25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce rovnoběžníku. ROVNOBĚŽNÍKY čtverecobdélníkkosočtvereckosodélník všechny strany mají stejnou velikost protější strany mají stejnou velikost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co sem nepatří?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tělesa –Válec Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sčítání a odčítání mnohočlenů jednočlen 3x 2 4y5z 3 4x 2 y + -5x 3 x.
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Lichoběžník Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Objem a povrch kvádru a krychle
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Elektronická učebnice - II
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Obsahy rovinných útvarů
Desetinná čísla v geometrii - obvod geometrických útvarů
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Obvod a obsah mnohoúhelníků
Obsah geometrických útvarů
56.1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti I.
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
(2a2 – b) . (-5a) 3a . (4a + 5) (2x + 3y) . (5x – 4y)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
Elektronická učebnice - II
Množiny bodů dané vlastnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Známe-li délku úhlopříčky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník – obvod čtverce
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
SHODNOST TROJÚHELNÍKŮ
Obvod a obsah rovinného obrazce I.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Tělesa –čtyřboký hranol
Základní konstrukce Obdélník (známe-li délku jedné jeho strany a úhlopříčky) Autor obrázků © Mgr. Radomír Macháň.
11.1 Sčítání do 20 s přechodem přes desítku
46.1 Podobnost C´ B´ A´ C Změř úsečky a zapiš jejich délky.
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
Pythagorova věta – příklady
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
2.1 DESETINNÁ ČÍSLA Sčítáme 0,123 Odčítáme 11,9 12,04 - 8,69 3,2066
Tělesa –Pravidelný šestiboký hranol
46 OBVOD A OBSAH LICHOBĚŽNÍKU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
27.1 Vlastnosti a konstrukce lichoběžníků I.
Čtyřúhelníky názvosloví rozdělení úhly úhlopříčky osová souměrnost
Pythagorova věta v rovině
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Středově souměrné útvary
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
20.1 Malá násobilka - násobení
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
OBVOD A OBSAH SLOŽITĚJŠÍCH OBRAZCŮ
Čtverec, obdélník NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_290_Čtverec, obdélník.
14.1 Objem krychle a kvádru Zdroje:
Transkript prezentace:

25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika 25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD S O http://it.pedf.cuni.cz/~proch/program/trojuhl.htm http://planimetrie.kvalitne.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/výška_(geometrie) http://www.matweb.cz/trojuhelnik http://www.planimetrie.chytrak.cz/trojuhelnik.htm Autor: Mgr. Karel Rajchl

25.2 Co již víme rovnoběžnících? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika 25.2 Co již víme rovnoběžnících? Čtverec i obdélník mají úhlopříčky shodné. Každé dvě protější strany jsou rovnoběžné a shodné. Čtverec i kosočtverec mají úhlopříčky navzájem kolmé. Každé dva protější úhly jsou shodné. Čtverec i obdélník mají všechny vnitřní úhly pravé. Úhlopříčky se v rovnoběžníku navzájem půlí. Rovnoběžník je středově souměrný podle průsečíku svých úhlopříček.

25.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika 25.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? obvod rovnoběžníku součet délek všech jeho stran obsah rovnoběžníku veškerá plocha uvnitř rovnoběžníku jednotky obsahu jednotky obsahové, plošné či čtvereční jednotky obvodu jednotky délkové, běžné

pokud jsou dány jen úhlopříčky Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika 25.4 Co si řekneme nového? a O = 4.a OBVOD OBSAH va b a O = 2.(a+b) S = a . va a …délka strany va …výška rovnoběžníku pokud jsou dány jen úhlopříčky

Vypočítej obsah kosočtverce, znáš-li délky úhlopříček: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 25.5 Procvičení a příklady Vypočítej obsah kosočtverce, znáš-li délky úhlopříček: 1) u1 = 8,3 cm, u2 = 4,6 cm. u1 u2

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika 25.6 Další příklady Má větší výměru zahrada tvaru obdélníku o rozměrech 16 m a 36,1 m, nebo zahrada tvaru čtverce o obvodu 96 m? Tabule má tvar rovnoběžníku s délkami stran 45 cm a 50 cm. Výška příslušná k delší straně má délku 24 cm. Vypočítej obsah a obvod tabule. Kolik bude stát oplocení zahrady tvaru rovnoběžníku se stranami 85 m a 71 m, jestliže 1 m pletiva stojí 58 Kč? Vypočítej výšku rovnoběžníku o obsahu 136 m2 a straně 34 m. Vypočítej stranu rovnoběžníku, je-li jeho obsah S = 36,67 cm2 a výška v = 38 mm. Vypočítej obsah kosočtverce, jehož obvod je 51,2 cm a výška 9,6 cm. Vypočítej výšku rovnoběžníku, je-li jeho obsah S = 25,01 cm2 a délka strany a = 8,2 cm.

25.7 Types and properties of parallelograms – Area and Circumference Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Maths 25.7 Types and properties of parallelograms – Area and Circumference circumference area O = 4.a S = a . va a …délka strany va …výška rovnoběžníku side diagonal height (altitude)

25.8 Test znalostí a). obvod a povrch a). součinem délek všech stran Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika 25.8 Test znalostí Správné odpovědi: U rovnoběžníků počítáme: a). obvod a povrch b). obvod a objem c). obsah a délku d). obsah a obvod 3. Je tento obrázek správně? : Jaké jsou jednotky plochy? a). hektarové b). obsahové c). délkové d). povrchové Obvod rovnoběžníků lze vypočítat : a). součinem délek všech stran b). podílem šířek všech stran c). součtem délek všech tří stran d). součtem délek všech stran d b ne va

25.9 Anotace Autor Mgr. Karel Rajchl Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika 25.9 Anotace Autor Mgr. Karel Rajchl Období 07 – 12/2011 Ročník 6. ročník Klíčová slova Rovnoběžník, obvod, obsah, jednotky obsahu Anotace Prezentace popisující výpočet obvodu a obsahu rovnoběžníků a základní jednotky obsahu