Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
CIZOPASNÍCI A PLOŠTĚNCI. Každý je má. Jsou na dveřních klikách, nákupních vozících, domácích zvířatech. Dokonce když si s někým potřesete rukou může do.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_16_AZ kvíz vylučovací soustava.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Krev Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ – VY_32_Inovace_
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Magda Karhánková Cvičení z biologie oktáva
Jednobuněční živočichové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název projektu: Moderní škola
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
SOUSTAVA KREVNÍHO OBĚHU U/33
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
Základní škola, Hradec Králové
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Název projektu: Moderní škola
Náplň seminářů III. ročník všeobecné lékařství
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Vypracoval : Matyáš Fritscher
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Prezentace – výklad učiva
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vendula Večeřová.
Růst a vývoj člověka VY_32_INOVACE_07
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Základní škola, Hradec Králové
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_17_ AIDS Autor Motejlková Věra

AIDS

AIDS je nevyléčitelný, život ohrožující stav způsobený infekcí virem lidské imunodeficience – HIV Acquired Immuno Deficiency Syndrome znamená syndrom získaného selhání imunity.

Proč AIDS? Acquired (získaný) - HIV ani AIDS není zdravotní stav, který by byl dědičný - člověk se HIV musí infikovat. Immune (imunitní) - schopnost imunitního systému bojovat s viry a bakteriemi se podstatně snižuje. Deficiency (deficit) - imunitní systém nemůže pracovat správně. Syndrome (syndrom - soubor příznaků určitého onemocnění) - existuje velké množství nemocí a infekcí, se kterými se člověk může setkat

HIV Human (lidský) - vir může napadnout jen lidský organismus - podobné infekce se vyskytují i u jiných živočichů /kočky, opice/,ale tyto viry nemohou člověka ohrozit a ani tito živočichové se nemohou nakazit virem HIV Immunodeficiency (deficit imunity) - vir způsobuje deficit (nedostatek) v imunitním systému organismu a tím omezuje jeho funkci Virus (vir) - není schopen rozmnožování bez lidského organismu /k reprodukci potřebuje lidskou buňku/

Imunitní systém Virus HIV začne ničit imunitní systém infikovaného člověka imunitní systém není schopen zabránit nemocem, které by normálně zvládl infikovaný člověk dospěl do stádia AIDS

Bílé krvinky pronásledují a ničí infekce několik odlišných typů a každý typ má jiný úkol: 1/ tvorba PROTILÁTEK - chytit a zablokovat viry, bakterie, plísně v krevním oběhu 2/ napadání a ničení virů … 3/ koordinace - směrují bílé krvinky k zneškodnění virů, snaží se posílit obranný systém a následně vše uvést do původního stavu JAK HIV NIČÍ BUŇKY HIV se naváže na buňku pronikne do jejího jádra, kde se množí a nové virové částice postupně opouštějí infikovanou buňku, která obvykle hyne.

HIV POZITIVNÍ infikovaný člověk může po několika týdnech zaznamenat onemocnění nejčastěji podobné chřipce = primoinfekce organismus chce zničit virus, než se stačí v těle rozšířit v krvi se objeví antigen p24 a posléze protilátky proti HIV nejčastější příznaky primoinfekce: - zvýšená teplota - pocit únavy - bolesti hlavy, svalů a kloubů - průjem - zduřelé lymfatické uzliny /krk, třísla, podpaží/ - často i vyrážka.

AIDS … a) je vyléčitelný stav lidského organizmu b) ohrožuje lidský život, nelze jej vyléčit c) ohrožuje lidský život, nelze jej léčit

O jaký syndrom se v případě AIDS jedná? a) vrozený b) získaný

Onemocnění AIDS … a) neohrožuje imunitní systém b) naruší schopnost imunitního systému bojovat s viry a bakteriemi

Co je AIDS? a) virus b) nemoc

Co je HIV? a) virus b) nemoc

Které krvinky zajišťují imunitu? a) bílé b) červené

Jaké příznaky zaznamená infikovaný člověk? a) zcela specifické b) podobné chřipce

Zdroje Vlastní zdroje