Tetanus Natálie Prokopová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
Advertisements

BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Obvodová NS.
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
Botulotoxin tetanospasmin
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Smrt.
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Alimentární intoxikace
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Klíště obecné.
Co znamená, že máte revma?
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Listerióza a nutriční toxikologie
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Bakteriální onemocnění člověka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
[1] Léčiva.
Tetanus a Trachom.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
BIOTERORISMUS Kouba Pavel AMVT-1.
TETANUS.
Haemophilus influenzae typu b
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tropické nemoci Vaverková Eva.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
 Klobásový jed  Neurotoxin (jed napadající nervovou soustavu)  Patří mezi nejúčinnější jedy  Tvořen bakterií Clostridium botulinum  Citlivý na teplo.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
ANGÍNA.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období mladšího školního věku klíčová slova : školní práce, bisexuální.
Plíce: Michaela Sáblíková.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Zásady léčby antibiotiky, analgetiky Jitka Pokorná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Lymská borelióza.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
DMO dětská mozková obrna
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Alimentární intoxikace
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
DMO (dětská mozková obrna)
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Tetanus Natálie Prokopová

Osnova Popis Jak se dostane do těla? Projev a průběh infekce Druhy Léčba Prevence

Popis Nebezpečné infekční onemocnění Bakterie Clostridium tetani C. tetani se hnojením dostává do půdy v podobě spór V půdě přežije až několik let V ČR se očkuje celoplošně Smrtelné onemocnění (zástava srdce nebo zastavení dýchacího systému)

Jak se dostane do těla? Drobnými i většími poraněními na těle (většinou hluboká) Rána je většinou způsobena hřebíkem (jiným ostrým předmětem) Nákaza nastává, když infikované prostředí se dostane do kontaktu s ránou Samotná bakterie se v těle nešíří V anaerobním prostředí začne bakterie vylučovat neurotoxiny, které začnou napadat nervové tkáně a tím se začínají šířit dál.

Projevy a průběh infekce Počáteční projevy nespavost a svalový neklid Postupně napadá mimické svaly Objevuje se ztuhlost šíje a břišních svalů Dále napadá svalstvo v okolí páteře, přechází na trup a pokračuje na končetiny Celé tělo je v křečích, které přicházejí v čím dál menších intervalech Nemocný je po celou dobu při vědomí

Druhy generalizovaný tetanus a)mateřský tetanus b)novorozenecký tetanus Lokalizovaný(místní tetanus) - křeče pouze v místě vstupu infekce hlavový tetanus - Jedná se o velmi vzácný typ, při kterém jsou postiženy hlavně nervy v hlavě.

Léčba Léčí se na JIP. Musí se co nejdříve podat protitetanový imuglobin, který zabrání dalšímu šíření. Dále následuje důkladné vydezinfikování rány a podání antibiotik. Proti bolesti jsou podávány analgetika.

Prevence Hexavakcína Očkování Přeočkování Dezinfikování