Obraz a slovo Emblematika Ikonologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románský sloh Kostel sv. Mikuláše Kostelní náměstí
Advertisements

Literární věda.
Textová média v DV AR 2013/2014.
KLASICISMUS.
Opakování Prověřování znalostí
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Státní symboly České republiky
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Science fiction & fantasy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Raně středověké umění.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Státní symboly ČR 4. ročník
Renesance a humanismus
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
Jak učit tvorbu textového dokumentu Milan Purkart.
FUTURISMUS Jiří Salajka.
Sochařství Giotto – Andrea Pisano, Sochař při práci, reliéfní výzdoba kampanily dómu ve Florencii, po 1334.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Přednášející: PhDr. Petra Kačírková, Ph.D.
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc.
Literatura k aktuálním otázkám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Gotika Bolfíková Nikola.
Konstantin a Metoděj ve výtvarném umění a literatuře
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dějiny umění Úvod do dějin umění - architektura 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Teorie architektury.
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_
Emblematika V umění století byl kladen důraz na symbo-lickou funkci výtvarného díla: obraz reprezentuje objekt viditelného světa a současně symbolizuje.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
DUM - Digitální Učební Materiál
Renesance a humanismus
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Novoplatonismus.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Význam křesťanství ve středověku
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Obraz a slovo Emblematika Ikonologie

Emblematika a ikonologie V umění 16.-19. století byl kladen důraz na symbo-lickou funkci výtvarného díla: obraz reprezentuje objekt viditelného světa a současně symbolizuje nějakou ideu. Byla oceňována invence (inventio) při nalezení vhodné alegorie nebo symbolu. Základem emblematiky se stalo studium hieroglyfů: Horapollo, Hieroglyphica, 1517, překlad řeckého textu s komentářem pořídil Filippo Fasanini Hieroglyfy byly na podkladě starověkých textů chá-pány jako obrazy posvátných a božských věcí.

Horapollo, Hieroglyphica

Základní pojmy emblematiky Emblém: znamení, v němž je zobrazení spojeno s nápisem v znakový celek. Části emblému: lemma či motto, tj. krátké heslo, případně devíza – nejčastěji latinské heslo či přísloví, které má nanejvýš pět slov alegorický obraz epigram: vysvětlující nebo rozluštění emblému usnadňující nápis, který spojuje obraz a motto

Základní pojmy emblematiky /dokončení/ Impresa: 1) italské označení pro lemmu, motto nebo devízu, 2) spojení jednoduchého obrazu s osobním heslem, 3) osobní heslo, motto, napsa-né na dekorativní stuze Devíza: též emblematický obraz užívaný zejména v heraldice Symbol: znázornění ideje, zejména personifikací Atribut: přidaný předmět sloužící k identifikaci námětu Decorum: vytvoření každého uměleckého díla a jeho umístění musí být v souladu s jeho funkcí

Bargagli, Imprese, 1589

Camilli, Imprese Illustri, 1586

Emblém (devíza) J. A. Komenského

Ikonologické příručky Andrea Alciato, Emblematum liber, 1531 Cesare Ripa, Iconologia, 1593 podle titulu z r. 1645 obsahovala „obrazy ctností, neřestí, lidských vášní a umění“ Christophoro Giarda, Bibliotheca Alexandrinae Icones Symbolicae, 1626 autor popisuje zobrazení svobodných umění v knihovně barnabitského semináře S. Alessandro v Miláně a chválí využití symboliky v umění

Cesare Ripa, Iconologia

Ilustrace z Icones symbolicae E. H Ilustrace z Icones symbolicae E. H. Gombricha: dokládají souvislost Ripovy ikonologie se středo-věkým didakticismem

Giarda, Bibliotheca…

Výklad: E. H. Gomrich, Icones sym-bolicae, in: Symbolic Images, 1972 Ripa a aristotelská tradice: jeho Iconolo-gia vyrůstá ze středověkého didakticismu; z Aristotelovy Logiky odvozuje techniku definice, z Rétoriky teorii metafory Giarda a neoplatónství: symboly mají charakter neoplatónské ideje, autor navazuje na křesťanskou interpretaci n. (Pseudodionysius Aeropagita)

Emblematická architektura Osobní emblém císaře Karla VI Emblematická architektura Osobní emblém císaře Karla VI. (kresba 1714) Kostel sv. Karla Boromejského ve Vídni

Emblematická architektura Zámek Vranov nad Dyjí, sál předků a kaple

Zámek Vranov nad Dyjí, sál předků

Zámek Vranov nad Dyjí emblematický motiv: předkové jako sloupy rodového domu

Emblematický motiv chrám ctnosti a cti na skále

Použitá literatura E. H. Gombrich, Symbolic Images. Studies in the Art of the Renaissance, sv. II. London 1972. Lubomír Konečný, Mezi textem a obrazem. Miscellanea z historie emblematiky. Praha 2002. Sál předků na zámku ve Vranově nad Dyjí, ed. Bohumil Samek. Brno 2003. Jiří Kroupa, Školy dějin umění. Metodologie dějin umění, díl 1. 2. vyd. Brno 2007.