ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POPSAT A VYSVĚTLIT ŽÁKŮM JAK ROZEZNAT POPÁLENINY, OMRZLINY, ÚPAL A ÚŽEH. ZJISTIT ZÁSADY 1. POMOCI U TĚCHTO DRUHŮ ONEMOCNĚNÍ.
Advertisements

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
- pes, kočka, králík, drůbež.  mohou kousnout  mohou škrábat  velmi hbité!  končetiny od sebe!  pozor na obličej!
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Whiplash injury Jan Havel, Kateřina Kučerová Neurovědy 2011.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Kosterní a svalová soustava. odchylky ve tvaru lebky rozštěp patra, horní čelisti a rtu končetiny postižení kyčelního kloubu deformity hrudníku překřížená.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/04 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Ošetřovatelský proces u klienta s poraněním lbi a mozku Bc. Veronika Halamová.
Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Tvoří ji páteř a hrudník.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LIDSKÉ TĚLO
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Pohybová soustava ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
První pomoc - bezvědomí
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
VY_32_INOVACE_03_PR_ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI
První pomoc. První pomoc Jak poskytneme první pomoc Musíme zjistit, jestli je zraněná osoba při vědomí. Zkusíme dotyčného oslovit, případně ho můžeme.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Tvar a pohyb těla Kostra.
Neodkladná resuscitace
Akutní stavy u dětí - tonutí, dušení, poleptání
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Strunatci obratlovci.
Popis svalových skupin
Biologie člověka - KOSTRA
Akutní stavy u dětí - krvácení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Mdloba, kolaps, poleptání
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_12_Svaly
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012.
VY_32_INOVACE_04_28_Kostra
Opěrná soustava - kostra
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Běžné úrazy a první pomoc
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
NEMOCI OPĚRNÉ SOUSTAVY
1. pomoc Sraz K+K Loučovice.
Věcné učení První pomoc
První pomoc.
Test popis kostry.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
KOSTRA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Transkript prezentace:

ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.

1. POMOC – ZLOMENINY A PORANĚNÍ PÁTEŘE RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN A JEJICH OŠETŘENÍ PORANĚNÍ PÁTEŘE

ZLOMENINY A JEJICH DRUHY Zlomenina znamená porušení celistvosti kosti Kost může být narušena z části = neúplná, nebo v celé šířce = úplná Pokud je při zlomenině kůže neporušená = zlomenina zavřená, pokud konec zlomené kosti pronikl kůží = zlomenina otevřená ( pozor na riziko infekce) Zlomenina může být stabilní = konce zlomené kosti se nepohybují, nebo nestabilní = konce zlomené kosti se mohou posunout a poškodit tak okolní tkáň Únavová zlomenina – bez zjevné příčiny ( kosti na noze)

JAK ZLOMENINU ROZPOZNAT? Pokud se jedná o otevřenou zlomeninu, je porušená kůže a kost vyčnívá = jednoduché rozpoznat U zlomenin zavřených = složitější rozpoznat Příznaky: bolestivost obtížný či nemožný pohyb poraněné části otok a pohmoždění v místě zlomeniny deformace či zkroucení končetiny někdy je i slyšet tření konců zlomeniny o sebe zblednutí a nevolnost

1. POMOC PŘI ZLOMENINÁCH V případě otevřené zlomeniny překryjte ránu sterilním obinadlem ( zamezení infekce) Zlomenou končetinu či její část zafixujte. Pomoci obinadla, šátku či šály ji připevněte k čemukoliv rovnému a pevnému Pokud není nic podobného po ruce použijte zdravou část těla – horní končetinu například znehybněte upevněním k trupu, dolní končetinu upevněním ke zdravé noze Zlomeninu žeber nelze fixovat – klidový režim Volejte záchrannou službu 155 Kontrolujte prokrvení a hlídejte, aby postižený neupadl do šoku – pravidlo 5T

PORANĚNÍ PÁTEŘE Poranění páteře může být v různých částech – krční až bederní Může být poraněn obratel, meziobratlová ploténka nebo mích = největší komplikace Příčiny poranění autonehoda pád z výšky skok po hlavě do neznámé vody při poranění hlavy a obličeje – krční páteř mnohačetná poranění při sportovních úrazech

JAK ROZPOZNAT PORANĚNÍ PÁTEŘE Při poranění obratlů: bolestivost v místě poranění, výstupek nebo nepravidelnost na pohmat v místě poranění Při poranění míchy: pod místem poranění dochází k poruchám hybnosti a citlivosti ( krční mícha – postiženy horní i dolní končetiny, hrudní a bederní mícha – postiženy dolní končetiny) může dojít k zvláštním pocitům – pálení, mravenčení ztížené dýchání pokles krevního tlaku a zpomalení tepu

1. POMOC PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE Při první pomoci je důležité s postiženým nehýbat – ošetřujeme ho v poloze v které jsme ho našli Pokud je při vědomí, zafixujeme mu hlavu – alespoň držíme rukama a s postiženým komunikujeme Pokud je v bezvědomí, uložíme na tvrdý podklad, zafixujeme hlavu ( pytlík s pískem), zkontrolujeme dýchání, opatrně uvolníme dýchací cesty a zahájíme resuscitaci NEPRODLENĚ ZAVOLÁME ZÁCHRANNOU SLUŽBU 155

CITACE 1. pomoc při zlomeninách [http://www.trenink.com/index.php?Itemid=226&id=161]. [cit. 2013-02-03]. Poranění páteře. [http://ppp.zshk.cz/vyuka/pater-micha.aspxonline]. [cit. 2013-02-03]. Česká asociace paraplegiků. [http://www.czepa.cz/poraneni-michy-/faqcbm_635141/]. [cit. 2013-02-03]. Co dělat. praha: centrum pro bezpečný stát, 2008.