Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Tabulátory (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Elektronická přihláška Studenti z ČR a SR použijí tento formulář ! Studenti bez rodného čísla použijí tento formulář !
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Vyplnění a finalizace žádosti zjednodušeného projektu v IS KP14+ (Informační systém konečného příjemce) Výzva OPVVV 02_16_ , Kralice na Hané.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_KRUH_A_KRUZNICE Název materiálu:
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Senzory pro EZS.
1/15 - Úvodní stránka, registrace Rezervační systém PRO TRAVEL CK
Čištění GFP z lyzátu E.coli pomocí sloupcové chromatografie
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Elektronická přihláška
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Grafické řešení lineárních rovnic
Občanské soudní řízení I.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Výzkum přírodních geochemických a remediačních procesů a jejich využití pro sanace po těžbě nerostů GEOCHEM Kontrolní den ‘04 GEOCHEM – KD 2004.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
Poměr v základním tvaru.
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Hustota 8. ročník.
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Digitální učební materiál
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Interference a difrakce Jana Jurmanová.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Pozorování krevních nátěrů
Zlomky Sčítání zlomků..
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Občanské soudní řízení I.
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Poměr v základním tvaru.
Světelná mikroskopie.
Občanské soudní řízení I.
První pomoc.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Lineární funkce a její vlastnosti
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica

V laboratoři lékařské mikrobiologie budete pracovat s těmito mikroskopy: Olympus CX-31 které jsou poměrně drahé Leica které jsou zánovní a taktéž drahé Na každém stole jsou dva mikroskopy. Nepracujte bez vyzvání s demonstračními mikroskopy (pod tabulí a na bočním stole!) Je důležité žádný mikroskop nepoškodit Na následujících obrazech je ukázána práce s mikroskopy Olympus. Mikroskopy Leica se liší v detailech (zejména umístění ovládacích prvků)

Mikroskop Olympus Vypínač Okulár s čočkou (10×) Objektivy Mikroskopický stolek Kondenzorová clona Regulátor pozice Lampa s polní clonou Regulátor světla Mikrošroub a makrošroub

Části mikroskopu Olympus – 1: Makrošroub Mikrošroub

Části mikroskopu Olympus – 1: Makrošroub: nikdy ho nepoužívejte, když se díváte do mikroskopu! Používejte pouze, když se strany kontrolujete, že objektiv je v bezpečné vzdálenosti od preparátu Mikrošroub: i mikrošroub musíte kontrolovat ze strany, pokud posouváte objektiv dolů (). Jen při posouvání nahoru () je možno se dívat do okuláru

Části mikroskopu Olympus – 2: Okuláry Vypínač Regulátor světla

Části mikroskopu Olympus – 2: Okuláry nevyžadují vaši péči, nesnažte se je čistit nebo s nimi nějak manipulovat. Zvětšují desetkrát. Vypínač: po práci s mikroskopem vždy mikroskop vypněte! Regulátor světla: obvykle ho nebudete potřebovat (používejte spíše kondenzorovou, případně i „polní“ clonu, viz dále)

Části mikroskopu Olympus – 3: Kondenzorová clona Lampa s „polní“ clonou

Části mikroskopu Olympus – 3: Kolektorová a „polní“ clona: čím více zvětšuje objektiv, tím více světla potřebujete. K regulaci světla užívejte obě clony. Posun napravo – méně světla, posun nalevo – více světla. U kondenzorové clony můžete také nastavit její hodnotu na číslo uvedené na objektivu, který právě používáte. (U Leiky je přímo uvedeno, pro který objektiv je daná hodnota clony určena.) Světlo – Světlo +

Poznámka: Köhlerovo osvětlení Existuje také sofistikovaný přístup, kterým získáte optimální, tzv. pravé Köhlerovo osvětlení. Zpravidla není nezbytně nutné, pokud je mikroskop dobře nastaven, stačí intuitivně pomocí clon upravit osvětlení v závislosti na použitém objektivu. Zájemci se nicméně mohou o Köhlerově osvětlení poučit například zde: Köhlerovo osvětlení na stránkách PřF UK v Praze

Části mikroskopu Olympus – 4: Revolverový měnič objektivů Kondenzor Regulátor pozice

Části mikroskopu Olympus – 4: Kondenzor: za žádných okolností s ním nemanipulujte! Regulátor pozice vám umožní „cestovat“ po preparátu Revolverový měnič objektivů Použijte 100× zvětšující objektiv pro pozorování barvených preparátů (Gram, Giemsa, Trichrom) a za použití imerzního oleje Použijte 4×, 10×, 20× či 40× zvětšující neimerzní objektivy pro pozorování nativních preparátů (včetně metod dle Fausta a Kato v parazitologii). U těchto objektivů se nepoužívá imerzní olej!

Použití imerzního oleje NIKDY NEPOUŽÍVEJTE IMERZNÍ OLEJ U NEIMERZNÍCH OBJEKTIVŮ!!! Používáte-li imerzní olej s imerzním objektivem, je nezbytné objektiv po použití vyčistit

Čištění mikroskopu Po použití mikroskopu je potřeba očistit neimerzní objektivy, jsou-li znečištěné. Imerzní objektivy je potřeba očistit vždy, a to benzínem a gázou. Nepoužívejte pro čištění objektivů čtverečky filtračního papíru! Ty slouží jen k čištění mikroskopického stolku (= to je plochá část mikroskopu, na kterou umisťujete sklíčka)

Vyhazování/čištění preparátů Preparáty vyrobené vámi je třeba po použití odmrštit do desinfekčního roztoku na sklíčka Preparáty již připravené na začátku praktika je potřeba očistit (viz dále) a umístit zpátky do původní Petriho misky

Jak očistit preparát, aniž byste ho zničili Očistěte sklíčko důkladně ze spodní strany benzínem a filtračním papírem Z horní strany proveďte totéž pouze tam, kde není viditelný preparát Nesnažte se čistit část sklíčka s preparátem. Je nanejvýš možné opatrně odsát filtračním papírem přebytečný olej (aniž byste papírem pohybovali proti sklíčku)

Co je třeba udělat po mikroskopování Vypněte mikroskop V případě potřeby očistěte objektiv(y) V případě potřeby očistěte mikroskopický stolek Mikroskop zakryjte protiprachovým obalem Vyhoďte nebo očistěte preparát

Hlavní mikroskopické metody v lékařské mikrobiologii Sušení a fixace Krycí sklíčko Imerzní systém Nativní preparát ne ano Barvené preparáty Sušení, fixaci a všechny další procedury při přípravě preparátu se naučíte v prvních dvou prakticích.

Zkontrolujte si, že jste alespoň ty nejpodstatnější instrukce pochopili správně K tomuto tématu patří také odpovědník „číslo 0“ Vyplňte ho prosím. Úspěšné vyplnění odpovědníku je podmínkou práce v prvním praktiku.

Na setkání s vámi v prvním praktiku se těší Vaši učitelé