Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_17_DĚJINY KULTURY VII. - Baroko Téma: 14A_VV8.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 8.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen pro podporu učitelského výkladu, který vychází z učebnice pro dějepis:   VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN Napomáhá vyučujícímu ve vizualizaci výkladu, který se tak stává zajímavější a pro žáka poutavější a tudíž i zapamatovatelnější. DUM si klade za největší cíl naučit žáky rozdíly mezi hlavními a nejdůležitějšími slohy a styly, umět je poznat, poznat hlavní znaky a identifikovat v praxi. K presentaci je přidáno krátké video, které pohyblivým způsobem přibližuje žákům detaily děl a staveb.

2 DĚJINY UMĚNÍ VII. BAROKO

3 DATACE: období pro 17. – 18. století barok – deformovaná perla křivky, oblouky, elipsy robustnost, kyprost,

4 hlavní znaky architektury
střídání křivek ven – dovnitř členění budovy tvarovaná okna

5 křivky

6 okna

7 průčelí

8 Lorenzo Bernini – chrám sv. Petra v Římě
Architektura v Itálii Lorenzo Bernini – chrám sv. Petra v Římě

9 kostel San Carlo alle Quattro Fontane
Francesco Borromini kostel San Carlo alle Quattro Fontane

10 Johan Fischer z Erlachu – Schőnbrunn ve Vídni
mimo itálii Johan Fischer z Erlachu – Schőnbrunn ve Vídni

11 české země chrám sv. Mikuláše v Praze

12 Kostel sv. Jana Nepomuckého na zelené hoře ve žďáru nad sázavou
Video Zelená Hora - 1:00

13 Vidění sv. Terezie Apolon a Dafné
SOCHAŘSTVÍ LORENZO BERNINI Vidění sv. Terezie Apolon a Dafné

14 české země MATYÁŠ BRAUN Alegorie Ctností a Neřestí

15 malířství CARAVAGGIO Ukřižování svatého Petra

16 PETER PAUL RUBENS Únos dcer Leukippových

17 REMBRANDT VAN RIJN Noční hlídka

18 České země PETR BRANDL Šimon s Ježíškem

19 Použité zdroje a citace:
AUTOR NEUVEDEN [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. cestyapamatky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sv-vaclava AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: poucne?from=20 AUTOR NEUVEDEN. udu.ff.cuni.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: esco%20Borromini,% html AUTOR NEUVEDEN. rakousko.svetadily.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zelene-hore.html Archiv autora AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

20 AUTOR NEUVEDEN. fm3b. blog. cz [online]. [cit. 28. 5. 2013]
AUTOR NEUVEDEN. fm3b.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vytvarne-kultury/baroko/obrazek/ AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Archiv autora AUTOR NEUVEDEN. signoraa.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ue.jpg

21 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN PROKOP, Vladimír. Kapitoly z dějin výtvarného umění: pro výuku dějin umění na středních školách. Sokolov: O.K.-Soft, 1997, 67 s MRÁZ, Bohumír a Marie ČERNÁ. Dějiny výtvarné kultury. 2., upr. vyd., V Idea Servis 1. vyd. Praha: Idea Servis, , 4 sv. (183, 209, 219 s.). ISBN Citace: viz výše Anotace: DUM je určen pro podporu učitelského výkladu, který vychází z učebnice pro dějepis:   VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 6 - pravěk a starověk. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2006, ISBN Napomáhá vyučujícímu ve vizualizaci výkladu, který se tak stává zajímavější a pro žáka poutavější a tudíž i zapamatovatelnější. DUM si klade za největší cíl naučit žáky rozdíly mezi hlavními a nejdůležitějšími slohy a styly, umět je poznat, poznat hlavní znaky a identifikovat v praxi. K presentaci je přidáno krátké video, které pohyblivým způsobem přibližuje žákům detaily děl a staveb.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google