Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Eva Měráková, Lenka Jandová
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Celní správa České republiky
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
vlastní hodnocení školy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Systém kontrolní činnosti SEI
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Zhodnocení roční spolupráce při školení k odborné způsobilosti
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Ing. Jaroslava Engelová12. listopadu 2015 Použití přípravků na OR, ochrana podzemních a povrchových vod, ohlašovací povinnosti.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Ing. Radka Hušková.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odborná způsobilost pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin 2015 Statistika, novinky, spolupráce Ing.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Aktuální informace k Integrovanému regionálnímu operačnímu programu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Inspekční a prosazovací přístup
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
Odbor životního prostředí MHMP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
PREZENTACE MODULU AGROEVIDENCE
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Dynamika vyplavování pesticidních látek v povodí Čechtického potoka
A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ
Chmelařský institut s. r. o.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Úřad vlády České Republiky
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Výskyt pesticidů v podzemních vodách ČR
František Kožíšek, Hana Jeligová
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci) ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: 2008 www.ukzuz.cz Výsledky kontrol nakládání s POR v souvislosti s řešením podnětů o výskytu reziduí POR ve vodách Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci) Ing. Andrea Blažková Odbor rostlinolékařské inspekce NAP – podskupina voda Praha – MŽP, dne 4. 10. 2016

Počet provedených kontrol nakládání s POR celkem ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Přehled podnětů řešených ÚKZÚZ v souvislosti s výskytem reziduí ve vodách a navazující výsledky kontrol používání POR za období 1. 1. 2014 - 28. 9. 2016 Rok Počet podnětů řešených regionálními pracovišti rostlinolékařské inspekce ÚKZÚZ Počet provedených kontrol nakládání s POR celkem Počet provedených kontrol se zjištěnou závadou z celkového počtu kontrol 2014 4 40 1 2015 5 43 2016 (k 28. 9. 2016) 28 (KHS Jihlava - 26, VaK Hodonín, Slovácké VaK Uh. Hradiště) 23 www.ukzuz.cz

Úkony provedené ÚKZÚZ v rámci řešení podnětů ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Úkony provedené ÚKZÚZ v rámci řešení podnětů Po konzultaci s OPOR v rámci ÚKZÚZ, byla regionální oddělení rostlinolékařské inspekce instruována, aby si vyžádala opakované výsledky rozborů vody z jednotlivých lokalit včetně zaevidování doručených podnětů a výsledků analýz jednotlivých metabolitů ÚL POR Žádost o výsledky monitoringu acetochloru, metazachloru, alachloru ve vodě - ČHMÚ Vyhodnocení výsledků rozborů vody (doporučení SZÚ – překročení limitů po 30 dnech pro ÚL + relev. Metabolity a nerelev. Metab.) Prověření existence OPVZ (PHO) v okolí vodního zdroje (§ 30 zákona o vodách – zdroj s prům. odběrem nad 10 tis. m3 za rok)) Prověření platnosti a rozsahu OPVZ (PHO) včetně porovnání s LPIS Vytipování subjektů ke kontrole používání POR (2013-2016), při přípravě na kontrolu ověřit, zda má subjekt zapsaná data o spotřebě POR v programu STATPOR Kontrola dodržování omezení při používání POR v OPVZ, popř. odběr vzorků rostlin, půdy. Zaevidování výsledků kontrol do přehledu řešených podnětů www.ukzuz.cz

Podnětů (KHS kraje Vysočina) ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Přehled podnětů řešených ÚKZÚZ v souvislosti s výskytem reziduí ve vodách za období 1. 1. 2016 - 28. 9. 2016 Oddělení rostlinolékařské inspekce Počet řešených Podnětů (KHS kraje Vysočina) Počet obcí, kde bylo v rámci podnětů zjištěno překročení limitní hodnoty 0,1 μg/l nebo v sumě s ostatními ÚL a relevantními metabolity nad 0,5 μg/l Počet provedených kontrol/úkonů předcházejících kontrole, využití dat ze STATPOR Havlíčkův Brod 14 16 2 Planá n. L. 12 21 12/12 Metabolity úč.l. POR zjištěné nad 0,1 µg/l (nejčastěji) Relevantní met.: acetochlor ESA, Nerelevantní met.: alachlor ESA, metolachlor ESA, metazachlor ESA www.ukzuz.cz

www.ukzuz.cz ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ µg/l Název metabolitu ÚL POR Relevantní (R)/nerelevantní (N) Přípravky obsahující ÚL povoleny (ano/ne) Výsledky rozborů vody KHS Jihlava 2016 (v µg/l) NMH dle vyhl. č 254/2004 Sb., ve znění vyhl. 83/2014 Sb. Limitní hodnota dle posouzení SZÚ - zveřejněné MZdr. ** Acetochlor ESA R Ne (do 23. 6. 2013) 0,11 až 1,1* 0,1 x Alachlor ESA N Ne (do 18.6.2008) 0,6 až 2* 1 Metazachlor ESA Ano 0,11 až 0,7 5 Metolachlor ESA 0,5 až 0,7 6 *Dle scénařů Hamburg a Krensmüster používaných v rámci povolovacího řízení ÚKZÚZ se vyplavoval acetochlor ESA, alachlor ESA ve výši cca 20 µg/l. ** Max. limitní hodnota pro nerelevantní metabolity při povolování POR v rámci ÚKZÚZ: 10 µg/l. www.ukzuz.cz

