Uhlovodíky Chemie 9. třída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
UHLOVODÍKY.
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Organická chemie.
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Opakovací otázky na uhlovodíky
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Alkany –definice, příklady
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkany = uhlovodíky s jednoduchými vazbami (nasycené uhlovodíky)
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Alkany.
Alkany, cykloalkany.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Písemka lineární uhlovodíky
ALKANY.
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Alkyny.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Zdroje organických sloučenin
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
Alkany.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
ALKENY.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny.
ALKENY Chemie 9. třída.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
CYKLOALKANY.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Areny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Alkany a cykloalkany.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vlastnosti alkanů.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

Uhlovodíky Chemie 9. třída

Rozdělení uhlovodíků uhlovodíky nasycené jednoduché vazby mezi atomy C nenasycené aspoň jedna dvojná nebo trojná vazba aromatické alkeny aspoň jedna dvojná vazba alkyny trojná vazba alkany (cykloalkany) jednoduché vazby areny benzen a odvozené sloučeniny

Alkany Jsou to uhlovodíky, které v otevřeném řetězci obsahují pouze jednoduché vazby . Mají vždy koncovku – an Fyzikální vlastnosti -První čtyři alkany jsou plyny vyskytující se v zemním plynu, další kapaliny, které jsou součástí ropy, alkany s větším počtem atomů uhlíku než 15 jsou pevné látky. Chemické vlastnosti -Všechny jsou nebezpečné hořlaviny. Jsou poměrně málo reaktivní. Rozpouštějí se vzájemně, avšak ve vodě jsou nerozpustné.

Základní alkany n název sumární vzorec racionální vzorec CH4 C2H6 1  methan CH4 2  ethan C2H6 CH3CH3 3  propan C3H8 CH3CH2CH3 4  butan C4H10 CH3(CH2)2CH3 5  pentan C5H12 CH3(CH2)3CH3 6  hexan C6H14 CH3(CH2)4CH3 7  heptan C7H16 CH3(CH2)5CH3 8  oktan C8H18 CH3(CH2)6CH3 9  nonan C9H20 CH3(CH2)7CH3 10  dekan C10H22 CH3(CH2)8CH3

Zástupci alkanů Mají velký význam jako paliva, pohonné hmoty, mazací oleje aj. Směs kapalných alkanů je benzin, směs tuhých alkanů je vazelína (kosmetika, svíčky). methan Je složkou zemního plynu, bahenního plynu a bioplynu. Kromě toho se vyskytuje v dolech, jako důlní plyn. Se vzduchem tvoří výbušnou směs. Je bezbarvý a lehčí než vzduch. Používá se jako palivo, k výrobě sazí (gumárenský průmysl), acetylenu, atd.

Propan a butan Směs těchto uhlovodíků se používá jako palivo (domácnosti, spalovací motory atd.). Při spalování vzniká voda a oxid uhličitý, a proto se jedná o ekologické palivo-LPG. Snadno se zkapalňuje a v této podobě se převáží a skladuje. Nesmí se skladovat v uzavřených a sklepních prostorách - je těžší než vzduch a při smíchání se vzduchem je výbušná.  

Benzin je to směs kapalných uhlovodíků, má proměnlivé složení, je vysoce hořlavá a zdraví škodlivá. Vyrábí se frakční destilací ropy a krakováním. Kvalita benzínu se hodnotí tvz. oktanovým číslem od nuly do sta.

CYKLOALKANY uhlovodíky s jednoduchými vazbami mezi atomy uhlíku a mají uzavřený (cyklický) řetězec (od propanu). cyklohexan- kapalná hořlavá látka → výroba plastů a rozpouštědel