Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Černá Hora Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Estonska, dějiny Estonska, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Estonsku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (1) ČERNÁ HORA (2)

3 (3) Poloha Černé Hory Je republika v jihovýchodní Evropě při pobřeží Jaderského moře sousedící s Chorvatskem (25 km), Bosnou a Hercegovinou (225 km), Srbskem (124 km), Albánii (172 km) a Kosovem (79 km) (4)

4 Dějiny Černé Hory (5) Černá Hora roku 1918 připojena ke Království Srbů, Chorvatů a Slovinců V letech bylo Černohorské království obnoveno Po druhé světové válce se Černá Hora jako Lidová republika Černá Hora stala jednou z republik socialistické jugoslávské federace Roku 2003 získala Černá Hora ještě vyšší autonomii vytvořením státního společenství Srbsko a Černá Hora Dne 3. června 2006 ve hod. parlament Černé Hory na svém mimořádném zasedání ratifikoval výsledky referenda a přijal Usnesení o vyhlášení nezávislosti Republiky Černá Hora a Deklaraci nezávislé Republiky Černá Hora.

5 Úvod Црна Гора Rozloha činí 13 812 km² (162. na světě)
(6) Црна Гора Rozloha činí km² (162. na světě) Počet obyvatel je (167. na světě) Státním zřízením je parlamentní republika Úředním jazykem je srbština/černohorština Hlavním městem je Podgorica Další významná města jsou Nikšić, Bijelo Polje, Pljevlja Černá Hora je členem Organizace spojených národů (OSN) Měnou je euro (EUR) (7)

6 (8) Geografie Černá Hora je velmi hornatý stát, celé území náleží k Dinárským horám Nejvyšším vrcholem je Zla Kolata (2534 m n. m.) Leží zde významné Skadarské jezero (9) (10)

7 Podnebí Klimaticky se Černá Hora dělí na dvě podnebné oblasti
(11) Klimaticky se Černá Hora dělí na dvě podnebné oblasti V přímořské části je středozemní podnebí s teplým a suchým létem a mírnou deštivou zimou Ve vnitrozemí je podnebí mírně kontinentální (12)

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 653 474 (167. na světě)
(13) Obyvatelstvo Počet obyvatel je (167. na světě) Co se týče etnického složení obyvatelstva, tak Černohorci tvoří 43%, Srbové 32%, Bosňáci 8%, Albánci 5% a zbytek 12% Hlavní náboženství je křesťanství pravoslavné 74 %, islám 18 %, katolíci 4 %

9 Hospodářství Černá hora patří mezi nejchudší evropské země
(14) Černá hora patří mezi nejchudší evropské země Země má velký ekonomický potenciál v cestovním ruchu a dále v těžbě a zpracování nerostných surovin, zejména hliníku, což je zde dominantní průmyslové odvětví (15)

10 Průmysl (16) Mezi nejvýznamnější sektory průmyslu patří především průmysl hutnický, strojírenský, potravinářský, dřevozpracující Významná je výroba hliníku Těžba bauxitu, uhlí, olova a zinku Problémem je zastaralost elektrické sítě a nedostatečné energetické zdroje

11 (17) Zemědělství Hlavními zemědělskými produkty jsou obilí, tabák, brambory, citrusy, olivy, vinná réva Z živočišné výroby je nejvýznamnější chov ovcí (18)

12 Cestovní ruch Hlavním město Podgorica Dinárské hory Skadarské jezero
(19) Cestovní ruch Hlavním město Podgorica Dinárské hory Skadarské jezero Národní parky Hlavní turistická letoviska se nacházejí u Jaderského moře, jedná se o města Budva, Kotor, Ulcinj, Sveti Stefan, Sutomore, Bečići 2 památky UNESCO (20)

13 Opakování Velké město v Černé Hoře? Letovisko v Černé hoře?
Stát, který má nejkratší hranici s Černou Horou? Náboženství v Černé Hoře? Stát sousedící s Černou Horou? Úřední jazyk v Černé Hoře? Měna v Černé Hora? Hlavní město v Černé Hoře? Nejvyšší hora Černé Hory?

14 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 355 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

15 Použité zdroje (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

16 Použité zdroje (20) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google