Soli a jejich chemické vlastnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

17.1 Soli - jejich vznik a názvosloví
Názvosloví anorganických sloučenin
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kyseliny a zásady.
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
SOLI RZ
KYSELINY.
Názvosloví solí.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Neutralizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Vzorce pro opakování.
Uhličitan vápenatý.
Amoniak.
Neutralizace Vznik solí
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24 Autor: Lenka Poláková
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Názvosloví anorganických sloučenin
Jak vznikají soli.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 2
8.3 Které látky jsou hydroxidy?
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3073 NázevNázvosloví anorganických a organických sloučenin Téma hodinyNázvosloví.
Názvosloví solí. Soli 1.) Bezkyslíkatých kyselin 2.) Kyslíkatých kyselin.
Ledek Pyrit Vápenec Dusičnany Soli kyselin Kuchyňská sůl Sírany
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-18
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Zásady.
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Soli.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Vznik chemické vazby.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Přehled chemických vzorců
NEUTRALIZACE.
Transkript prezentace:

Soli a jejich chemické vlastnosti

Charakteristické chemické vlastnosti solí Definujte co jsou to soli: Soli jsou chemické sloučeniny, které se skládají z kationtu a aniontu, ale jako celek je sůl elektroneutrální. Napište název a vzorec nejznámější soli a ve vzorci vyznačte kation a anion: Nejznámější solí je sůl kuchyňská, chemickým názvem chlorid sodný.

Popište charakteristické fyzikální vlastnosti solí a jejich vnější vzhled: Soli jsou pevné krystalické látky, mohou být různě barevné. ? Jaká je elektrická vodivost solí ? Soli jsou v čistém stavu a v pevném skupenství elektricky nevodivé, ale po rozpuštění ve vodě, se vzniklý roztok stává elektricky vodivým. Elektrický proud vedou rovněž tzv. taveniny solí, což je kapalné skupenství solí, které vzniká při tavení solí za vysoké teploty. Jak u vodných roztoků solí, tak u tavenin solí je elektrická vodivost způsobena volnou pohyblivostí iontů, které tak mohou usměrněně přenášet elektrický náboj.

? Na které skupiny dělíme anorganické soli ? 1. tzv. BEZKYSLÍKATÉ SOLI 2. tzv. KYSLÍKATÉ SOLI Uveďte charakteristiku a příklady bezkyslíkatých solí: Jejich anionty jsou odvozeny od bezkyslíkatých halogenovodíkových kyselin, charakteristickým znakem těchto solí je, že jsou dvouprvkové. Příkladem bezkyslíkatých solí jsou: bromid draselný – KBr, chlorid hořečnatý - MgCl2, jodid olovičitý – PbI4 a další. ? Se kterou skupinou anorganických sloučenin jsou bezkyslíkaté anorganické soli totožné ? Bezkyslíkaté anorganické soli jsou totožné s halogenidy.

Uveďte charakteristiku a příklady kyslíkatých solí: Jejich anionty jsou odvozeny od kyslíkatých anorganických kyselin. Charakteristickým znakem těchto solí je, že jsou tříprvkové. Jako příklad kyslíkatých solí lze uvést: uhličitan vápenatý – CaCO3, dusičnan sodný – NaNO3, síran sodný – Na2SO4 a další. Uveďte a vysvětlete způsoby (možnosti) jak mohou vznikat soli: Reakcí kyseliny a hydroxidu (tzv. neutralizací): HCl + NaOH  NaCl + H2O Reakcí kovu s nekovem: 2 K + Cl2  2 KCl

Reakcí kovu s kyselinou: Zn + 2 HNO3  Zn(NO3)2 + H2 Reakcí hydroxidu s kyselinotvorným oxidem: 2 KOH + CO2  K2CO3 + H2O Reakcí kyseliny se zásadotvorným oxidem: H2SO4 + CaO  CaSO4 + H2O Reakcí kyselinotvorného oxidu se zásadotvorným oxidem: CO2 + CaO  CaCO3

Citace: VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990, 365 s. Kostka. ISBN 80-042-2463-6. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soli ADAMKOVIČ, Emil, Věra HOFMANNOVÁ, Václav PUMPR, Tibor ŠRAMKO a Otto TOMEČEK. Chemie pro 7. ročník základní školy. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982.