NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Advertisements

Románská kultura.
III/2 XV A
Umění raného středověku
ROMÁNSKÉ umění.
Kultura francké říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gotické výtvarné umění
Románský sloh.
Druhy výtvarného umění
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Evropské barokní sochařství
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Středověká kultura Románský sloh
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Románské sochařství a malířství
Gotická kultura.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Raný středověk 5. – 11. století
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Antické Řecko Sochařství 2. část.
Gotické sochařství Gotické sochařství se vyvíjelo po boku arcgitektury. Sochy sloužily především jako doplněk chrámů, a tak sochy většinou zobrazovaly.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
České země, sochařství, malířství
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Raně středověké umění.
GOTIKA.
Středověká kultura Románský sloh
Vzdělanost a umění raného středověku
Baroko VY_32_INOVACE_ 08 Baroko.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
Gotická kultura.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Přednášející: PhDr. Petra Kačírková, Ph.D.
Románský sloh.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Dějiny sochařství 8 – Umění.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Sochařství vrcholného středověku. Románský sloh tympanon kostela sv. Magdalény ve Vézelay.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S16 TEMA : Stručné dějiny výtvarného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
pol. 12. století - konec 15. stol.
Gotika Bolfíková Nikola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Architektura do začátku 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Gotika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Křivonosková Kateřina
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
"první významný stát ve středověku"
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.2.3.3.S 13 TEMA: Dějiny sochařství 7 – Románské umění v Evropě ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Cíl prezentace: V tomto díle se žáci seznámí s novými formami evropského umění v návaznosti na umění Germánů, Keltů s přispěním forem umění Byzance.

Románské umění v Evropě Románský sloh je prvním uměleckým vyjádřením, které můžeme označit za celoevropské. Na základě prolínání pozdně antických, raně křesťanských, byzantských a germánsko-keltských forem vzniklo v rámci tohoto stylu něco zcela nového, jednotného. Sloh dostal své jméno až v 19. století. Dříve byl nazýván „germánský“, „barbarský“ a „byzantský“.

Průčelí chrámu Notre-Dame v Poitiers 12.st.

Románský sloh, označovaný také jako první univerzální sloh středověku navazuje na pozdní karolínské a otonské (německé) umění. Náměty výtvarných děl jsou téměř výhradně náboženské. Rozvíjí se kovolitectví a zlatnictví (šperkařství).

Ženy se zvířaty a prorok Izaiáš, Francie, 12.st.

V románském sochařství se objevuje výraznější pohyb, který sochy opticky oživuje. V reliéfu Ženy se zvířaty nesou ženy dvě znamení zvěrokruhu – lva a skopce. Polohy nohou žen zdůrazňují pohyb. Postavám tak dává sochař v reliéfu více prostoru. Výrazný pohyb naznačuje také postava Izaiáše z portálu kostela v Souillaku.

Císař Otto II. Předává Vojtěchovi berlu, 12.st.

Kristus se symboly evangelistů, Paříž, 12.st.

S rostoucí potřebou reprezentativních schránek na relikvie (ostatky svatých) začínají umělci vytvářet bohatě zdobené relikviáře. Příkladem je relikviář Karla velikého v Cáchách zdobený postavami císařů a reliéfními scénami pokrytými emailem. V Německu se románské sochařství vyvíjelo až do pozdního románského období.

Relikviář Karla Velikého, Cáchy, počátek 13.st.

Ukázkou pozdně románské figurální plastiky je tzv. Bamberský jezdec Ukázkou pozdně románské figurální plastiky je tzv. Bamberský jezdec. Pokud srovnáme pozdně románské sochařství s gotickým sochařstvím, je patrné jak vysoké úrovně dosáhlo sochařství v poslední fázi románského výtvarného umění. Německé umění navazuje na umělecké formy vytvořené jinými národy a rozvíjí je.

Tzv. Bamberský jezdec, Bamberg, 1230-1240

Použitá literatura: STADLER, Wolfgang. Dějiny sochařství. 1.vydání. Praha: Rebo, 1996. ISBN 80-85815-67-2. PIJOAN, José. Dějiny umění 5. 1. vydání. Praha: Knižní klub a Balois, 1998. ISBN 80-242-0024-4. PIJOAN, José. Dějiny umění 2. 1. vydání. Praha: Knižní klub a Balois, 1998. ISBN 80-7176-839-1. BURKE, Peter. Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, 1996. ISBN 80-204-0589-5. WINCKELMANN, Johan Joachim. Dějiny umění starověku: Stati. 1. vydání. Praha: Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, 1986. ISBN 1717-1768.