Inteligence,tvořivost, paměť

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Programy pro rozvoj kognitivních funkcí
Úvod do umělé inteligence
PSYCHICKÉ PROCESY Psychologie.
UČEBNÍ ÚLOHY Je to široká škála všech učebních zadání a to od nejjednodušších úkolů, vyžadujících pouhou pamětní reprodukci poznatků, až po složité úkoly,
Mimořádně nadaní.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Psychohygiena seniora
a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Psychologie 2. Pedagogická psychologie
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
Aplikovaná psychologie
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Paměť, pozornost, zapomínání
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Kognitivní procesy Jejich vliv na chování a jednání člověka.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Schopnosti, inteligence, tvořivost
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Ekonomika malých a středních podniků
Inteligence.
Jak se učíme 7 (Styly učení)
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Témata kognitivní psychologie
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
SEMINÁŘ Mgr. Karolina BOSTLOVÁ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Východiska pro rozvoj kreativity
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tvořivost.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PAMĚŤ.
Mgr. et Mgr. Veronika Víchová Mgr. Hana Navrátilová
Témata kognitivní psychologie
Transkript prezentace:

Inteligence,tvořivost, paměť Michal Vičar Inteligence,tvořivost, paměť

Konvergentní x divergentní myšlení

Inteligence Jako přizpůsobení se okolí, adaptace. Jako schopnost abstraktně myslet Jako vhled a pochopení Jako schopnost učení se. Schopnost učení se z nově vzniklých situací Jako schopnost vyrovnávat se s životními úkoly Inteligence je věc, která se uplatňuje pouze v testech inteligence

Inteligence Obecná inteligence- tzv. G faktor (Spearman) Není zárukou úspešnosti, ale předpokladem pro ní Speciální dovednosti Spíše predikují úspěšnost Rozvoj - řeč, kritické období vývoje, vlčí děti Howard Gardner - model mnohočetné inteligence

H. Gardner 1.Jazyková inteligence 2.Matematicko-logická inteligence 3.Vizuálně-prostorová inteligence 4.Tělesně-pohybová inteligence 5.Hudební inteligence 6.Interpersonální inteligence 7.Intrapersonální inteligence 8.Přírodopisná inteligence

Definice Psychická činnost, v níže se vyskytuje netradiční přístup k předmětu, originalita, vynalézavost, iniciativa zvláštní soubor schopností, které umožňují uměleckou, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost, popřípadě řešení problémů Tvořivost je generování nových, neobvyklých, ale přijatelných, užitečných myšlenek, řešení, nápadů

Charakteristiky tvořivosti Divergentní myšlení (x konvergentnímu myšlení) Fluence (plynulost) – plynulost toku nápadů Vyjmenujte za jednu minutu co nejvíc povolání, která začínají na K. Flexibilita (pružnost) – pružnost myšlení Vymyslete co nejvíc nápadů využití kladiva (hodnotí se odlišná řešení úlohy) Originalita (původnost) Co by se stalo, kdyby lidé mohli létat. Redefinování (nová interpretace) - změna významu či reorganizace informací, použití starých poznatků novým způsobem Jak by se dala využít krabička od čaje Elaborace (propracování) - schopnost najít, doplnit, vypracovat funkční detaily při řešení problému, jejichž spojením se vytvoří kompletní řešení Vyzdobení hrnečku co nejzajímavějšími motivy Intuitivnost (x racionalita)

Fáze tvůrčí činnosti Platí pro tvůrčí činnost ve vědě, technice i umění Logický úsek Problém (vymezení problému, definování) Preparace (shromažďování informací, znalostí) Intuitivní úsek Inkubace („čekání“ na řešení) Iluminace („Aha prožitek,) Kritický úsek Verifikace (ověřování řešení

Krátkodobá, dlouhodobá, střednědobá Učení Křivka učení, Ebbinghaus Většina lidí si pamatuje: 10 % z toho, co čtou, 20 % z toho, co slyší, 30 % z toho, co vidí, 50 % z toho, co slyší a vidí, 70 % z toho, co řeknou, a 90 % z toho, co dělaj Amnézie – porucha paměti Mechanická x logická