A. Sova – Květy intimních nálad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
Mgr. Jitka Polišenská.  bohém, žil s J. A. Rimbaudem, postřelil ho, vězení  symbolismus, citovost, hudebnost, náladovost, melancholie  sbírky: Saturnské.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vítězslav Hálek Májovci
Líčení Zpracovala: Mgr
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jan Neruda - dílo.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
LES V ZIMĚ Název : VY_32_inovace_07 - PR – Les v zimě
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

A. Sova – Květy intimních nálad Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace A. Sova – Květy intimních nálad Název : VY_32_inovace_04 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Listopad 2011 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – česká literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení básnického symbolismu a impresionismu v díle A. Sovy , práce s básnickou sbírkou Květy intimních nálad, možnost využití ukázek básní, tajenky.

Tajenka Text psaný veršem Zdánlivě nelogické spojení dvou slov 1. 2. 3. 4. 5. 6. Text psaný veršem Zdánlivě nelogické spojení dvou slov Zvuková shoda konců slov na konci veršů Rýmové schéma střídavého rýmu Spojení veršů do celků Poezie vyslovující subjektivní básníkovy pocity, nálady

Tajenka B Á S E Ň O X Y M R Ó N Ý A L K I Text psaný veršem 1. B Á S E Ň 2. O X Y M R Ó N 3. Ý 4. A 5. L K 6. I Text psaný veršem Zdánlivě nelogické spojení dvou slov Zvuková shoda konců slov na konci veršů Rýmové schéma střídavého rýmu Spojení veršů do celků Poezie vyslovující subjektivní básníkovy pocity, nálady

Antonín Sova Tvorba – básnické sbírky Z mého kraje 1864-1928 představitel českého básnického symbolismu, impresionismu, realismu jeho dílo je srovnatelné co do rozlehlosti, žánrové a slohové pestrosti s díly J.Vrchlického nebo V.Nezvala věnoval se psaní přírodní lyriky (spojena s jihočeským krajem) a milostné lyriky (psána písňovou formou) Tvorba – básnické sbírky Z mého kraje básnická sbírka s obsahem přírodní lyriky, popis jihočeské krajiny - je zde vidět i autorovo sociální cítění a pochopení pro chudobu

Antonín Sova Vybouřené smutky Lyrika lásky a života Další sbírky: Vybouřené smutky sbírka obsahující vzdor a protest proti prázdnému měšťanství a sociální nespravedlnosti Lyrika lásky a života sbírka básní, která obsahuje téma lásky a citového vystřízlivění Ještě jednou se vrátíme sbírka intimní poezie, básně o vášnivé lásce a hořkosti života, napsána v duchu symbolismu - básníkův návrat ve vzpomínkách do kraje svého mládí

Antonín Sova Květy intimních nálad soubor intimní a přírodní lyriky vévodí melancholie, smutek a stesk zachytil neopakovatelnost okamžiku při pohledu na krajinu napsána v duchu impresionismus skládá se ze tří oddílů: Z města –únik na venkov, Městské siluety –smutek, Balady duše -láska, melancholie, snění

Práce s bás. sbírkou Květy intimních nálad OLŠE V třtinách sluka, černý bod, (…) bloudil zlatých snění pták. Vyhledej personifikaci, metaforu. Básnický přívlastek (epiteton) Vodní pták Sluka? Třtiny? Rákosí

Práce s bás. sbírkou Květy intimních nálad Červnové noci Zas noci červnové s tichými blesky jdou. Jsou jasné, zamlklé, s měsíčním polosvitem, (…) Básnický přívlastek (epiteton) Vyhledej personifikaci, metaforu.

Zdroj použité literatury: KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9 Zdroj použité literatury: KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., 2006. ISBN 80-7245-017-4. SLANAŘ, Otakar. Obsahy a rozbory děl. Třebíč: Petra Velanová, Cyril Bouda, 2006. ISBN 80-902571-7-8. Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office