Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_549_ Výroba sladu 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 10.09.2012 Datum a místo ověření: 27.09.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, změny při sladování, schéma výroby, využití sladu, skladování ječmene Klíčová slova: slad, ječmen, surovina Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
VÝROBA SLADU slad je naklíčené a sušením konzervované obilí během klíčení se vytváří enzymy mění nerozpustné látky na rozpustné - škroby jednoduché cukry surovinou pro výrobu je ječmen setý – Hordeum sativum pouze jeho jarní forma
Ječmen jarní Obr. 1
Počet sladoven V roce 1950 bylo 158 sladoven s průměrem 1050 t/sladovnu Celková výroba 166 000 t V roce 2003 bylo jen 36 sladoven s průměrem 13 500 t/sladovnu Celková výroba 486 000 t
VYUŽITÍ SLADU Slad se využívá při výrobě: piva lihu droždí kávovin využití ve farmacii
Hodnocení ječmene obsah škrobu větší 66 % klíčivost větší 92 % NL látky (bílkoviny) 8 – 11 % vliv na barvu, chuť a pěnivost obsah vody 14 % příměsi a nečistoty
Schéma výroby sladu ječmen zadina třídění a čištění odpad voda máčení Schéma výroby sladu ječmen zadina třídění a čištění odpad voda máčení . klíčení hvozdění zeleného sladu sladový květ odkličování a leštění omletky uskladnění a expedice
Technologie výroby 1) příprava zrna ke sladování rozbor zrna a jeho uskladnění sušení - maximální teplota záhřevu 35-40 oC třídění – vyrovnanost velikosti, malá zrna propad na sítech – zadina míchání - vyrovnaná kvalita
Obr. 1 foto autor