Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Křížové výpravy století
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rytířské řády.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-14_Křížové výpravy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Středověká společnost
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Co si představíš pod tímto pojmem?
Křižáci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Saladin – křížové výpravy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Křížové výpravy (kruciáty)
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Křížové výpravy.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Křížové výpravy.
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o křížových výpravách.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 22. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Nástup Lucemburků na český trůn
Nástup Lucemburků na český trůn
Svatá říše římská a křížové výpravy
Templáři a jiné rytířské řády
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
SICÍLIE VE STŘEDOVĚKU Obr. 1
Francká říše Petr Procházka
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Křížové výpravy (kruciáty)
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_20
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Svatá říše římská a boj o investituru Petr Procházka
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Křížové výpravy na Blízký východ Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).“

křížové / křížácké výpravy (též kruciáty): 8 vojenských tažení Evropanů na Blízký východ doba: konec 11. stol. – konec 13. stol. hlavní cíle: a) osvobození Svaté země (Izraele) od muslimů b) šíření křesťanství mimo Evropu c) zisk nových území křižák = bojovník ve znamení kříže (křesťan)

Ukaž na mapě oblast Blízkého východu. Obr. 1 Blízký a Střední východ obsazený kočovnými Turky v 11. stol. Úkoly: Ukaž na mapě oblast Blízkého východu. Kdo je muslim, jaké náboženství vyznává? Proč křesťané považovali hlavní cíl výprav za Svatou zemi (Izrael)? Jsou dobyvačné války v souladu s křesťanským učením?

Úkol: Rozliš na mapě oblasti podle náboženských vyznání. Obr. 2 Mapa první křížové výpravy (konec 11. stol.) Úkol: Rozliš na mapě oblasti podle náboženských vyznání.

Obr. 3 Papež Urban II. vyhlašuje r. 1095 první křížovou výpravu účastníci výprav / křižáci: evropští panovníci šlechtici prostý lid Úkol: Co opravňovalo papeže k vyhlašování výprav? Obr. 3 Papež Urban II. vyhlašuje r. 1095 první křížovou výpravu do Svaté země.

a to i na nevinných ženách a dětech. Obr. 4 Výjev z první křížové výpravy. Během všech tažení se křižáci dopouštěli krutého násilí, a to i na nevinných ženách a dětech. Obr. 5 Křižácké státy na Blízkém východě mezi první a druhou výpravou (1. pol. 12. století).

Obr. 7 Francouzský král Filip II. a anglický král Richard Lví Srdce přijímají kapitulaci dobyté pevnosti Akkon během čtvrté výpravy (přelom 12.–13. stol.). Obr. 6 Francouzský, německý a jeruzalémský král jako vůdcové třetí výpravy (konec 12. stol.). Tažení se účastnil i druhý český král Vladislav II. V dolní části obléhání Damašku.

Obr. 8 Smrt německého císaře Fridricha Barbarossy zachycená ve středověkém rukopisu. Je známo, že císař se během třetí výpravy utopil v řece Salefu v dnešním Turecku.

Z čeho křesťané Židy obviňovali? Obr. 9 Upalování Židů během křížových výprav. Křižáci zneužívali svých tažení k masovým útokům (pogromům) na židovské obyvatelstvo nejen na Blízkém východě, ale i na území Evropy. Úkoly: Z čeho křesťané Židy obviňovali? Byly důvody k zabíjení Židů pouze náboženské? Co označujeme jako holocaust?

Obr. 10 Gustave Doré – Dětská křížová výprava (obraz z 19. století). Představa, že Svatou zemi mohou od muslimů osvobodit nevinné dětské duše je spíše historickým mýtem než skutečností. Přesto byla tato výprava po dlouhá staletí za skutečnou považována; žádné věrohodné prameny ji ovšem nepotvrzují.

rytířské církevní řády: vznikly během křížových výprav plnily zároveň vojenské i církevní funkce Obr. 11 Červený kříž řádu templářů. Obr. 12 Bílý kříž řádu johanitů. Obr. 13 Černý kříž řádu německých rytířů.

název podle chrámu (templu) krále Šalamouna v Jeruzalémě 1) templáři: mocný a bohatý řád název podle chrámu (templu) krále Šalamouna v Jeruzalémě Obr. 14 Templářský rytíř (obrázek z počítačové hry). Úkol: Jaké vlastnosti zdobily středověkého rytíře?

