1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Vzájemná hospitační činnost
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
(komentovaný přehled)
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
Průřezová témata.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Praha 4, Tajovského1309 IČ:
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Jak připravit vzdělávací nabídku s respektem k osobnosti dítěte
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
KURIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 2
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
9. Tvorba individuálního plánu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Evaluace v mateřských školách
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Pedagogická diagnostika
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
9. Tvorba individuálního plánu
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Teorie a metodika výchovy seminář 1
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Transkript prezentace:

1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace Práce s dětmi z SVP Tvorba ŠVP

Pojetí RVP PV Hlavní principy RVP PV: Zaměřuje se na vytváření základů klíčových kompetencí dosažitelných v etapě předškolního vzdělávání (kompetence = soubor předpokládaných dovedností, vědomostí, postojů, schopností a hodnot). Definuje kvalitu předškolního vzdělávání z hlediska cílů, podmínek, obsahu i výsledků, které má přinášet (Kvalita je definována pomocí očekávaných výstupů s upozorněním na rizika, které ohrožují úspěch vzdělávacích záměrů pedagoga).

Pojetí RVP PV Hlavní principy RVP PV: Akceptuje přirozená vývojová specifika dětí předškolního věku. Důsledně je promítá do obsahu, forem a metod předškolního vzdělávání. Umožňuje rozvoj a vzdělávání každého jednotlivého dítěte v rozsahu jeho individuálních možností a potřeb. Spontánní a prožitkové učení; učení hrou; neurychlujeme zrání dítěte; rozvíjíme především mimoracionální složky poznávání dítěte. Individuální možnosti dítěte rozvíjíme na základě zjištění pedagogické diagnostiky – už. Zná speciální vzdělávací potřeby každého jedince.

HOLISTICKÉ POJETÍ Osobnost dítěte: bio – psycho - sociální jednotka

Integrovaný přístup Je třeba uplatňovat integrovaný přístup. Vzdělávání by mělo probíhat na základě integrovaných bloků, které nerozlišují „vzdělávací oblasti“ či „složky“, ale které nabízejí dítěti vzdělávací obsah v přirozených souvislostech, vazbách a vztazích. Znamená to smysluplné propojování všeho, co bývalo uměle členěno do „výchovných složek“ . RVP PV, s. 8

Získání osobnostních postojů Klíčové kompetence: kompetence k učení Rámcové cíle: Rozvoj dítěte, jeho učení a poznání Osvojení hodnot Získání osobnostních postojů Klíčové kompetence: kompetence k učení kompetence k řešení problémů kompetence komunikativní kompetence sociální a personální kompetence činnostní a občanské Dílčí výstupy (dílčí poznatky, dovednosti, hodnoty a postoje) v oblastech: Biologické Psychologické Interpersonální Sociálně-kulturní Environmentální Dílčí cíle v oblastech: formulované jako záměry v úrovni obecné Vzdělávací cíle v úrovni oblastní formulované jako výstupy

Klíčové kompetence dítěte předškolního věku Vzdělávací cíle Klíčové kompetence dítěte předškolního věku Vzdělávací obsah Podmínky a vzdělávací strategie Činnosti formulované 1. Věcné podmínky v 5 oblastech: 2. Životospráva 1. Dítě a jeho tělo (oblast biologická) 3. Psychosociální podmínky 2. Dítě a jeho psychika (oblast psychologická) 4. Organizace 3. Dítě a ti druzí (oblast interpersonální) 5. Řízení mateřské školy 4. Dítě a společnost (oblast sociokulturní) 6. Personální a pedag. zajištění 5. Dítě a svět (oblast environmentální) 7. Spoluúčast rodičů Cíle a výstupy vzdělávacích oblastí Vzdělávací strategie Vzdělávací obsah jako prostředek vzdělávání dítěte. Slouží k naplňování vzdělávacích záměrů a cílů a je formulován v podobě „učiva“ a očekávaných výstupů (co dítě na konci předškolního období zpravidla dokáže). Vzdělávací obsah je pro učitelku východiskem pro vzdělávací nabídku, kterou předkládá dětem formou integrovaných bloků.

ŠVP (TVP) by měl odpovědět: Kde jsme nyní? (analýza) Kde bychom chtěli být? Kam směřujeme? (stanovení cílů) Jak se tam dostaneme? (stanovení strategií, metod a prostředků, které nás k cíli dovedou) Jak zjistíme, že se tam dostaneme? (zpracování evaluačního systému) Jak poznáme, že jsme se tam dostali? (vytvoření kritérií pro hodnocení)