DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Advertisements

České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.3 Starověký Egypt – přírodní a životní podmínky, společnost.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování staroorientálních států Název sady: Staroorientální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_08 TÉMA:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchod, trh Základy hospodaření.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.61_Mezopotamie Datum:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Procvičení a upevnění učiva
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Raná řecká tyranida, Sparta
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Děti z Bullerbynu 4 VY_32_INOVACE_05_10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Vnímání, poznávací schopnosti
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
CIVILIZACE ?????.
Informační a komunikační technologie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
EGYPT VE STAROVĚKU.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
DĚJINY STAROVĚKU.
Mezopotámie kolébka civilizace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Babylonie Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0816 Sumerské státy DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 6. Popis prezentace Prezentace je určena k opakování tématu Vznik a vývoj lidské společnosti v pravěku a starověku. Rozvíjí kompetence k učení a řešení problému. Dále rozvíjí komunikační dovednosti a zlepšuje čtení s porozuměním. Prezentace může být využita pro práci malé až tříčlenné skupiny, celé třídy na interaktivní tabuli a také jako práce pro jednotlivce. Je určena jako doprovodný materiál k pracovnímu listu Sumerské státy I, ale může být vhodná i jako materiál k procvičování.

Vznik sumerských států v Mezopotámii OTROKÁŘSKÁ SPOLEČNOST

Vznik sumerských států: Rozvoj zemědělství a řemeslné výroby umožnil vznik sousedských občin na území Mezopotámie mezi řekami Eufrat a Tigris. Na konci 4. tisíciletí osídlili jih Mezopotámie Sumerové. Podle nich nazýváme toto území SUMER. Které z těchto tvrzení o sumerském zemědělství je správné? b) a) Sumerové nevyužívali záplavy Tigridu a Eufratu. Nestavěli zavlažovací zařízení, proto nerozvíjeli závlahové zemědělství a praktikovali stěhovavé zemědělství Sumerové využívali záplavy Tigridu a Eufratu. Stavěli zavlažovací zařízení. Díky němu mohli rozvíjet závlahové zamědělství.

Správná odpověď

Co používají k orbě zemědělci na obrázku? a) Pluh b) Dřevěný hák c) Rádlo s násypkou na zrní

Správná odpověď

Jak se jmenuje kov, který je popsán v následujícím textu a který Sumerové používali? Suroviny pro jeho výrobu měď a cín Sumerové nakupovali ve vzdálených oblastech, protože v Sumeru byl nedostatek kovů. Vyrábí se roztavením a následně smícháním devíti dílů mědi a jednoho dílu cínu. Vyráběly se z něj nástroje, šperky a zbraně. Času podléhá jen velmi málo. Dalo se s ním platit místo peněz a byl výhodným obchodním artiklem. Litina Železo Bronz Zlato

Správná odpověď

Rozvoj řemeslné výroby nedostatek hlíny Kovů byl v Sumeru . . Bylo zde však dostatek Z ní vyráběli řemeslníci nádoby a , některé byly s . Nastal rozvoj řemeslné a vznikl . Nejvíce vzkvétala města , , . Rozvoj obchodu a řemesel si vynutil vznik a Psaní bylo velmi náročné a psát uměli pouze glazurou cihly výroby obchod Ur Uruk Lagaš písma číslic písaři

Spojte příslušné dvojice pojmů, určete pořadí v jakém jsou napsné. B) C) 1) A – hliněné cihly, B – výměnný obchod, C – řemeslná výroba výroba nástrojů, nádob a tkanin 2) A – hliněné cihly, B – výměnný obchod, C – řemeslná výroba výměna potravin za suroviny 3) A – řemeslná výroba, B –výměnný obchod C – hliněné cihly dostatek hlíny

Správná odpověď

Je následující řazení pojmů správně? Akadská říše Sumerské státy Starobabylónská říše ANO NE

Správná odpověď

Která posloupnost vývoje států v Mezopotámii je správná? Akkadská říše, Starobabylonská říše, Novobabylonská říše , Sumerské státy. Sumerské státy, Starobabylonská říše, Akkadská říše, Novobabylonská říše. Sumerské státy, Akkadská říše, Novobabylonská říše, Starobabylonská říše . Sumerské státy, Akkadská říše, Starobabylonská říše, Novobabylonská říše. Starobabylonská říše, Sumerské státy, Novobabylonská říše, Akkadská říše.

Správná odpověď

Složení sumerské společnosti kněz Centrem města byl chrám, v chrámu bydlel Ten řídil hospodářství určoval jaké plodiny budou pěstovat a co budou vyrábět Kněžím pomáhali a Město a celý městský stát chránili Stát chránil své obyvatele. Nejhůře na tom byli Kněží, úředníci a vojáci byli vrstva , rolníci, řemeslníci a otroci byli vrstva zemědělci řemeslníci úředníci písaři vojáci otroci vládnoucí ovládaná

Freska draka na Ištařině bráně

Pokud jste došli až sem, je vaše Řešení správné. Děkuji za pozornost a nashledanou u dalších úkolů. Bronzová maska akkadského krále Sargona I. nalezená v Ninive. Irácké muzeum v Bagdádě Mozaiková standarta z Uru z mušloviny, vápence, lazuritu a asfaltového pojiva. Na horní desce je válečné tažení a na dolní desce přivádění kořisti a oslava vítězství. Britské muzeum v Londýně.

Použité zdroje: http://stepankovar.blog.idnes.cz/c/47055/O-puvodu-Sumeru.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Sumer http://wiki.varhoo.cz/images/4/47/Urska_standarta.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mushkhushu.jpg http://images.google.cz/imgres?q=Zlat%C3%A1+p%C5%99ilba+kr%C3%A1le+Meskalamduga&hl=cs&biw=1280&bih=823&gbv=2&tbm=isch&tbnid=VXRJ0KFym7knbM:&imgrefurl=http://www.hannibal.szm.sk/sumer01.htm&docid=MNECH-LrhfhU3M&imgurl=http://www.hannibal.szm.com/sumer01.jpg&w=400&h=386&ei=1FTPT_-_D4TSsgbnn-zvCg&zoom=1 Zamarovský Vojtěch, Na počátku byl Sumer, Panorama Praha 1983