DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO6 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ZBOŽÍZNALSTVÍ Tematický okruh Poživatiny Téma Ostatní látky obsažené v potravinách Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby 7.12.2012 Anotace Žáci se seznámí s významem látek obsažených v potravinách. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor prodavačské práce, prodavač do předmětu „Zbožíznalství“.
OSTATNÍ LÁTKY OBSAŽENÉ V POTRAVINÁCH
Ostatní voda enzymy organické kyseliny silice třísloviny barviva alkaloidy pektin
VODA Nezbytná součást života VŠECH ŽIVÝCH ORGANISMŮ. VODA VOLNÁ – je obsažena v poživatinách (odpařuje se, zmrzne) VODA HYDROSKOPICKÁ – dostává se do potravin z vlhkého prostředí (pojímají je poživatiny zbavené vody – mouka…) VODA KOLOIDNĚ VÁZANÁ – odpařuje se velmi těžko, nezmrzne (vázaná na bílkoviny, cukry)
ENZYMY Jsou to biokatalyzátory (rozkladače) potravin. PROSPĚŠNÉ – Zrání - ovoce, sýrů, masa Klíčení – obilí, luštěnin ŠKODLIVÉ – hnití, plesnivění potravin
ORGANICKÉ KYSELINY zachovávají stálost potravin ŘADÍME SEM: kyselinu citrónovou, jablečnou, vinnou, mléčnou, sorbovou, benzeovou… SILICE Dodávají potravinám charakteristickou vůni VYSKYTUJÍ SE: v květech, listech, kořenech, oddencích některých rostlin
TŘÍSLOVINY BARVIVA jsou trpké látky, ovlivňují chuť někdy i barvu určitých potravin vyskytují se téměř ve všech rostlinách BARVIVA jsou obsaženy v některých potravinách např. karotka, špenát, paprika, borůvky… zvýrazňují barvu poživatin.
ALKALOIDY PEKTIN patří sem - kofein, tein, teobromin mají krátkodobé povzbuzující účinky PEKTIN jedná se o rosolující látku je obsažen např. v jablkách
ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996, http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqky8At7NrGOR-JBmA1j6LYivjR23jETNXxbYyIg93dgrhOvQuKg http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ00VwXY1CQqq_6LR34f3BFUT_VknwGcmasBX1wFOYbJdillRNP http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=174 http://www.vitalia.cz/galerie/potraviny-na-pranyri/#10 http://zitzdrave.blog.cz/1101/kliceni-pro-zdravi http://www.srecepty.cz/ingredience/citron http://www.souhorky.cz/ucebnice/pv/1/kysmlec.htm http://www.bio-medica.cz/citronelova-silice-30ml/d-70364/ http://www.vinotekamorava.cz/kolekce-vin/rulandske-modre http://www.boruvky.org/ http://www.fytos.eu/produkt/brusinka-smes/ http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTtF6k0WkOUXyf_H0kOP8oizfKsePLQuKuW5ZdfQv8LNoC62hrOWg http://www.gastroplus.cz/gastrotemata/kava-caj/co-je-vyberova-kava/ http://ona.idnes.cz/zeleny-cerny-bylinny-ktery-caj-si-vybrat-fp2-/zdravi.aspx?c=A120206_114615_zdravi_pet http://maggi.cz/Skola-vareni/P/Pektin.aspx http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=490130
KONEC Autorem materiálu a jeho částí , není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová