ezna_1420.jpg?uselang=cs

LIEBSCHER, Adolf. wikipedia [online]. [cit. 10. 5. 2012] LIEBSCHER, Adolf. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_Bitva_na_ho%C5%99e_V%C3%ADtkov%C4%9B_dne_14._%C4%8Dervence_roku_1420.jpg ČERNÝ, V. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bitva_u_%C3%9Ast%C3%AD_nad_Labem.jpg?uselang=cs MATHAUSER, Josef. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_Bitva_u_Doma%C5%BElic.jpg <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_T%C3%A1bo%C5%99i_dob%C3%BDvaj%C3%AD_Prachatic.jpg <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_Bitva_mezi_T%C3%A1bory_a_Pra%C5%BEany_u_Lipan_r._1434.jpg KARELJ. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trocnov_%C5%BDi%C5%BEka_4.jpg JULO. wikipedia [online]. [cit. 10.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ussita_pavese_shield_Prag_Museum_1429.jpg SEMOTANOVÁ, Eva. Atlas českých dějin. 1.díl do roku 1618. 1.vyd. Praha: Kartografie Praha, 1998. ISBN 8070115017. s.52 – 53. AUGUSTA, Pavel; HONZÁK, František. Naše vlast. 2.vyd. Praha: Slovart, 2003. ISBN 8073094408. s.91 – 92. KLUČINA, Petr. Dějiny českých zemí v obrazech-České země v době husitství. 1.souborné vyd. Praha: Albatros Praha, 2006. ISBN 8000017040. s. 306 – 347.