Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 09 TEMA: Dějiny sochařství 3 – Kréta a Mykény ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Cíle prezentace: Žáci se seznámí s uměním Kréty a Mykén, s okolnostmi, za jakých vznikalo, s inspirujícími vlivy a určujícími tématy výtvarných děl. V rámci mezipředmětových vztahů může být obsah prezentace doplňující informací výuky Dějepisu.

3 Kréta a Mykény Minojská doba, v níž Kréta bohatla z obchodu se středomořskými oblastmi, byla obdobím míru. To se odráží i v uměleckých dílech. Mír a plodnost reprezentuje hadí bohyně z Knossu, jejíž odhalená ňadra svědčí o rafinované krétské módě. Tehdejší doba chápala bohy jako postavy přátelské a člověku nakloněné. Autorem sošky je fénický umělec. S Féničany byla Kréta v úzkém kontaktu.

4 Bohyně plodnosti z Ugaritu – 1400 př.n.l.

5 Nádoba ve tvaru lvice – Íraklion, 1500 př.n.l.

6 Agamemnonova posmrtná maska z tzv
Agamemnonova posmrtná maska z tzv. Mykénské epochy upomíná na dobu trojské války popisované Homérem. Připomíná období hrdinů Odyssea, Achillea, Diomeda a desetileté obléhání a následné zničení mocné Tróji.

7 Agamemnon, posmrtná maska, Mykény, 1600 př.n.l.

8 Zánik mínojské kultury na Krétě.
Pozůstatky mínojské kultury, zaniklé po výbuchu sopky na ostrově Théra (dnešní Santorini) ničivou přílivovou vlnou a následnými nájezdy obyvatel Kykladského souostroví, lze spatřit pouze v torzech kdysi reprezentativních paláců. V současné době se opět obnovily archeologické vykopávky v okolí mínojských paláců a sochařská díla z 14. století př.n.l. lze spatřit v muzeích v Malii a Knossu. Mínojská kultura patří k nejstarším evropským kulturám.

9 Použitá literatura: STADLER, Wolfgang. Dějiny sochařství. 1.vydání. Praha: Rebo, ISBN PIJOAN, José. Dějiny umění vydání. Praha: Knižní klub a Balois, ISBN PIJOAN, José. Dějiny umění vydání. Praha: Knižní klub a Balois, ISBN BURKE, Peter. Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, ISBN WINCKELMANN, Johan Joachim. Dějiny umění starověku: Stati. 1. vydání. Praha: Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google