Rok v jeho proměnách a slavnostech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní život Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 39.
Advertisements

Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Rok v jeho proměnách a slavnostech.   Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Danuše Chrastecká Matematika 2. ročník Logaritmus ChrM619 leden 2014 Číslo klíčové aktivity:III/2.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Rok v jeho proměnách a slavnostech
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Romantismus.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
Jsem ŠKOLÁK II.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Návykové látky Název projektu: OP VK
KUR DOMÁCÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Člověk a čas.
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Skupiny DĚ, TĚ, NĚ, BĚ, PĚ, VĚ, MĚ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rozdělení zemí podle vyspělosti
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Téma (název prezentace)
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Wolfgang Amadeus Mozart
První Habsburkové na českém trůnu
Rok v jeho proměnách a slavnostech
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rok v jeho proměnách a slavnostech ČAS
Transkript prezentace:

Rok v jeho proměnách a slavnostech Letnice Rok v jeho proměnách a slavnostech

Letnice Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 58 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 28. 5. 2013

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se s historií. Klíčová slova: historie, tradice.

Letnice – květen/červen Je to období plné mnoha lidových obyčejů. Předcházely jim různé předkřesťanské svátky související s letním slunovratem, pohanské zvyky a rituály. O jejich potlačení se snažili Přemyslovci – nepřáli věštcům a čarodějům.

Svatodušní svátky Ústřední církevní svátky tohoto období. Slaví se 50 dní po Velikonocích. Obsahově i myšlenkově na ně navazují a jsou jejich vyvrcholením. Svátky pohyblivé: 10. května – 13. června.

Průběh svátků Sobota před svatodušními svátky: chystalo se na následující dny – úklid, výzdoba. Neděle svatodušní: církevní oslavy, slavnostní mše, křty. Pondělí svatodušní: různé lidové obyčeje – volnější a lidovější ráz, lišily se dle krajů.

Jízda králů Tento zvyk se dnes udržuje pouze na pěti místech ČR – církev sama tento zvyk zakazovala. Nejznámější Jízda králů je z Vlčnova na Moravě – folklórní slavnost, krajové odlišnosti. Historie tohoto zvyku sahá až do středověku – pravděpodobně prastarý dospělostní obřad, kterým se mládenci zařadili mezi bojovníky.

Čistění studánek Malá dívčí slavnost. Voda – důležitá pro úrodu a jako zdroj vláhy. Čištění studánek a pramenů – jen nevinné čisté dívky = panny. Lidé věřili, že dívčí nevinnost má „očistnou moc“.

Královničky Obchůzka 10 – 12letých, ale i dospělých děvčat (protiklad Jízdy králů). Jarní obřad – vítání jara, uctívání slunce, omládlé přírody a vody. V minulosti rozšířena po Čechách i celé Moravě, později zanikla.

Střelba ku ptáku Tento zvyk vznikl pravděpodobně již ve 13. století a k nám se dostal z Německa. Na dlouhou tyč se připevnil živý pták (později nahrazen dřevěným), do kterého se muži strefovali. Vyhrál ten, kdo ho dříve sestřelil – původně kuše, později pušky. Vítěz získal titul „ptačí král“ a stříbrný odznak. Poté se zpívalo, tancovalo a hodovalo.

Zpěv vodního ptáka Tento zvyk pocházel z Německa a nejvíce se ujal na Šumavě. Mládenci si mezi sebou zvolili tzv. „vodního ptáka“ – dělal předzpěváka celé skupině mládenců. Chodili od domu k domu a zpívali písně, které si skládali sami – o obyvatelích vesnice. Za to na ně děvčata z půdy domů lila vodu. Když obešli celou ves, sešli se v hospodě, kde se usušili a hodovali.

Opakování: Kdy se slaví „Letnice“? Toto období charakterizuje mnoho zvyků, jakých? Kde se koná u nás asi nejznámější Jízda králů?

Řešení: Slaví se na přelomu května a června – pohyblivé svátky. Zvyky: Svatodušní svátky, Jízda králů, Čistění studánek, Královničky, Střelba ku ptáku, Zpěv vodního ptáka. Vlčnov na Moravě.

Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978- 80-7238-886-8. ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096-9. VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

Zdroje obrázků: Obrázky jsou vloženy s hypertextovými odkazy.