Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Moldavsko Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Moldavska, dějiny Moldavska, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Moldavsku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (Moldavská republika)
(1) MOLDAVSKO (Moldavská republika) (2)

3 Poloha Moldavsko je východoevropský vnitrozemský stát
(3) Poloha Moldavsko je východoevropský vnitrozemský stát Jeho sousedé jsou Rumunsko (450 km) a Ukrajina (940 km) (4)

4 Dějiny Země byla dříve nazývána Besarábie
Moldavská republika je poměrně nový stát, který vznikl až ve 20. století Navazuje na historické království Moldávie, které se rozkládalo na celém území dnešního Moldavska a na části území dnešního Rumunska a Ukrajiny Prezidentem Moldavska je Nicolae Timofti (5)

5 Úvod Rumunsky: Republica Moldova
Rozloha činí km² (140. na světě) Počet obyvatel je (130. na světě) Státním zřízením je poloprezidentská republika Úředním jazykem je moldavština (rumunština) Hlavním městem je Kišiněv Další významná města jsou Tiraspol, Bălţi, Tighina Moldavsko je členskou zemí Společenství nezávislých států (SNS) Měnou je moldavské leu (MDL) (6)

6 Geografie Moldavsko má převážně pahorkatinný reliéf
(7) Moldavsko má převážně pahorkatinný reliéf Na jihu Moldavska se nachází autonomní oblast Gagauzsko, kde žije obyvatelstvo turkického původu a na východě je autonomní oblast a mezinárodně neuznávaný stát Podněstří Dealul Bălăneşti (430 m n. m.) Protékají zde řeky Dněstr a Prut Moldavsko má přístup k Dunaji jen asi 480 metrů (8)

7 Podnebí Blízkost Moldavska Černému moři dává mírné a slunečné klima
(9) Blízkost Moldavska Černému moři dává mírné a slunečné klima Moldavské klima je mírně kontinentální: léta jsou teplá, dlouhá s hojnými letními srážkami a zimy jsou relativně mírné, suché (10)

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 3 619 925 (130. na světě)
(11) Počet obyvatel je (130. na světě) Úředním jazykem je moldavština (rumunština) Etnické složení obyvatelstva: Moldavané/Rumuni 78 %, Ukrajinci 8 %, Rusové 6 %, Gagauzové 4 %, Bulhaři 2 % a zbytek 2 % Náboženské složení: pravoslavní 98 %, židové 2 % Nedaleko Cahulu na samém jihu země se nachází jediná česká vesnice v zemi, Holubinka

9 (12) Hospodářství I přes malý pokrok v posledních letech je Moldávie jednou z nejchudších zemí Evropy Země má příznivé klima pro intenzivní zemědělství a pěstování některých subtropických plodin Naopak nedisponuje žádným významnějším nerostným bohatstvím (13)

10 Průmysl Moldavsko nedisponuje žádným významnějším nerostným bohatstvím
(14) Moldavsko nedisponuje žádným významnějším nerostným bohatstvím Nejvýznamnějšími odvětvími jsou potravinářský, textilní, strojírenský průmysl (15)

11 Zemědělství (16) Země má příznivé klima pro intenzivní zemědělství a pěstování některých subtropických plodin Zemědělství je zaměřeno na pěstování pšenice, kukuřice, ječmene, tabáku, cukrové řepy, soji, vinné révy, slunečnice, vlašské ořechy, jablka a další ovoce Chov skotu, ovcí, prasat, drůbeže (17)

12 Cestovní ruch Hlavním město Kišiněv
Další významná města Tiraspol, Bălţi, Tighina Vinařská turistika (vinice, sklepy) Památka UNESCO (18) (19)

13 Opakování Soused Moldavska Město v Moldavsku
Jediná česká vesnička v Moldavsku Úřední jazyk Soused Moldavska Hlavní město Moldavska Řeka protékající Moldavskem Autonomní oblast v Moldavsku Město v Moldavsku

14 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 354 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

15 Použité zdroje (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

16 Použité zdroje The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google