Politické strany Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu politických stran a politické moci v ČR. Cílem prezentace je vymezení pojmů, propojení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika-demokratický stát
Advertisements

Politika, politické strany, politický pluralismus
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Participace občanů na politickém životě
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Politologie jako věda Politika moc
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Česká republika – demokratický stát
Problémy poválečného světa
Funkce voleb
Dělení politických stran
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_51_13 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Veřejná politika a veřejný zájem Veřejné politiky VSFS.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Politika Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristické rysy československé demokracie
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
VY_32_INOVACE_51_14 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Parlament I. republika 2 komory „Národní shromáždění“ Poslanecká sněmovna a Senát Sněmovna: 300 poslanců 6 let ČR komory „Parlament ČR“ Poslanecká.
Petr Machala. Je přirozené hájit vždy své zájmy? Napište co nejvíce zájmů jednotlivých nátlakových skupin. podnikatelé důchodcifilmaři vědci lékaři učitelé.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Politické strany ČR NěmeckoFrancie Velká BritánieSpojené státy ODS ČSSD KDU – ČSL KSČM SZ CDU – CSU SPD FDP Zelení PDS RPR – Sdružení pro republiku UDF.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Občan a stát Tato prezentace je zaměřena na roli občana ve státě, jeho práva a povinnosti. Žáci se seznámí se základními pojmy a uvažují nad rolí občana.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Vznik států.
volby Volební systémy v demokratických zemích
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Demokracie.
První čs. republika.
Stát a politika Tato prezentace je zaměřena na pojmy stát, politika a politologie. Žáci jsou seznámeni se základními pojmy a v průběžných aktivitách si.
Politický systém ČSR.
POLITICKÝ PLURALISMUS
POLITICKÝ SYSTÉM NĚMECKA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Politické strany Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu politických stran a politické moci v ČR. Cílem prezentace je vymezení pojmů, propojení s politickou situací ve státě i ve světě.

Politika Politika je činnost spjatá s řízením a koordinací společnosti a s řešením společenských konfliktů. (Dufek, 2010) Politika je umění řídit stát a organizovat vztahy mezi státy. (Eichler, 1995) Politologie je společenská věda zabývající se studiem politiky a politických problémů. (Dufek, 2010)

politika Politiku můžeme rozdělit na: vnitřní zahraniční např.: školská zdravotní diplomacie sociální obrany

Politická strana Politická strana je organizovaná skupina, jejímž cílem je obsazení politických funkcí a prosazení programu, ať už se k moci dostane cestou voleb nebo jiným způsobem. (Dufek, 2010) Politická strana je skupina lidí s podobnými názory a vizemi, která usiluje o podíl na moci, kterého může dosáhnout na základě výsledků voleb. (Köhlerová, 2012) Politická strana pomocí volební kampaně otevírá k diskuzi témata, která jsou důležitá pro společnost.

Častá politická témata Řešení hospodářské krize Důchodová reforma Financování zdravotnictví Protikorupční opatření Podpora zaměstnanosti Ochrana životního prostředí Podle postoje k řešení těchto otázek můžeme politické strany rozdělit:

Rozdělení politických stran Ultra levice střed pravice ultra Podle místa v politickém spektru: anarchistické fašistické komunistické nacionalistické sociálnědemokratické konzervativní socialistické ekologické liberální

Politická strana, která obvykle ve volbách získává více než 40% hlasů Stranický systém Stranický systém je uspořádání politických stran a jejich vztahů: Vláda jedné strany (SSSR, Čína) Systém dvou stran (USA, VB) Systém více stran (ČR) Systém více stran s dominantní jednou stranou (Norsko) Politická strana, která obvykle ve volbách získává více než 40% hlasů

Role politických stran Politické strany mohou hrát roli: Koalice = více stran, které se dělí o moc, společně tvoří vládu, mívají obdobný politický program - koaliční smlouva Široká koalice – spojenectví dvou nejsilnějších, i když programově odlišných stran - opoziční smlouva Opozice = strany, které se na vládě nepodílejí a vystupují proti rozhodnutím vlády - má složený stínový kabinet Náhradní ministři pro případ pádu vlády

Spojte pojmy, které spolu souvisí Vláda jedné strany Konzervativci a labouristé ve Velké Británii Vláda dvou stran Vláda ODS a ČSSD v letech 1998-2002 v ČR Vláda více stran Současná vláda v ČR Koaliční smlouva Revoluční hnutí za osvobození Ghany ve 40. a 50. letech 20.stol. Opoziční smlouva Sociálnědemokratická strana ve Švédsku Vláda více stran s jednou dominantní

Nátlakové skupiny Nátlaková skupina je nárazově či trvalé seskupení lidí s určitým společným zájmem. Snaží se ovlivňovat subjekty, které o realizaci daného zájmu rozhodují. (Köhlerová, 2012) Nátlaková skupina neusiluje o moc, ale jen ovlivňuje rozhodování těch u moci. Takové skupiny mohou být legální nebo ilegální, legitimní nebo nelegitimní. Zákonem povolená, v souladu se zákonem nezákonná Neoprávněné, v rozporu s veřejným míněním Oprávněné, mající oporu veřejnosti

Typy nátlakových skupin Odbory – sdružení zaměstnanců Profesní sdružení a komory (např. Hospodářská, Agrární komora, Asociace českých cestovních kanceláří) Lobby – může mít i nelegální formu (korupce) Skupiny organizovaného zločinu, teroristické organizace Média Nezákonné jednání, úplatkářství V ČR funguje bezplatná protikorupční telefonní linka 199, kde mohou občané nahlásit korupční jednání.

Aktivity nátlakových skupin Demonstrace Stávka Petice Hladovka, sebeobětování Vydírání, únosy, teroristické útoky Nalezněte ve zpravodajství příklady těchto aktivit z nedávné doby.

Co je co? definice pojem Dočasné odmítnutí konání práce Pochod po komunikacích, blokování budov Odmítání jídla Ohrožení vlastního života nebo zdraví Vynucování zájmu prostřednictvím násilí Zmocnění se osoby proti její vůli Písemná stížnost občanů Ohrožení života nebo zdraví druhých osob Stávka Demonstrace Hladovka Sebeobětování Vydírání Únos Petice Teroristický útok

Současné politické strany Politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně: Česká strana sociálně demokratická Komunistická strana Čech a Moravy Občanská demokratická strana TOP 09 a Starostové Věci veřejné nezávislí poslanci – nejsou členy žádné politické strany Poznámka: Stav v říjnu 2012

Politické strany zastoupené v Senátu: Česká strana sociálně demokratická Komunistická strana Čech a Moravy Křesťanská a demokratická unie – Česká strana lidová Občanská demokratická strana TOP 09 a Starostové nezávislí senátoři - nejsou členy žádné politické strany Poznámka: Stav v říjnu 2012

Zdroje KÖHLEROVÁ, Tereza a Marek MOUDRÝ. Občanský a společenskovědní základ: Politologie Člověk v mezinárodních společenstvích. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o. ISBN 978-80-7402-121-3. DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN 978-807-3581-527. EICHLER, Bohuslav, Radovan RYSKA a Vladimír SVOBODA. Základy státoprávní teorie, ekonomie a ekonomiky, neformální logiky: základy společenských věd pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 165 s. Základy společenských věd. ISBN 80-716-8240-3. Rady a služby: Občanské aktivity. Ministerstvo vnitra České republiky: Služby pro veřejnost [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.mvcr.cz/clanek/obcanske-aktivity-118893.aspx?q=Y2hudW09MQ%3d%3d