Vypracoval: Tomáš Svrčina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu.
Advertisements

VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Základy automatického řízení 1
4. Rozdělení střelných zbraní
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Strach a proč se rádi bojíme
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Znečištění ovzduší Obr. 1
Větry a globální cirkulace atmosféry
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
Netradiční zdroje elektrické energie
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VY_32_INOVACE_
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
vypracoval: Zdeněk Pěčonka
Krev Vypracoval: Jan Dvorský Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Světlo Vypracoval: Lukáš Gibala Obor: Technické lyceum Třída: 2L
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Atmosféra Země.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Staň se meteorologem !.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Neživá příroda - vzduch
PLOŠTICE.
Proudění vzduchu.
Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

Vypracoval: Tomáš Svrčina Proudění vzduchu Vypracoval: Tomáš Svrčina Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/2017 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 23.11.2016

Vzduch Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země – atmosféru Sahající až do výše asi 100 km Má vliv na všechny chemické proměny jak v neživé přírodě, tak i v živých organismech Vzduch tedy slouží coby druhá (prakticky neviditelná) složka každého běžného fosilního paliva.

Proudění vzduchu Beaufortova stupnice rychlosti a větru: Pohyb vzduchu vnímáme jako vítr. Vítr je charakterizován rychlostí a směrem. Rozdíl v tlaku vzduchu na dvou místech způsobuje, že vzduch se pohybuje z místa vyššího tlaku k místu s nižším tlakem Beaufortova stupnice rychlosti a větru:

Pohyb vzduchu v atmosféře Příčinou je rozdíl tlaků: Může být způsoben rozdílným počtem molekul v jednotce objemu Může být způsoben rozdílnou teplotou

Využití proudění vzduchu Ve starověku: větrné mlýny Dnes: větrné elektrárny

Anemometry Přístroje, které měří rychlost větrů Rychlost větru se standardně měří v 10 metrech nad zemí

Aerodynamický vztlak Jaká síla drží ve vzduchu papírového draka? Na stranu, na které je drak připoután, proudí vzduch Tím, že naráží na draka vzniká přetlak Na spodní stranu draka proto působí větší tlaková síla než na horní Takový rozdíl sil vzniká jen při vzájemném pohybu vzduchu a tělesa = aerodynamický vztlak

Využití aerodynamického vztlaku Letadla Motory táhnou letadlo obrovskou silou vpřed Křídla jsou nakloněna vzhledem k směru pohybu, proto vzniká aerodynamický vztlak Ten nadnáší letadlo Zvětšuje se tvarem křídel Při určité rychlosti a náklonu křídel překoná vztlaková síla tíhovou sílu – letadlo se vznese

Letadla Každé letadlo je schopné udržet se ve vzduchu při určité minimální rychlosti U dopravních letadel – rychlost větší než 200 km/h

Hmyz Využívají aerodynamického vztlaku při letu Pohyb křídel zajišťuje i pohon vpřed Některé druhy se dokáží vznášet nad jedním místem –> mohou využívat vzestupných proudů vzduchu nebo větru

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzduch http://artemis.osu.cz/MMi/meteo1/diplomka/Ramec2_soubory/AAA/proudeni.html http://m.radynacestu.cz/magazin/10-mist-v-holandsku-ktera-musite-videt/ http://rc.lumptom.cz/gripen/gripen2.htm http://www.radkapalenikova.cz/clanky/motyli/dlouhozobka-svizelova-motyli-kolibrik/ http://hmyz.naturfoto.cz/

Děkuji za pozornost.