Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Monako Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Monaka, dějiny Monaka, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Monaku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (1) MONAKO (Monacké knížectví) (2)

3 Poloha (3) Monako je stát ležící na středomořském pobřeží francouzské riviery – Azurového pobřeží Je to druhý nejmenší stát na světě a současně země s druhou největší hustotou osídlení Jeho jediným sousedem je Francie (4,4 km) (4)

4 Dějiny V 5. století př. n. l. byla na území dnešního Monaka založena fénická obchodní stanice V 6. století ovládli území Monaka dočasně Vizigóti, poté patřilo k Francké říši Na konci 13. století padla monacká pevnost do rukou Françoise Grimaldieho V roce 1793 bylo Monako francouzskými revolučními vojsky dobyto a pod francouzskou správou zůstalo až do roku 1814 V roce 1815 bylo na Vídeňském kongresu dohodnuto, že nadále bude Monako pod protektorátem Sardinie V roce 1848 přišlo Monako o 95 % svého území, když dvě monacká města Menton a Roquebrune vyhlásila samostatnost a oddělila se od něj Skutečný rozkvět pak přišel se založením čtvrti Monte Carlo Knížetem Monaka je Albert II. (5)

5 Úvod Francouzsky: Principauté de Monaco
(6) Francouzsky: Principauté de Monaco Rozloha činí 2 km² (250. na světě) Počet obyvatel je (218. na světě) Státním zřízením je konstituční monarchie (knížectví) Úředním jazykem je francouzština Hlavním městem je Monaco-Ville Monako se dělí na 4 historické městské čtvrti (Monaco-Ville, Monte Carlo, La Condamine, Fontvieille) Monako je členem OSN Měnou je euro (EUR) (7)

6 Geografie Malé knížectví se prostírá na Azurovém pobřeží (fr. Côte d’Azur) jen 8 km od italské hranice na výběžku Přímořských Alp (8)

7 Podnebí Příjemné středomořské podnebí
Léta jsou horká a suchá, zimy mírné (9)

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 30 500 (218. na světě)
(9) Počet obyvatel je (218. na světě) Úředním jazykem je francouzština Etnické složení obyvatelstva: Francouzi 47 %, Monegaskové 16 %, Italové 16 %, zbytek 21 % Náboženské složení: římsko-katolické 90 %

9 Hospodářství Nejdůležitějším hospodářským odvětvím knížectví je celoroční turistický ruch Velký význam má kromě toho i sektor služeb, bankovnictví a pojišťovnictví Přímé daně se pro občany Monaka nevybírají S Francií je Monako spojeno měnovou, hosp. a celní unií Zemědělská výroba v Monaku neexistuje – potraviny se dováží (to se projevuje i na jejich ceně) (10)

10 Průmysl V průmyslovém sektoru převládají malé a střední podniky v oboru chemie (hlavně farmacie a kosmetika), dále v produkci plastických hmot a elektroniky (11)

11 Cestovní ruch Monaco-Ville, Monte Carlo, La Condamine, Fontvieille
(12) Monaco-Ville, Monte Carlo, La Condamine, Fontvieille Kasina Formule 1 Rally Monte Carlo (13) (14)

12 Opakování Hlavní město Monaka? Úřední jazyk Monaka
Státní zřízení Monaka? Jediný soused Monaka? Náboženství Historická čtvrť Monaka?

13 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 261 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

14 Použité zdroje (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google