Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O historii poznatků o stavbě atomu
Advertisements

Elektrování těles. Vznik iontů.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Model atomu.
Model atomu a elektrování těles
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Elektrický náboj. Elektrické pole
Stavba atomu.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrické vlastnosti látek
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Elektrický náboj.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák IONTY KATIONTY (mg/l)ANIONTY (mg/l) Mg +II = 22.3Cl -I = 11.2 Ca +II = 74.0SO.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
Model atomu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Model atomu.
Stavba atomu.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Atomy a molekuly. Vypracoval: Lukáš Karlík
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Atómy, ich zloženie a štruktúra.
Atómy, ich zloženie a štruktúra. Molekuly.
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
O zvláštních vlastnostech těles
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrické vlastnosti látek
Transkript prezentace:

Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík Fyzika Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík

Model atomu Slovo atom pochází z řeckého slova atomos = nedělitelný a byl považován za nejmenší částici. Myslíte, že je to pravda? Není. Koncem 19. století fyzikové objevili, že atom obsahuje velmi malé částice, které nazvali elektrony. Počátkem 20. století se pomocí pokusů zjistilo, že kromě elektronů je v atomu ještě jádro, které obsahuje protony a neutrony.

Části atomu Obal atomu Jádro atomu Proton Neutron Elektron - + + -

Každý atom se skládá z atomového jádra a určitého počtu elektronů Každý atom se skládá z atomového jádra a určitého počtu elektronů. Elektrony tvoří elektrický obal atomu. Atomové jádro obsahuje protony a neutrony. Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádru atomu. Proto je záporný elektrický náboj obalu atomu stejně velký jako kladný elektrický náboj jádra atomu. Atom je elektricky neutrální.

Elektrování těles Jak lze vysvětlit, že stejné předměty mají neutrální elektrický náboj a po vzájemném tření kladný či záporný elektrický náboj. Třením papíru a polyethylenového sáčku přejdou některé elektrony z papíru na sáček. Sáček má více elektronů než protonů, má záporný náboj. Papír má více protonů než elektronů, má kladný náboj.

Kladný a záporný iont Jaký náboj mají částice na obrázcích? Záporný náboj, záporný iont. Kladný náboj, kladný iont.