Výsledky monitoringu acetochloru, metazachloru ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Výsledky monitoringu acetochloru, metazachloru (Zdroj: ČHMÚ) Acetochlor za období 2010 – 2015 Metazachlor – za období 2013 – 2015 – v podz. vodách o monitoring alachloru požádáno Rok Počet sledovaných objektů Počet objektů s koncentrací Metazachloru ESA nad 0,1 μg/l 2013 660 87 2014 666 80 2015 663 79 www.ukzuz.cz

www.ukzuz.cz ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Výsledky monitoringu acetochloru a jejich metabolitů v podzemních a povrchových vodách (Zdroj: ČHMÚ) – př. 1 Lokalita Kraj Okres Dílčí povodí Odběr acetochlor acetochlor ESA acetochlor OA Boskovštejn Jihomoravský Znojmo Dyje 2.6.2010 0,068 5,48 0,19 2.9.2010 <0,03 1,8 0,086 10.4.2011 1,2 5.4.2012 30.9.2012 0,59 31.10.2013 1,95 25.5.2014 <0,02 0,813 19.10.2014 1,01 0,215 10.6.2015 0,809 0,041 11.10.2015 1,27 www.ukzuz.cz

Výsledky monitoringu acetochloru (Zdroj: ČHMÚ) – př. 2 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Výsledky monitoringu acetochloru (Zdroj: ČHMÚ) – př. 2 Lokalita Kraj Okres Dílčí povodí Odběr acetochlor acetochlor ESA acetochlor OA Čankovice (Blížňovice) Pardubický Chrudim Horního a středního Labe 25.5.2010 <0,03 3,4 1 12.10.2010 2,4 0,75 9.5.2011 1,5 0,61 28.5.2012 0,92 17.9.2012 0,27 8.11.2013 1,42 0,182 15.5.2014 1,13 0,136 2.10.2014 0,783 0,095 28.5.2015 0,757 0,082 1.10.2015 0,872 0,086 www.ukzuz.cz

www.ukz uz.cz ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Závěr Nejednotný přístup při řešení zjištěných nadlimitních hodnot úč. l. POR a relevantních metabolitů v pitné vodě jednotlivými kraji z hlediska zasílání podnětů na ÚKZÚZ (kontrola používání POR v PHO, výsledky analýz VaK Prostějov x KHS Jihlava – kraj Vysočina) Metodické doporučení MZdr. z pohledu zasílání podnětů na ÚKZÚZ (u acetochloru ESA, alachloru ESA) dle výsledků opakovaných rozborů vody (nyní zasíláno po 1. rozborech) s přihlédnutím k hodnotám v době povoleného použití (20 µg/l) U metabolitů acetochlor ESA, alachlor ESA – na základě porovnání s hodnotami v době povoleného používání – stará zátěž z dřívějšího používání, pomalé odbourávání v podzemních vodách Legislativní nastavení limitů pro pesticidy NMH 0,1 µg/l a pesticidy celkem 0,5 µg/l – vyhl. MZdr. Č. 252/2004 Sb., ve znění vyhlášky č. 83/2014 Sb. – hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu, četnost a rozsah kontroly pitné vody ÚKZÚZ x SZÚ – v rámci povolování POR používat shodné limity pro jednotlivé metabolity (nerelevantní) www.ukz uz.cz

Smlouva o spolupráci mezi ČHMÚ a ÚKZÚZ – od září 2016 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Smlouva o spolupráci mezi ČHMÚ a ÚKZÚZ – od září 2016 Předávání výsledků monitoringu reziduí POR ve vodách – z ČHMÚ na ÚKZÚZ ÚKZÚZ poskytne ČHMÚ přehled ÚL obsažených v POR, které byly zakázány, nově povoleny nebo budou zakázány v ČR včetně doporučení pro monitoring ve vodě ÚKZÚZ bude provádět kontrolu správnosti údajů v IS Pasportizace pesticidů – environmentální vlastnosti ÚL ÚKZÚZ poskytne ČHMÚ data o spotřebě ÚL obsažených v POR a ošetřenou výměru za předchozí kalendářní rok v dohodnuté struktuře (dle plodin, okresů) www.ukzuz.cz

Děkuji Vám za pozornost. ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Děkuji Vám za pozornost. www.ukzuz.cz Jméno: Ing. Andrea Blažková vedoucí Oddělení koordinace kontrol E-mail: andrea.blazkova@ukzuz.cz Útvar: Odbor rostlinolékařské inspekce Adresa pracoviště: Zemědělská 1a, 613 00 Brno