Obr. 15 Francouzský král Filip IV. Sličný přihlíží upalování templářů. Řád se kvůli rostoucí moci stal trnem v oku francouzského krále i papeže. Král prohlásil templáře za kacíře, zabral jim všechen majetek a počátkem 14. století je nechal upálit. Papež krátce nato řád zrušil.

2) johanité / maltézští rytíři řád sv. Jana (dodnes) ochrana poutníků, péče o nemocné křižáky Obr. 16 Pevnost Krak v Sýrii, kterou ve 13. století vybudovali johanité. Památka je od r. 2006 na seznamu UNESCO.

Obr. 17 Katedrála sv. Jana ve Vallettě, hlavním městě Malty. Ostrov byl v minulosti jedním ze sídel řádu, a právě podle něj se johanité označují též jako maltézští rytíři.

3) řád německých rytířů (dodnes) významný hlavně při šíření křesťanství v Pobaltí Obr. 18 Pevnost ve městě Akkon v dnešním Izraeli postavená řádem neměckých rytířů. Historické město je od r. 2001 též na seznamu památek UNESCO.

výsledky a význam výprav: i přes dílčí úspěchy celkově neúspěšné (Blízký východ zůstal pod kontrolou muslimů) rozvoj obchodních styků s Orientem západní Evropa blíže poznává orientální kulturu Obr. 19 Číslice, zvané arabské. Svůj původ mají v Indii, Evropě je však zprostředkovali právě Arabové.

Doplň tvrzení náležitými fakty: Křížové výpravy na Blízký východ probíhaly od ______ do ______ století. K hlavním cílům patřilo osvobození Svaté země od _______________. Do Svaté země směřovali křižáci proto, že se tu narodil ________________. Výpravy však byly i příležitostí, jak __________________ nová území. Tažení na východ podporovala katolická církev v čele s ____________. Výprav se účastnili panovníci, šlechtici, ale i __________________. Během výprav vznikly významné církevní rytířské _______________. Patřili mezi ně templáři, johanité a _______________________. Tažení byla zneužita také k pogromům na ________________ obyvatelstvo. Celkově skončily výpravy pro křižáky __________________.

správné odpovědi: 11., 13. muslimů Ježíš Kristus Získat / dobýt papežem prostý lid řády řád německých rytířů židovské neúspěšně

Citace obrazových materiálů: Obr. 1. MapMaster. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seljuk_Empire_locator_map.svg Obr. 2. Captain Blood at de. wikipedia. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kreuzzug.jpg?uselang=cs Obr. 3. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CouncilofClermont.jpg Obr. 4. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Godefroi_of_Bouillon_leads_the_army.jpg Obr. 5. MapMaster. Derivative work: Podzemnik (talk). [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Near_East_1135-cs.svg Obr. 6. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2nd_Crusade_council_at_Jerusalem.jpg Obr. 7. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philippe_Auguste_et_Richard_Acre.jpg Obr. 8. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emporer_Frederic_I_death.jpg Obr. 9. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Medieval_manuscript-Jews_identified_by_rouelle_are_being_burned_at_stake.jpg

Citace obrazových materiálů: Obr. 10. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gustave_dore_crusades_the_childrens_crusade.jpg Obr. 11. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knights_Templar_Cross.svg Obr. 12. Nuno Tavares, based on the original by Alibaba, based on Image:Blason_Ordre_Malte.png and a 3D model of Rinaldum. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blason_Ordre_Malte_3D.svg Obr. 13. David Liuzzo. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crux_Ordis_Teutonicorum.svg?uselang=de Obr. 14. Vahakn. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2007templar1--maxweb.jpg?uselang=cs Obr. 15. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Filip4_templari_exekuce_Boccaccio15.jpg?uselang=cs Obr. 16. Jerzy Strzelecki. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krak_des_chevaliers15%28js%29.jpg?uselang=cs Obr. 17. Radoneme at en.wikipedia. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:St_Johns_Co-Cathedral.jpg

Citace obrazových materiálů: Obr. 18. Beljajev. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acre_-_Akko_Tower.jpg Obr. 19. [cit. 2013-01-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arabic_Numerals.svg

Literatura: ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro SOŠ: české a světové dějiny. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 2002. ISBN 80-7235-194-X. ČORNEJ, Petr a kol. Dějiny evropské civilizace I. 4. vyd. Praha a Litomyšl : PASEKA, 2002. ISBN 80-7158-472-7. FRANZEN, August. Malé církevní dějiny. 1. vyd. Praha : ZVON, české katolické nakladatelství, 1992. ISBN 80-7113-008-7.