Buňka  organismy Látkové složení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Základy přírodních věd
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
LIPIDY.
LIPIDY.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Nutný úvod do histologie
Biochemie živin Ludmila Hanáková
Sloučeniny v organismech
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Stavební kameny a stavební zákony
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
1. Biochemická propedeutika KPK/FYO Filip Neuls & Michal Botek.
CUKRY = SACHARIDY.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla Název sady:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
Živočišná Buňka.
Stavební kameny a stavební zákony
KVÍZ - SACHARIDY.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Buňka  organismy Látkové složení

osnova prvky chemické sloučeniny anorganické látky organické látky cukry tuky bílkoviny nukleové kyseliny

Prvky biogenní prvky makrobiogenní makroelementy 99% C,H,O N oligobiogenní 0,05 – 1% Ca, Mg, Na, K, Cl mikrobiogenní  mikroelementy stopové množství

Chemické sloučeniny anorganické látky organické látky

Anorganické látky voda soli rozpouštědlo většiny sloučenin prostředí pro biochemické reakce ovlivňuje pH buněk a jejich osmotický tlak soli volné nebo vázané v buňkách udržují osmotický tlak zajišťují tok vody buněčnou membránou plyny

Organické sloučeniny cukry – sacharidy tuky – lipidy bílkoviny – proteiny nukleové kyseliny

Cukry - sacharidy základní a pohotový energetický zdroj

Jednoduché cukry monosacharidy glukóza  cukr hroznový fruktóza  cukr ovocný galaktóza  jednoduchý cukr mléčný

Složené cukry monosacharidy pospojované glykosidickou vazbou disacharidy sacharóza  cukr řepný maltóza  cukr sladový laktóza  složený cukr mléčný polysacharidy – škroby – zásobní cukry glykogen  živočišného původu škrob  rostlinného původu buničina  rostlinného původu

Tuky - lipidy estery vyšších mastných kyselin a glycerolu funkce izolace před chladem, obalují a ochraňují vnitřní orgány součást buněčných stěn, obalují nervová vlákna nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích zásobní látka zdroj energie

Tuky - lipidy typy rostlinné  oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny , výskyt v tekutém stavu živočišné  máslo, sádlo, lůj obsahují cholesterol energetický zdroj výjimka : rybí tuk obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, snižují hladinu cholesterolu

Tuky - lipidy složené tuky stavební složky biomembrán glykolipidy + cukerná složka fosfolipidy + kyselina fosforečná- fosfáty

Tuky - lipidy fosfolipidy Fosfolipidová dvojvrstva

Bílkoviny - proteiny stavební složky aminokyseliny  peptidová vazba  polypeptidový řetězec 20 aminokyselin  živočišné bílkoviny ( 9 z nich nepostradatelné, esenciální, nutné dodat potravou )

Bílkoviny funkce enzymová katalýza transport a ukládání látek ( hemoglobin ) pohyb ( aktin a myosim ) podpůrná funkce ( kolagen ) imunitní obrana ( inumoglobuliny ) regulační funkce ( hormony ) energetické zdroje

bílkoviny typy rostlinné – luštěniny, obiloviny nižší podíl tuku přinášejí vláknu nižší podíl esenciálních aminokyselin živočišné – libové maso, ryby, králík, vejce vyšší podíl tuku a cholesterolu vyšší podíl esenciálních aminokyselin

Nukleové kyseliny RNA DNA funkce zajišťuje uchování, předávání a využití genetické informace nukleotid  polynukleotidový řetězec

Nukleové kyseliny RNA jednovláknová molekula jeden polynukleotidový řetězec báze A,G,C,U - ribóza – kyselina fosforečná

Nukleové kyseliny

Nukleové kyseliny DNA dvouvláknová molekula dva polynukleotidové řetězce pravotočivá dvoušroubovice báze A,T, C, G – deoxyribóza – kyselina fosforečná

