Kobalt Anna Smirnova Duben 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Historie výroby Fe doba kamenná – meteorologické železo 3000 – 2000 let p.n.l. - první tavba svářková ocel – 99,8 % Fe, zbytek C pudlovací pece – černé.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití halogenidů II TÉMATICKÝ CELEK:
VY_32_INOVACE_19_1_7 Ing. Jan Voříšek  Téma: Práce s molekulovými modely  Pomůcky: Molekulové modely – stavebnice I výrobce – VD DISK Říčany  Zadání:
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola pro 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu:
Oxidy Kovů
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Polodrahokamy a Drahokamy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Sulfidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Zinek Barbora Malinová
Uran, U, Uranium Jiří Pagáč 25. dubna 2012.
Mangan Nikola Palinková 4.B
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Wolfram Denisa Dolanská.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hafnium a Zirkonium.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCELI K TVÁŘENÍ vypracovala: Ing
Prvky 3.skupiny skandium, yttrium, lanthan a aktinium
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
Technecium Rhenium.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Mangan.
CHROM Barbora Steklá
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
Kateřina Burianová 4.B Iridium.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
SOLI.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
CHEMIE - Chemická vazba
Protaktinium.
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Transkript prezentace:

Kobalt Anna Smirnova Duben 2012

Poloha v periodické tabulce 27Co VIII.B skupina 4.Perioda Přechodné prvky

Elektronová konfigurace a oxidační čísla Co: [Ar] 3d7 4s2 Oxidační čísla II, III

Výskyt CoAsS kobaltin CoAs2 smaltin Kobalt často doprovází nikl, měď a železo v jejich sulfidických rudách.

Kobaltin

Smaltin

Vlastnosti Lesklý, tvrdý, kujný kov Na vzduchu nekoroduje Rozpouští se v kyselinách podobně jako Fe, ale méně ochotně Mechanicky pevný a poměrě tvrdý Snadno vytváři slitiny a řadu komplexních sloučenin Elektronegativita 1,7 Teplota tání 1 495 °C

Příprava V laboratoři se nepřipravuje

Výroba Pražením rud (CoAsS, CoAs2) vzniká Co3O4, z kterého aluminotermickým způsobem získáme Co.

Bezkyslikaté sloučeniny CoS – černý nerozpustný. Vzniká reakcí: CoCl2 + (NH4)2S → CoS + 2NH4Cl

Chlorid kabaltnatý

Kyslikaté sloučeniny CoO – šedozelený prášek, který vzniká termickým rozkladem CoCO3. Barví sklo modře. Soli kobaltnaté bezvodé jsou modré, hydratované – růžové Soli kobaltnaté i kobaltité jsou barevné, obvykle modré nebo červené

Uhličitan kobaltnatý

Kobaltnaté soli CoCl2 ∙ 6H2O – tvoří růžové krystalky „Tajné písmo“ – po zahřátí zmodrá Bezvodým CoCl2 se nasycuje silikagel (použití jako náplň do exsikátorů)

Kobaltnaté soli Co(NO3)2 ∙ 6H2O – má význam jako kobaltnatá soluce CoSO4 ∙ 7H2O – připravuje se přímo z rud tavením s NaHSO4 K3[Co(NO2)6] – hexakobaltitan draselný – Fischerova sůl. Tvoří žlutou krystalickou látku a řadu koordinačních sloučenin.

Dusičnan kobaltnatý

Užití Přísada do legovaných a žáruvzdorných ocelí, rychlořezná ocel Zvyšuje odolnost oceli proti korozi Výroba závaží, permanentních magnetů (slitina Alnico) a chemických přístrojů Speciální slitiny pro raketovou a jadernou techniku

Kobaltová rychlořezná ocel

Užití Speciální kobaltové slitiny se používají na výrobu endoprotéz a dalších výrobků, které jsou v dlouhodobém styku s živou tkání. Ve sklářství se kobalt používá na výrobu smaltů, porcelánu a k barvení skla jako barvivo kobaltová modř. Slouží také k výrobě keramickokovových materiálů, tzv. cermetů.

Kobaltová modř

Smalta

Ve zdravotnictví se izotop kobaltu 60Co užívá na ozařování zhoubných nádorů. Kobalt je také obsažen ve vitamínu B (4,5%).

Slitiny Widia (z německého wie Diamant – jako diamant) se skládá z karbidu wolframu a asi 10 % kobaltu. Stellit se skládá z 50 % kobaltu, 27 % chromu , 12 % wolframu, 2,5 uhlíku a až 5 % železa. výroba řezných nástrojů k vrtání hornin

Poznámky a zajímavosti První nálezy kobaltového skla a keramiky patří k období starověkého Egypta 2600 př. n. l. První přípravy barev s kobaltem – r. 1679 Georg Bradnt – švédský chemik, r. 1735 objevil kov(kobalt), který byl součásti niklových rud – nazval jej cobalt rex r. 1780 T. O. Bergman ukázal, že jde o nový prvek

Název z německého pojmenování skřítků Koboltů – zlomyslní, ve středověku kazili horníkům práci (přítomnost kobaltu zhoršovala kvalitu niklových rud, ohrožovala zdraví, při pražení se uvolňovaly jedovaté plyny s obsahem As4O6)

V některých obdobích dosahuje burzovní cena kobaltu úrovně stříbra (kvůli nízkému výskytu a obtížnosti výroby)

Zdroje Učebnice Chemie obecná a oraganická (Ing. Vratislav Šrámek) Učebnice Přehled středoškolské chemie, nakaldatelství SPN Wikipedie Chemie II (Chemie prvků) Hana Kulveitová (http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/ChemieII/ChemieII.pdf)