SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Odchov, chov, ošetřování, krmení,manipulace
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
„správné, morální“ zacházení se zvířaty Etologie
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Plemenářská práce v chovu prasat
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Intenzivní odchov plůdku ryb
ZPŮSOBY VYUŽITÍ KONĚ VE SPORTU A V OSTATNÍCH OBLASTECH Ing
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Zásady správné zemědělské praxe
Zemědělství světa.
Kontrola podmíněnosti (Cross Compliance) v praxi
Chov skotu.
Chov prasat.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Příprava investice – tvorba návrhu pro masná plemena
Zootechnická taxonomie
KONSTITUCE.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Za léta, po které se chovu věnujeme, jsme vyzkoušeli různé druhy „rádoby“ superprémiových krmiv a potravinových doplňků, ale naše leonbergřice chtěla ještě.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Legislativa.
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Chov ovcí. Ovce – zřejmě nejstarší hospodářské zvíře nenáročné zvíře – rozšíření ve všech klimatických a výrobních podmínkách V českých zemích ještě v.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pohlavní a chovatelská dospělost
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Chov prasat v kontextu globálního pohledu na zemědělství.
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Optimalizace krmných dávek
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. ZEMĚDĚLEC V EU Bc. Jan Kolář, Úhlava, o.p.s. (Olomouc, 26. března.
KONCEPCE PEDAGOGICKÉ A VĚDECKÉ ČINNOSTI OBECNÁ A SPECIÁLNÍ ZOOTECHNIKA
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Vnímání invaze much ve stájích chovateli dojeného skotu v ČR
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Dobré životní podmínky zvířat
Digitální učební materiál
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Zootechnická taxonomie
Změna veterinární legislativy
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Transkript prezentace:

SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE Prof. Ing. Jaroslav PYTLOUN, DrSc.

SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE = vhodný systém chovu = optimální technologie a technika chovu „LÉPE JE PŘIZPŮSOBIT TECHNOLOGII ZVÍŘETI NEŽ SE SNAŽIT PŘIZPŮSOBIT ZVÍŘE TECHNOLOGII” Vhodný systém chovu domestikace vývojové etapy nikdy nekončící proces = zvyšuje se úroveň poznání

SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE RESPEKTOVAT FYZIOLOGICKÉ PSYCHICKÉ POTŘEBY ZVÍŘAT ZDRAVÍ POHODA !!!POŽADAVKY LIDÍ ≠ POŽADAVKY ZVÍŘAT!!! WELFARE pohoda až komfort pro chovaná zvířata respektování biologických (přirozených) nároků chovaných zvířat

Co je PŘIROZENÝ ZPŮSOB CHOVU? nelze jednoznačně definovat vždy brát v úvahu druh, plemeno... příklad: – odchov telat masný skot <—> vysokoužitkové dojnice „CÍLEM JE UDRŽET HARMONII MEZI CHOVANÝM ZVÍŘETEM A PROSTŘEDÍM, KTERÉ JEJ OBKLOPUJE”

POŽADAVKY ZVÍŘAT porovnávat s VNĚJŠÍMI PODMÍNKAMI NENÍ ZVÍŘE JAKO ZVÍŘE Požadavky zvířat determinuje: druh  užitkový typ  plemeno (kříženec) věková kategorie  orientace chovu (odchov x výkrm) úroveň užitkovosti (intenzivní – polointenzivní – extenzivní) POŽADAVKY ZVÍŘAT porovnávat s VNĚJŠÍMI PODMÍNKAMI Vnější podmínky: klima nadmořská výška úrodnost půdy = produkce krmiv ekonomická úroveň chovatelů (stát, region) kvóty <—> dotace

Jak zvolit vhodnou technologii a techniku chovu, tj Jak zvolit vhodnou technologii a techniku chovu, tj. SPRÁVNOU CHOVATELSKOU PRAXI? 4 základní faktory: druh zvířat, plemeno (kříženec), věková kategorie (odchov x výkrm), požadovaná výše užitkovosti výživa a krmení prostředí, systém ustájení (volné x vazné; stájové x pastevní; stelivové x bezstelivové; individuální x skupinové...) člověk – v systému má 2 role

SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE není neměnná – byla, je a bude vždy kompromisem nestačí ji správně zvolit – jde o výhled do budoucnosti je třeba ji naplňovat každodenní prací každou změnu (i dílčí) vždy posoudit z pohledu správné funkce celku osvědčené postupy – např. technologická návaznost = nižší technologická selekce

SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE = respektovat legislativu I. základní tuzemská legislativa zákon č. 312/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 344/2006 Sb., Úplné znění zákona 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), jak vyplývá z pozdějších změn zákon č. 182/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)

SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE = respektovat legislativu II. legislativa EU Nařízení Rady EU č. 1782/2003 – 18 právních předpisů s požadavky na „cross compliance“ nitrátová směrnice – produkce skleníkových plynů (oxid dusný, metan) směrnice o označování a registraci zvířat směrnice o etiketování hovězího masa směrnice o likvidaci nemoci „modrého jazyka“ směrnice o ochraně hospodářských zvířat

ETOLOGIE = zootechnická věda o chování zvířat studuje a vyhodnocuje formy a zákonitosti chování zvířat stanovuje adaptabilitu (přizpůsobivost) na změny vnějšího prostředí studuje možnosti ovlivňování chování je vyšší, chovatelům doporučovanou, formou pozorování zvířat přispívá k optimalizaci chovného prostředí je vhodná i k testaci jednotlivých prvků (vhodné lože: matrace x sláma x písek x separát kejdy)

Několik úvah o SPRÁVNÉ CHOVATELSKÉ PRAXI ideální systém chovu neexistuje i dnes je jen minimum poznatků „černých“ nebo „bílých“ „něco neznám“ je při dnešní šíři informací normální úspěšný chovatel pracuje s novými informacemi neúspěšný chovatel chyby nevidí, nechce znát příčiny (trpí provozní slepotou) tlak na ekonomiku chovu, resp. produktivitu práce nesmí způsobit, že chovateli nezbude dostatek času na pozorování zvířat

UMĚT POZOROVAT A UMĚT POROZUMĚT CHOVANÝM HOSPODÁŘSKÝM ZVÍŘATŮM je základní princip správné chovatelské praxe úspěšného chovatele DĚKUJI ZA POZORNOST!