Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak učit tvorbu textového dokumentu Milan Purkart.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak učit tvorbu textového dokumentu Milan Purkart."— Transkript prezentace:

1 Jak učit tvorbu textového dokumentu Milan Purkart

2 Vytváření textového dokumentu psaní a editace textu formátování textu tvorba dokumentu –vkládání objektů do textu –úprava vzhledu dokumentu

3 Vkládání objektů do textu Vložit objekt obrázek pole symbol komentář odkaz editor rovnic graf ze souboru WordArt klip art automatické tvary datum vytvoření číslování stránek obsah a rejstříky titulek křížový odkaz

4 Úprava vzhledu dokumentu  oddíly  záhlaví a zápatí  sloupce  vzhled stránky  okraje  papír, orientace papíru  rozložení (např. jiné záhlaví u liché a sudé stránky)

5 Tvorba dokumentu  Je vhodné nejprve nechat žáky napsat text a teprve poté celý zformátovat.  V nynější době není kladen důraz na finální vytištění dokumentu na papír, ale aby se dal dokument snadno editovat při pozdějších úpravách.

6 Příklady  Vytvořte článek do černé kroniky. Napište krátký, veselý text oznamující vymyšlenou událost (krádež žákovské knížky, srážka auta s plaveckým bazénem, otevřená vrata drůbežárny, …). Text doplňte klipartem nebo vhodnou fotografií.

7 Příklady  Napište dopis, ve kterém použijete místo některých slov obrázky z okna, které zobrazíte příkazem Vložit/Symbol. Použijte obrázkové písmo Wingdings. Takto vytvořený dokument zašlete spolužákovi e-mailem a ten jej přečte celé třídě a autor zhodnotí přesnost čtení.

8 Projekt  K tvorbě dokumentů existuje řada projektů - např. ŠKOLNÍ NOVINY. Zadání projektu naleznete na straně 53 v literatuře [2].

9 Literatura [1]Přednášky z didaktiky informatiky a výpočetní techniky: http://www.eamos.cz/amos/kat_inf/modules/external/in dex.php?kod_kurzu=kat_inf_0548 http://www.eamos.cz/amos/kat_inf/modules/external/in dex.php?kod_kurzu=kat_inf_0548 [2]Jiří Vaníček: Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia 2. Brno, Computer Press, 2005, ISBN 80-251-0630-6. [3]Jiří Vaníček: Metodická příručka Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia 2. Brno, Computer Press, 2005, ISBN 80-251-0631-4.


Stáhnout ppt "Jak učit tvorbu textového dokumentu Milan Purkart."

Podobné prezentace


Reklamy Google