Word – textový editor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Elementaristika elektronických informací
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Digitální učební materiál
Základní typografická pravidla
Základy HTML.
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Zpracování a využití informací
Základní typografická pravidla
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Word – Zásady psaní textu
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
ZIHB – MS Word dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Textový procesor (MS Word)
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Jak vyrobit titulní stránku První a nejdůležitější částí titulní stránky je název práce.Ten musí vystižně celo práci charakterizovat a přitom nesmí být.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Základní editace textu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úprava rozsáhlého dokumentu
Transkript prezentace:

Word – textový editor

Vzhled Pás karet, ve kterých najdeme příkazy pro práci s Wordem. Karta zobrazení

Karta Domů Na nadpisy používáme bezpatkové písmo (Arial, Calibri,…) a na delší text písmo patkové, které se lépe čte (Cambria, Times New Roman apod.)

Pangram Při výběru typu písma je dobré zkusit, „umí-li“ všechna písmenka české abecedy. K testování vhodného písma může sloužit např. tzv. pangram Pangram pro úplnou sadu znaků české abecedy: Nechť již hříšné saxofony ďáblů rozzvučí síň úděsnými tóny waltzu, tanga a quickstepu. Zkrácená věta, kde jsou zastoupena všechna písmena s diakritikou, je: Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy. Zvládne-li písmo správně napsat tuto větu, je vhodné pro psaní češtiny 

Nejdůležitější typografické zásady pro psaní textu: interpunkční znaménka – tečka, čárka, dvojtečka, vykřičník, středník apod. se píší hned za slovo, bez mezery, a za nimi se dělá mezera závorky píšeme těsně ke slovu, vně je mezera (bez mezery) pevná mezera (Shift + Ctrl + mezerník) – dává se tam, kde musí být mezera, ale přitom nesmí dojít k rozdělení na konci řádku (datum, číslice a počítané předměty apod.). Slova vzájemně spojená pevnou mezerou se chovají jako jedno slovo uvozovky píšeme těsně ke slovu, počítač je správně umístí (nahoru a dolů)

Karta Domů Odstavec

Karta domů Odstavec vše, co je na začátku a na konci odděleno klávesou Enter píšeme-li souvislý text, nikdy neukončujeme řádek klávesou Enter Okno Odstavec Záložka Odsazení a mezery zarovnání vlevo, na střed, vpravo, do bloku odsazení – speciální – odsadí nebo předsadí první řádek odstavce mezery – chceme-li zvětšit mezeru před nebo za odstavcem nebo např. za nadpisem, když jej chceme mít odsazený řádkování ovlivní mezery mezi řádky

Okno odstavec Nastavení prvního řádku Velikost řádkování Nastavení mezer před odstavcem a za odstavcem

Karta Rozložení stránky

Okraje

Orientace a velikost stránky

Sloupce

Karta Vložení

Obtékání obrázku

Nástroje obrázku

Karta Vložit - iniciála

Karta Vložit - WordArt

Grafika ve Wordu Seskupit Oříznout

Grafika ve Wordu