Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krev Vypracoval: Jan Dvorský Obor: Technické lyceum Třída: 1L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krev Vypracoval: Jan Dvorský Obor: Technické lyceum Třída: 1L"— Transkript prezentace:

1 Krev Vypracoval: Jan Dvorský Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Předmět: Biologie            Školní rok: 2017/18  Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar, MBA            Datum vypracování:  

2 Úvod krve Krev je kapalina složená z tekuté plazmy a buněk (červené krvinky, bíle krvinky a krevní destičky). Medicínské termíny souvisící s krví často začínají na hemo- nebo hemato-, což je odvozeno z řeckého slova haema znamenajícího krev.

3 Hlavní funkce Hlavní funkcí krve je dopravovat živiny, přivádět kyslík a odvádět oxid uhličitý, (což mají na práci červené krvinky). Vyrovnávání teploty, zástava krvácení (krevní destičky) a účast na imunitních reakcích (bíle krvinky).  Díky krvi může naše tělo fungovat tak jak má. 

4 Odběr krve Odběr se většinou dělá vpíchnutím jehly do žíly a následným nasáním krve. Google minulí rok přišel se zařízením ve tvaru malé trubičky obsahující mikročástice, které pod tlakem plynu vystřelí proti kůži. Jakmile provrtají pokožku, nasají se kvůli podtlaku kapičky krve do nádobky zařízení. Krev tak může být snadno odebírána z různých částí těla.

5 Budoucnost Google zařízení by si v budoucnu mohlo najít místo v chytrých hodinkách, které by vám bezbolestně průběžně odebíraly a kontrolovaly krev. Potom se odběry krve začala také zaobírat firma Veebot, která pracuje na robotovi, který by měl najít správnou žílu, co nejlépe odebrat krev a ihned vyvodit výsledky. Ovšem tento robot bohužel připraví hodně doktorů a sestřiček o práci.

6 Nanoroboti v krvi Nanoboti jsou miniaturní automatické stroje, které mimo jiné mohou cestovat v krevním řečišti a vykonávat zde přesně určené úkoly. Ray Kurzweil, patří mezi největší propagátory nanorobotiky. Zhruba před rokem tvrdil, že kolem roku 2030 nanoroboti nahradí řadu našich životně důležitých orgánů a dokáží tělo opravovat.

7 Děkuji za pozornost

8 Zdroje: spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwj5zZb0- K_XAhWKORoKHYicBz8QvwUIIygA&biw=1920&bih=925&dpr=1#imgdii=8ZleutrX BzJzxM:&imgrc=0mtXDeZc0daz7M: &tbm=isch&sa=1&ei=noEDWriwIsHhabaZqrgF&q=odber+krve+kresleny&oq=od ber+krve+kresleny&gs_l=psy- ab psy- ab i30k1j0i24k1.0.3skIdk-j8sM#imgrc=x0Htkis3tRC19M: jehly/sc-4-a /default.aspx tvrdi-vedec-phg-/tec_technika.aspx?c=A101027_192532_tec_technika_vse rakovinove-nadory


Stáhnout ppt "Krev Vypracoval: Jan Dvorský Obor: Technické lyceum Třída: 1L"

Podobné prezentace


Reklamy Google