JOHN RONALD REUEL TOLKIEN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
John Ronald Reuel Tolkien
Advertisements

J.R.R Tolkien Pán Prstenu : Společenstvo prstenu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Pán prstenů je skvělá fantasy, která uchvátí nejen děti ale díky své propracovanosti se zalíbí i velkému počtu dospělých. Podle této skvělé knihy bylo.
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
QUIZ.…. START KOLAR 6.A.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Cizorodé látky v potravním řetězci
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
C ČERNÝ PETR Ostré sykavky – C
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
The Lord of The Rings.
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem I, i
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Dopravní zeměpis Jordánska a Sýrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Hospodarz. Dostupné z Metodického portálu.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
J.R.R. Tolkien Společenstvo prstenu Tomáš Kojecký, PO-2A.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Čteme, i když to neumíme. Pozoruj obrázky a snaž se pomoci paní učitelce se čtením. Nakonec tě čeká pár lehoučkých úloh. Autorem materiálu a všech jeho.
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
BALONY a násobilky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Rozvíjíme zrakovou paměť
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

JOHN RONALD REUEL TOLKIEN SPOLEČENSTVO PRSTENU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsah Životopis Chronologický seznam významných děl Tvorba Společenstvo prstenu Děj Pracovní list Seznam použité literatury Citace obrázků

Život 3. ledna 1892 – 2. září 1973 anglický univerzitní profesor, spisovatel a filolog Narodil se v dnešní Jihoafrické republice ve městě Bloemfontein. Rodina Tolkiena pochází ze Skotska. Jeho jméno pochází z německého tollkühn, což znamená šíleně odvážný. Rodina se po smrti otce přestěhovala na anglický venkov. Tolkien byl údajně velmi učenlivý. V předškolním věku uměl číst i psát a učil se od matky latinu.

Život Po smrti matky byl jako sirotek svěřen do péče katolického kněze Francise Xaviera Morgana. V 16 letech se seznámil s Edith Brattovou. Od té doby jinou ženu nepoznal. Měl s ní čtyři děti. V roce 1916 získal titul na Oxfrodu a narukoval do armády k Lancashirským střelcům jako podporučík. Účastnil se bitvy na Sommě, kde pro zisk několika kilometrů linie Spojenci ztratily téměř 800 tisíc vojáků.

Život Tolkien trpěl zákopovou horečkou způsobenou nelidskými podmínkami, které v zákopech panovaly. V dnešní době jsou touto horečkou postiženi lidé v chudých oblastech. Po zotavení zůstal aktivním důstojníkem, ale do bojů už nezasáhl. Do roku 1959 působil jako vysokoškolský učitel. Roku 1924 mu byl udělen titul profesor. Na sklonku života obdržel Řád britského impéria a čestný doktorát z literatury.

Chronologický seznam významných děl 1937 – Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky 1945 – Nimralův list – povídka, která vysvětluje autorův postoj k umělecké tvorbě a životu 1949 – Sedlák Jiljí z Oujezda 1954 – Pán prstenů 1962 – Příhody Toma Bombadila 1967 – Kovář z Velké Lesné Posmrtně vyšly další knihy díky trpělivé práci Tolkienova syna Christophera – Silmarillion a Húrinovy děti.

Tvorba Tolkien původně nezamýšlel psát pro širší čtenářský okruh. Psal příběhy pro své děti a tak i vznikla jeho první kniha Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Nakladatelství Allen & Unwin si pro neobyčejný zájem vyžádalo další pokračování, na kterém autor pracoval deset let. Pán prstenů původně vznikl jako jedna kniha, ale pak byl rozdělen na tři části. Ovlivnil žánr fantasy a rozšířil ho mezi veřejnost.

Společenstvo prstenu Společenstvo prstenu je pokračování první novely Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. S nákladem 150 milionů výtisků je to třetí nejprodávanější román všech dob. Kniha byla dvakrát zpracovaná jako animovaný film. Režisérem filmové trilogie a Hobita, který se ještě dokončuje, je Peter Jackson. Trilogie měla 30 nominací na Oscara, nakonec získala Oscarů 17.

Děj románu Společenstvo prstenu Prsten, který v knize Hobit získal Bilbo Pytlík, v sobě nese část moci zlého čaroděje Saurona. Sauron byl kdysi zbaven své moci, ale vrátila se mu zpět. Touží získat prsten, aby jeho moc byla absolutní. Frodo zdědí prsten po Bilbovi. Na cestě ke zničení prstenu ho doprovází čaroděj Gandalf a jeho čtyři přátelé z Kraje – Sam, Smíšek a Pipin. Hobity pronásledují prstenové přízraky mrtvých králů.

Děj románu Společenstvo prstenu Hobiti utečou do městečka Hůrky, kde se seznámí s hraničářem Chodcem, který je ve skutečnosti dědicem Gondoru, království lidí na jihu říše. Aragorn pomůže hobitům dostat se do Roklinky, ale Frodo je těžce zraněn přízraky. Na poradě elfího pána Elronda se rozhodne, že prsten je třeba navždy zničit v Hoře osudu. Porady se účastní lidé, trpaslíci, elfové a Gandalf s hobity. Tak je vytvořeno společenství prstenu devíti statečných, podobně jako v knize Hobit.

Děj románu Společenstvo prstenu Trpaslík Gimli dostane společenstvo do říše trpaslíků Morie. Tam zjistí, že žádný z trpaslíků nepřežil. V útrobách hory jsou skřeti a netvor Balrog, který nakonec Gandalfa strhne do propasti. V ní také sám zahyne. Ostatní členové skupiny se ukryjí v lesní říši elfů a pokračují dál do Gondoru. Když se Boromir, syn správce Gondoru, pokusí vzít Frodovi prsten, Frodo se rozhodne jít do Mordoru sám.

Pracovní list Zasáhl Tolkien do první světové války? Jaké bylo Tolkienovo povolání? Tolkien je spisovatelem a spoluzakladatelem jednoho svérázného žánru. Jak se jmenuje? Na jakou knihu Společenstvo prstenu navazuje? Byla kniha zfilmována?

Odpovědi Ano, účastnil se bitvy na Sommě jako podporučík. Byl vysokoškolským učitelem a od roku 1924 profesorem na Oxfordu. Fantasy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Ano

Seznam použité literatury TOLKIEN, J. Pán prstenů. Vyd. 4. Praha: Argo, 2006, 430 s. ISBN 80-720-3726-9.

Citace obrázků [online]. [cit. 2014­06­24]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tolkien_1916. jpg> STR. 14. Julian Nitzsche. [online]. [cit. 2014­03­31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oxford_Tolkie n.JPG>