Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stát a politika Tato prezentace je zaměřena na pojmy stát, politika a politologie. Žáci jsou seznámeni se základními pojmy a v průběžných aktivitách si.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stát a politika Tato prezentace je zaměřena na pojmy stát, politika a politologie. Žáci jsou seznámeni se základními pojmy a v průběžných aktivitách si."— Transkript prezentace:

1 Stát a politika Tato prezentace je zaměřena na pojmy stát, politika a politologie. Žáci jsou seznámeni se základními pojmy a v průběžných aktivitách si prověřují, zda jim porozuměli. Žáci jsou vedeni k diskuzi a porovnání svých dosavadních znalostí o politice z běžného života. Žáci vysvětlují své postoje.

2 Rozhodněte o pravdivosti tvrzení
pravda nepravda Politika se dnes omezuje pouze na volební kampaně a diskuze politiků v televizi. K D Podstatou politiky je boj o moc. O I Hledání kompromisu je v politice možné, ale často zdlouhavé a složité. P A Politická moc znamená přinutit ostatní k tomu, co chceme. R L Vzdělaní politologové jsou nejlepšími politiky. Pokud selže státní struktura, může dojít k občanské válce. M C Představy o moderním státu, jak ho známe dnes se začaly formovat už v 16. století. E Každý stát může existovat zcela samostatně neovlivněný jinými státy. S T Aktivita: Žáci samostatně nebo ve dvojicích diskutují nad jednotlivými tvrzeními a určují, zda jsou pravdivá nebo ne. Z písmen správných odpovědí složí slovo. Řešení: DIPLOMAT

3 Politika a politologie
Politika je činnost spjatá s řízením a koordinací společnosti a s řešením společenských konfliktů. (Dufek, 2010) Politika je umění řídit stát a organizovat vztahy mezi státy. (Eichler, 1995) Politologie je společenská věda zabývající se studiem politiky a politických problémů. (Dufek, 2010)

4 Stát a jeho funkce Stát je organizované společenství lidí, žijících trvale na určitém ohraničeném území. (Eichler, 1995) Každý stát má: Státní administrativu – vláda, parlament, úřady Ohraničené území Obyvatelstvo - občané Ozbrojenou moc – policie, vojsko Právní subjektivitu – způsobilost samostatně vystupovat

5 Úřad vlády České republiky
Které z pojmů nepatří mezi charakteristiky státu z politologického hlediska? Státní hranice Vepřo-knedlo-zelo 20 Kč Vrchní soud Armáda ČR Korunovační klenoty Úřad vlády České republiky Řešení: Státní hranice – ohraničení území Vrchní soud – administrativa Armáda ČR – ozbrojená moc Úřad vlády České republiky – administrativa Nepatří: Vepřo-knedlo-zelo, 20 Kč, Korunovační klenoty

6 Formy státu Formy státu rozlišujeme podle toho, kdo stojí v čele:
„Bůh“ (vládce, který ho ztělesňuje) – teokracie Dědičný panovník – monarchie Volená hlava státu – republika Monarchie: a) absolutní – vládne pouze panovník sám b) konstituční– moc panovníka je omezena ústavou c) parlamentární – vládne volený parlament

7 Formy státu dle územního členění
Jednotný stát = unitární – mají pouze jednu soustavu nejvyšších institucí (vláda, parlament) Složený stát – skládají se z několika na sobě téměř nezávislých jednotkách (země, provincie) a) federace - USA b) konfederace c) unie

8 Jaký je to stát? Rozčleňte státy podle jejich forem:
Teokracie Monarchie Republika současné Lucembursko za vlády velkovévody Jindřicha I. některé arabské kmeny za vlády proroka Mohameda Česká republika za prezidenta Václava Havla Francie za vlády Napoleona Bonaparte Egypt za vlády faraona Tutanchamona Rusko za vlády Kateřiny Veliké Český stát za vlády Karla IV. současná Velká Británie současný Vatikán současné USA Řešení: Teokracie - arab. kmeny, egypt, vatikán monarchie - rusko, český stát, lucemb., vel. británie republika – čr, francie (ale sil. vliv Napoleona), USA (je to federace)

9 „Státní“ kvíz 1) Kolik států je na světě? a) 196 b) 206 c) 230 2) Existuje na světě nějaké území, které nenáleží žádnému státu? a) ne b) ano, jedno c) ano, několik 3) Jaký stát má největší hustotu zalidnění? a) Indie b) Monaco c) Hongkong Řešení: A – nezávislé státy uznávané většinou států světa, b) + 10 států uznávaných jenom některými zeměmi C - dvě území – Antarktida a Bir Tawil, území mezi Egyptem a Súdánem (cca 2000 km2) B - 16 tis obyv na km2, ale úplně nejvíc má provincie Macao (18 tis.), která je součástí Čínské lid. republiky

10 4) Který stát vznikl jako první na světě
4) Který stát vznikl jako první na světě? a) Francie b) Japonsko c) Etiopie 5) Jaký stát má nejvíce obyvatel? a) USA b) Indie c) Čína 6) Který stát má největší spotřebu piva na osobu? a) ČR b) Německo c) Irsko 4) B- 660 pnl, ale Francie je první z Evropy (468nl.) a Etiopie první z Afriky (kol. r. 0) 5) C- čína – 1,3 mld, indie – 1,2 mld, USA 400 mil. 6) A- čr (163 l ročně), irsko (131 l), německo (115l)

11 Stát nebo národ? Národ tvoří lidé, kteří mají stejný historický původ, jazyk a svoji národní kulturu, společné osudy, zvyky a mravy. (Eichler, 1995) Národnost je příslušnost k národu. V jednom státu může žít více národů (Švýcarsko, Belgie). Můžou zde žít také národností menšiny (Slovensko). Občanské státy jsou národnostně smíšené (USA).

12 Nacionalismus Nacionalismus je politická ideologie, která věří, že každý národ má právo na svůj stát. (Dufek, 2010) Liberální nacionalismus je tolerantní a respektuje lidská práva. Rozpínavý nacionalismus staví vlastní národ nade vše. Extrémní formou byl například rasově motivovaný hitlerovský nacismus.

13 Citace DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN EICHLER, Bohuslav, Radovan RYSKA a Vladimír SVOBODA. Základy státoprávní teorie, ekonomie a ekonomiky, neformální logiky: základy společenských věd pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 165 s. Základy společenských věd. ISBN Worldometers: Real Time World Statistics. [online]. [cit ]. Dostupné z: Seznam států světa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Stát a politika Tato prezentace je zaměřena na pojmy stát, politika a politologie. Žáci jsou seznámeni se základními pojmy a v průběžných aktivitách si."

Podobné prezentace


Reklamy Google