Nukleové kyseliny

Použité zdroje http://www.google.cz/imgres?q=fosfolipidy&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1366&bih=651&tbm=isch&tbnid=91EtKflYw5nhuM:&imgrefurl=http://ebiolog.pl/a-7-3.html&docid=HtQk-q99n4oL2M&imgurl=http://klp.pl/ebiolog/graf/biol_kom/lipidy/fosfolipid.jpg&w=530&h=356&ei=7bmXUM2IJOLG0QWj4oGgAg&zoom=1&iact=hc&vpx=455&vpy=151&dur=507&hovh=184&hovw=274&tx=75&ty=68&sig=107209084479291599427&page=1&tbnh=132&tbnw=197&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:1,s:0,i:72 http://www.google.cz/search?hl=cs&cp=6&gs_id=m&xhr=t&q=fosfolipidy&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=37189454&biw=1366&bih=651&wrapid=tljp1352120368430010&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=57mXUNiHPOW80QXp54GwAw http://www.google.cz/search?num=10&hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=651&q=plazmatick%C3%A1+membr%C3%A1na&oq=plazmatick%C3%A1+membr%C3%A1na&gs_l=img.12..0.2225.7472.0.9301.20.9.0.11.11.0.133.801.7j2.9.0...0.0...1ac.1.hEEkyZYdu9s http://www.google.cz/search?hl=cs&q=DNA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=37189454&biw=1366&bih=651&wrapid=tlif135212230060610&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=YsGXUP7dN5Ko0AWThIDABA http://www.google.cz/search?hl=cs&cp=3&gs_id=b&xhr=t&q=rna&biw=1366&bih=651&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=37189454&wrapid=tljp135212255565204&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=YsKXULWnHNGT0QWQ9oHwBw http://www.google.cz/imgres?q=b%C3%ADlkoviny&um=1&hl=cs&biw=1366&bih=651&tbm=isch&tbnid=pZz4ls8RGgqJEM:&imgrefurl=http://www.viscojis.cz/teens/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D140:132%26catid%3D52:bilkoviny-ve-vyiv%26Itemid%3D102&docid=H7ywe4N9a4BGOM&imgurl=http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/bilkovina,sacharid,_tuk.jpg&w=640&h=461&ei=NMOXUJf1I4at0QW-1YGIDw&zoom=1&iact=rc&dur=93&sig=107209084479291599427&page=1&tbnh=147&tbnw=205&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:14,s:0,i:108&tx=192&ty= http://www.google.cz/search?hl=cs&cp=3&gs_id=b&xhr=t&q=rna&biw=1366&bih=651&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=37189454&wrapid=tljp135212255565204&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=YsKXULWnHNGT0QWQ9oHwBw#um=1&hl=cs&tbm=isch&sa=1&q=b%C3%ADlkoviny&oq=b%C3%ADlkoviny&gs_l=img.12..0l2j0i24l8.190359.194921.0.203013.11.9.0.2.2.0.200.1101.2j6j1.9.0...0.0...1c.1.eTWjHIafHOQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=ad3d65735ff53b7b&bpcl=37189454&biw=1366&bih=651129 http://www.google.cz/search?hl=cs&cp=3&gs_id=b&xhr=t&q=rna&biw=1366&bih=651&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=37189454&wrapid=tljp135212255565204&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=YsKXULWnHNGT0QWQ9oHwBw#um=1&hl=cs&tbm=isch&sa=1&q=b%C3%ADlkoviny&oq=b%C3%ADlkoviny&gs_l=img.12..0l2j0i24l8.190359.194921.0.203013.11.9.0.2.2.0.200.1101.2j6j1.9.0...0.0...1c.1.eTWjHIafHOQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=ad3d65735ff53b7b&bpcl=37189454&biw=1366&bih=651 http://www.google.cz/search?hl=cs&cp=4&gs_id=q&xhr=t&q=tuky&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=37189454&biw=1366&bih=651&wrapid=tljp1352123162648012&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=wsSXUJ30GoeW0QWCxIDQBg