Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Cenné papíry.
Právní aspekty podnikání
BANKOVNICTVÍ Dluhopisy.
AKCIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AKCIOVÁ SPOLEČNOST.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
PRÁVO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
Akciová společnost Nová právní úprava Od
AKCIOVÁ SPOLENČOST. Obsah přednášky Cenné papíry Obecně o akciích Druhy akcií Nevydané a nesplacené akcie Založení a. s. Změny ZK v a. s.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní společnosti II.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná
Akciová společnost.
ZSV – Obchodní společnosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná.
Obchodní společnosti.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Zvýšení základního kapitálu
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Jaromír Kožiak. Cenné papíry obecně Listiny do kterých je vtěleno právo Právo sdílí osud listiny – předání, zničení… Tradiční podoba x moderní varianty.
Akciová společnost. Obsah 1.Historie akciových společností 2.Historie v českých zemích 3.Historie právní úpravy v českých zemích 4.Současná právní úprava.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Akciová společnost Základní pojmy. Akciová společnost § 243 ZOK (1).... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Úvod do práva cenných papírů
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní postavení společníků
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do práva cenných papírů
Obchodní právo I. Akciová společnost
Postup při zřizování obchodní společnosti
Akciová společnost Výuková prezentace.
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Transkript prezentace:

Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno josef.silhan@law.muni.cz Akciová společnost

Akciová společnost (a.s.) typicky kapitálová forma OS vhodná pro větší rozsah podnikání možnost dlouhodobějších i více rizikových investic, akcionář neručí volná vazba společníků na společnost v krajním případě až anonymita společníků nevyloučitelná převoditelnost snadné získání nového kapitálu úpisem nových akcií vždy právnická osoba; zapsaná do OR vždy podnikatel, ale může být i tzv. fiktivním podnikatelem

Základní rysy a.s. podíl vyjádřen cenným papírem (akcie, zatímní listy) za trvání společnosti akcionáři neručí za závazky společnosti (za trvání ovšem §56/6!) zákonem předepsaná soustava orgánů minimální výše ZK může být i jednočlenná; i založena jedinou osobou, pokud je jí PO firma obsahuje dodatek o formě

Akcie a.s. je jediná OS, kde podíly jsou vyjádřeny cenným papírem (CP) CP obecně – listina (příp. zápis v evidenci), v níž je určité soukromé právo inkorporováno takovým způsobem, že bez této listiny (zápisu v evidenci) není možno toto právo jakkoliv uplatnit ani převést akcie je typem CP – inkorporuje akcionářská práva

Akcie představuje část ZK a.s. je cenným papírem, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka a.s. má legitimační funkci nominální hodnota – část ZK; na akcii emisní kurs – za ten se akcie vydává emisní ážio – pokud EK vyšší než NH

Podoba, forma a druh CP podoba – týká se hmotného nosiče listinná zaknihovaná forma – týká se převoditelnosti na doručitele (u akcií "na majitele") na řad (u akcií "na jméno") na jméno druh – týká se prioritních práv akcie kmenové akcie prioritní

Jak akcie vypadá? listinná akcie obsahuje: firma a sídlo a.s. jmenovitá hodnota akcie forma akcie u akcií na jméno údaje akcionáře údaj o výši ZK, počtu akcií a datu emise číselné označení podpis člena nebo členů představenstva určení druhu + u kótovaných další požadavky, spec. tiskárna zvláštní jsou hromadné akcie (např. za 100 akcií) právo na dividendu může být samostatně převáděno pomocí kuponu (upraven v ZCP)

Převod akcie listinné na jméno listinné na doručitele zaknihované rubopis předání účinnost vůči a.s. - zápis v seznamu akcionářů listinné na doručitele předání na základě smlouvy (i konkludentní) zaknihované změna zápisu v evidenci (SCP) důležitý je "rozhodný den"

Převod akcie převod nelze nikdy vyloučit u akcií na jméno lze převoditelnost omezit, např. vázat na souhlas orgánu (vinkulace); zapisuje se do OR

Druh akcie Kmenové nemají zvláštní práva "obyčejné" akcie, které zahrnují základní akcionářská práva a povinnosti Prioritní na základě stanov max ½ ZK posílena majetková práva přednostní právo na dividendu nebo likvidační zůstatek mohou být omezena hlasovací práva jiné druhy nejsou (zaměstnanecké neexistují (pouze zvýhodněný režim dle § 158), "zlaté" jsou minulost)

Další účastnické cenné papíry zatímní listy stejný obsah jako akcie nesplacen emisní kurs vždy listinný na řad; jeden za všechny akcie stejného druhu vyměnitelné a prioritní dluhopisy druhy dluhopisů (ZDl) právo na úpis nebo na výměnu opční listy přednostní právo na úpis akcií podle §204a nebo §160/1 získání vyměnit. a prioritních dluhopisů … poukázky na akcie

Založení a vznik a.s. opět více fází založení splacení části ZK podnikatelské oprávnění formální požadavky zápisu zápis do OR = vznik zakladatelská smlouva zakladatelská listina

Dva způsoby zakládání sukcesivní = s veřejnou nabídkou kapitál je akumulován ještě před vznikem od investorů, kterým se akcie nabízejí ZK min 20 milionů nabídka se zveřejní (dle přísných pravidel), následuje upisování akcií, poté se může konat ustavující valná hromada simultánní = bez veřejné nabídky vklady vloží zakladatelé, veřejná nabídka ani ustavující VH se nekoná, místo toho rozhodují zakladatelé

Postavení akcionáře povinnosti akcionářů jde o společnost kapitálovou, čili není povinnost osobně se účastnit práva akcionářů majetková práva na dividendu na podíl na likvidačním zůstatku nemajetková řízení, kontrola, informace hlasování; návrhy a protinávrhy; vysvětlení menšinová práva (§181) povinnosti akcionářů splatit emisní kurs (hrozba kadučního řízení) další povinnosti (oznamovací, loajalita…)

Orgány a.s. valná hromada představenstvo dozorčí rada dualistický a monistický model - viz schéma

Zvyšování ZK více způsobů, popsáno v ObchZ efektivní – příliv nových prostředků, zvyšuje se bilanční suma; nové vklady nominální – z vlastních zdrojů společnosti, pouze se účetně přesouvají prostředky do položky ZK účinnost od zápisu do OR

Zrušení a zánik a.s. obecná úprava §68-75b fáze přeměny zrušení až poté zánik (= okamžik výmazu z OR) přeměny fúze rozdělení převod jmění na společníka změna právní formy (transformace)

Další problémové okruhy a.s. menšinová práva nabývání vlastních akcií nabídky převzetí další cenné papíry a.s. odpovědnost členů orgánů, péče řádného hospodáře, loajalita insider trading, manipulace s kurzem squeeze-out kótace akcií, problematika kapitálového trhu …

Děkuji za pozornost josef.silhan@law.muni.cz JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva Právnická fakulta MU, Brno josef.silhan@law.muni.cz Děkuji za pozornost