Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Advertisements

Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Vzdělávání a jeho kategorie
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Výstupy z Úvodního semináře
Jedinec – kolektiv integrace – inkluze ukazatel inkluze ve škole
Organizační struktura
Komunitní a otevřená škola
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Základní škola a Mateřská škola Koněšín, příspěvková organizace.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Pedagogická fakulta MU
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3
Inkluzivní vzdělávání – problémy, otázky
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
MAP Trutnovsko Základní informace , Havlovice MAP Trutnovsko.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Využití kritérií kvalitní školy pro MAP - zaměřeno na inkluzi Monika Tannenbergerová.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
9. Tvorba individuálního plánu
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
9. Tvorba individuálního plánu
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Polytechnické vzdělávání v praxi
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Organizační struktura
ANALÝZA PORADENSKÝCH SLUŽEB A PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ PRO ŽÁKA S NARUŠENOU KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTÍ V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavla Sychrová MU, 2011.
Living Lab, ScienceShop, RRI
Vítejte na třetí místní konferenci
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze Monika Tannenbergerová

CÍL …stále skloňována, nicméně panuje nadále mnoho nejasností, mýtů… vyjasnění pojmosloví …všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá?... ukazatele školní inkluze

INKLUZE – INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ INKLUZE sociální INKLUZE školní (neboli INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ) Integrace (začleňování – individuální/skupinové) Inkluzivní vzdělávání - je takový systém základního institucionálního vzdělávání, který umožňuje se všem dětem úspěšně vzdělávat v běžné ZŠ, ideálně v lokalitě jejich bydliště. dva vývojové stupně; často paralelně - začleňování žáků; všechny děti z jedné územní oblasti navštěvují stejnou místní školu („škola za rohem“)

INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ - mýty není novinka (12 let zakotveno v české legislativě) vzdělávání (proces) – vzdělání (produkt) mateřské – základní – střední - vysokoškolské (7 principů pouze ZŠ) každé dítě má nějakou „speciální“ potřebu (cílová sk. = všichni) ≠ afirmativní opatření (tzv. pozitivní diskriminace) ≠ i = společné vzdělávání (pouze jeden z principů) CÍL - nikoliv současná situace ani blízká budoucnost NYNÍ se stále nacházíme na úrovni integrujících tendencí (pojmy – INKLUZE-INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ však používáme)

INTEGRACE vs. INKLUZE žák: nemocný vs. zdravý; odlišný/se SVP vs. normální selhávání žáka: „vadný“ žák vs. selhání systému norma: homogenita vs. heterogenita koncept: speciální vzdělávací potřeby vs. škola pro všechny zařazení: zasloužit si vs. automatické právo individualizace: IVP pro žáky s potřebou vs. IVS pro všechny

INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ - shrnutí Inkluzivní vzdělávání je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy (ideálně v lokalitě jejich bydliště). Na individualizovaném přístupu k žákům je postavena nejen výuka, ale i celá organizace a filozofie školy. Každý žák má svou vzdělávací strategii. Výuka se soustřeďuje na to, aby každý žák plně využil svůj potenciál a zároveň se naučil komunikovat a spolupracovat s ostatními. Odlišnost žáků je zde vnímána jako příležitost k rozvíjení respektu k sobě i ostatním. V inkluzivně orientované škole se nerozlišují žáci na děti s potřebami a děti bez nich, na postižené a intaktní. Škola akceptující princip inkluze žáky nepřipravuje na život ve společnosti pouze obsahem, ale zejména přirozeně svou atmosférou, formou výuky i prostředím.

INKLUZIVNÍ ŠKOLA – od teorie k praxi Inkluzivní školu poznám podle… Ukazatele inkluzivního vzdělávání jsou… Školní inkluzi tvoří… Není stav, ale proces → soubor ukazatelů

ZÁKLADNÍ UKAZATELE ŠKOLNÍ INKLUZE JAK S NIMI PRACOVAT: … chápat je jako „dílky“ celkového obrazu … zvážení aktivit podporující inkluzi … strategické plánování školy (zrcadlo)

Děkuji za pozornost Monika Tannenbergerová monika.tannenbergerova@llp.cz Vše podrobněji v publikaci „PRŮVODCE ŠKOLNÍ INKLUZÍ“ →