DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
Advertisements

JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Bulharsko a Rumunsko Bulharsko - Sofie Rumunsko - Bukurešť.
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Jižní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_359.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Dobiášová Michaela Název: VY_32_INOVACE_05_C 15_Vybrané státy Jihozápadní Asie Téma: Asie Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Jihozápadní Asie - Izrael Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Izrael Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
VY_52_INOVACE_24_02_státy jižní Evropy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
ZEMĚ BENELUXU - BELGIE Cyrilometodějská církevní základní škola Lerchova 65, Brno Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze do škol.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Itálie Open Presentation.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
HOSPODÁŘSTVÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola, Hradec Králové
VÝCHODNÍ ASIE A SIBIŘ AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
VY_32_INOVACE_Fi_II_07 Název Centrální Asie
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA : STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU : Žáci se seznámí s dalšími státy východní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
ČESKÁ REPUBLIKA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Téma hodiny: Makedonie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ústecký kraj Marková Vendula.
ČERNÁ HORA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiálu Bulharsko Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno 16. 12. 2013 Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Bulharska, dějiny Bulharska, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Bulharsku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

(1) BULHARSKO Bulharská republika (2)

Poloha (3) Bulharsko je stát v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově Země sousedí na severu s Rumunskem (608 km), na západě se Srbskem (318 km) a s Makedonií (148 km), na jihu s Řeckem (494 km) a na jihovýchodě s Tureckem (240 km) Východní hranici tvoří Černé moře (4)

Dějiny Nejstaršími známými obyvateli Bulharska jsou Thrákové (5) Nejstaršími známými obyvateli Bulharska jsou Thrákové Samostatnost získalo Bulharsko v roce 1185 Během druhé poloviny 14. století se Bulharsko dostalo stále více pod vliv Osmanské říše V roce 1878 byl vznik Bulharského knížectví V roce 1908 vyhlásil bulharský kníže nezávislost Bulharska na Osmanské říši a přijal titul cara V roce 1946 bylo referendem zrušeno carství a Bulharsko se stalo lidovou republikou V roce 2004 vstoupila do NATO a v roce 2007 se stala členským státem Evropské unie Prezidentem je Rosen Plevneliev

Úvod Bulharsky: България / Bălgarija (6) Bulharsky: България / Bălgarija Rozloha činí 110 879 km² (105. na světě) Počet obyvatel je 6 981 642 (102. na světě) Státním zřízením je parlamentní republika Úředním jazykem je bulharština Hlavním městem je Sofie Další významná města jsou Plovdiv, Varna, Burgas, Stara Zagora, Sliven Bulharsko je členem NATO, EU Měnou je lev (BGN)

Geografie Velká část povrchu Bulharska je hornatá (7) Velká část povrchu Bulharska je hornatá Centrální částí země se táhne ve směru ze západu na východ pohoří Stara Planina Jihozápad země vyplňuje mohutný horský masiv s pohořími Rila Dále to je Pirin a Rodopy Do Černého moře odvádí své vody největší řeka země Dunaj, k úmoří Egejského moře patří Marica Nejvyšším vrcholem je Musala (2 925 m n. m.) (8)

Podnebí (9) Podnebí má na severu ráz kontinentální s chladnějšími zimami, na jihu a východě středomořský s teplými suchými léty a mírnými vlhkými zimami (10)

Obyvatelstvo Počet obyvatel je 6 981 642 (102. na světě) (11) Počet obyvatel je 6 981 642 (102. na světě) Úředním jazykem je bulharština Etnické složení: Bulhaři 77 %, Turci 8 %, Romové 5 %, zbytek 10 % Náboženství: pravoslavné 60 %, muslimové 8 %, zbytek 32 %

Hospodářství Bulharsko je průmyslově-zemědělský stát (12) (13)

Průmysl Hlavní průmyslová odvětví jsou hutnictví, strojírenství, chemie, textilní průmysl a potravinářství Těží se hnědé uhlí a barevné kovy (14)

Zemědělství Pěstuje se pšenice, ječmen, kukuřice, slunečnice, brambory, cukrová řepa, zelenina, broskve, vinná réva, rajčata, melouny a tabák Chovají se ovce, prasata, skot, buvoli, koně, osli, kozy a drůbež (15)

Cestovní ruch (16) V posledních letech příjmy z turistického ruchu v Bulharsku rapidně vzrostly Hlavním město Sofie Další významná města Plovdiv, Varna, Burgas, Stara Zagora, Sliven Památky UNESCO Lyžařská střediska Přímořská letoviska (17) (18)

Opakování Město v Bulharsku? Státní zřízení v Bulharsku? Prezident v Bulharsku? Úřední jazyk v Bulharsku? Nejvyšší vrchol v Bulharsku? Východní hranici tvoří? Nejdelší hranici má Bulharsko s? Nejkratší hranici má Bulharsko s? Hlavní město Bulharska?

Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, 1999. ISBN 8090172768. s. 340 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat_of_arms_of_Bulgaria.svg (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Bulgaria.svg (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EU-Bulgaria.svg (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgaria-geographic_map-en.svg (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BG_President_Rosen_Plevneliev.JPG (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sofia_Collage_TB.png (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Musala_IMG_1447.jpg (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Musala-celek.JPG

Použité zdroje (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Centralbalkan.jpg (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oilcape.jpg (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hristo_stoichkov-2010_%28crop%29.jpg (12) Otevřená encykloepedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Downtown_Sofia_Boby_Dimitrov_1.jpg (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:1_lev_1999_obverse.jpg (14) Otevřená encyklopedi Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Galabovo.jpg (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Harvester_DON_IMG_4141.JPG (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Goldstrand_mirrored.jpg (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Maliovitca_05.jpg (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman_Theatre_Plovdiv.jpg

Použité zdroje The World Factbook [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bulharsko FAOSTAT [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné z WWW: http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/go/to/home/E