Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZAPOJENÍ REZISTORŮ ZA SEBOU.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM REZISTORY VEDLE SEBE PARALELNĚ.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_20 Jednoduchý elektrický obvod Šablona číslo: VIII. Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:20. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_19 Název materiáluElektrický.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
Celá čísla VY_32_INOVACE_2.14.M.7 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Vznik střídavého proudu
Elektromotor a jeho využití
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Elektrický proud.
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Vedení elektrického proudu v kovech
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektrické spotřebiče
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Měření elektrického proudu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
jako děj a fyzikální veličina
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ MĚŘENÍ PROUDU Ing. Petr Hanáček.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTRICKÝ PROUD.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
TRANZISTOROVÝ JEV.
Závislost elektrického odporu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Měření elektrického proudu a napětí
Elektrické napětí. Měření napětí
Transkript prezentace:

Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektřina Téma: Charakteristické veličiny elektrického proudu Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: 27.7.2011 Metodický popis, (anotace):  Seznamuje s napětím, proudem a odporem, měřením měřícími přístroji a jejich zapojením do obvodu VY_32_INOVACE_05-25

Charakteristické veličiny el. proudu Žárovka bude svítit jedině tehdy, když ji připojíme ke zdroji napětí. Napětí ve vodiči usměrní elektrické náboje – vytvoří proud. Ne každým vodičem prochází proud snadno. Materiál, ze kterého je vodič vyroben, klade elektrickému proudu odpor. Napětí U 𝐕 Proud I 𝐀 Odpor R 𝛀

Napětí U Italský fyzik Alessandro Volta jako první sestrojil elektrickou baterii, která sloužila jako trvalý zdroj napětí. Proto se jednotka elektrického napětí nazývá podle něho volt (V). Napětí udáváme vždy mezi dvěma místy, například mezi póly baterie, mezi zdířkami zdroje, mezi dvěma konci vodiče. Mezi vodiči na stožárech dálkového rozvodu elektřiny je vysoké napětí: 22 000 V nebo 110 000V nebo ještě víc. Takové napětí udáváme v kilovoltech. 1 kV = 1 000 V Napětí, které je např. na anténě rozhlasových a televizních přijímačů, je velmi malé. Udáváme ho v milivoltech. 1 mV = 0, 001 V

Jak měříme napětí Přístroj, kterým měříme napětí, se nazývá voltmetr. Novější přístroje jsou digitální (číslicové, s displejem), starší přístroje jsou ručičkové. Dnes se většinou používají multimetry – přístroje, které můžeme používat buď jako voltmetr nebo jako ampérmetr, podle toho, jak nastavíme jejich přepínač. Voltmetr zapojujeme do obvodu vždy vedle sebe se zdrojem, spotřebičem a podobně. V Špatné zapojení V V Správné zapojení

Elektrický náboj Některé předměty - např. plastové pravítko nebo hřeben můžeme třením zelektrovat. Tento elektrický náboj žádnou práci nekoná, protože se nepohybuje. Elementární náboj - e – nejmenší náboj, který v přírodě existuje (nese ho proton nebo elektron). Jednotkou elektrického náboje je coulomb (kulomb) – C. Je to obrovský náboj. Elektrický náboj, který proudí, pohybuje se jedním směrem, koná práci a je nám přitom užitečný. Když někudy proudí náboj, říkáme, že tam prochází elektrický proud.

Elektrický proud I Je-li žárovka vodivě připojena ke zdroji, prochází jí el. proud. Jednotkou el. proudu je ampér A. (André Marie Ampére) V telefonu, rozhlasovém a televizním přijímači nebo počítači jsou menší proudy – miliampéry (mA). Elektrickou lokomotivou prochází velké proudy – kiloampéry (kA). 1 mA = 0, 001 A 1 A = 1 000 mA 1 kA = 1 000 A

Směr el. proudu v obvodu Dohodnutý směr proudu: od kladného pólu zdroje (např. baterie) přes spotřebič k zápornému pólu zdroje. Dohodnutý směr proudu je vždy opačný než směr pohybu elektronů (a ty tvoří el. proud). Elektrony se pohybují od záporného pólu ke kladnému pólu zdroje. Proud prochází i vnitřkem zdroje – tedy od záporného pólu ke kladnému pólu zdroje. Když fyzici dělali skoro před 200 lety dohodu o směru proudu v obvodu, nevěděli ještě nic o existenci elektronů.

Jak měříme el. proud Přístroj, kterým měříme elektrický proud, se jmenuje ampérmetr. Měřící přístroj, kterým můžeme měřit i velice malé proudy, se nazývá galvanometr. Starší ampérmetry mají stupnici a ručičku. Novější jsou většinou digitální (číslicové). Když ampérmetr zapojíme špatně, můžeme ho zničit. Zapojujeme ho vždy do série se spotřebičem, na kterém chceme změřit el. proud. Nikdy nezapojujeme ampérmetr přímo ke zdroji. A G

Možnosti zapojení ampérmetru Ž 𝟏 Ž 𝟐 A Ž 𝟐 A Ž 𝟏

Elektrický odpor R Jednotkou elektrického obvodu je Ω (ohm – óm) (Georg Simon Ohm) Elektrické vodiče mohou mít velký nebo malý odpor. Když žárovka v obvodě svítí jasněji, znamená to, že obvodem prochází větší proud, tedy že odpor vodičů v obvodě je menší. Když naopak svítí žárovka slabě, prochází obvodem malý proud a to znamená, že odpor vodičů je větší. Čím větší odpor, tím menší proud.

Na čem závisí elektrický odpor Odpor vodiče závisí na vodivosti materiálu, ze kterého je vyroben. Čím vyšší vodivost tím menší odpor. Zvětšujeme-li délku vodiče, jeho odpor roste. Zvětšujeme-li příčný průřez vodiče, jeho odpor klesá. Průchodem elektrického proudu se vodič zahřívá. Prvky, které do obvodu zařazujeme proto, aby kladly odpor, nazýváme rezistory.

Použitá literatura MACHÁČEK, Martin. Fyzika 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Dotisk 2. vydání. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-220-1 LUSTIGOVÁ, Zdena. Fyzika pro základní školy a nižší ročníky gymnázií. Praha: Fortuna, 1994. ISBN 80-7168-169-5