10 Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaTěleso a látka Název.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Látky, tělesa, směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_12_JF
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_09 09 CO NÁS OBKLOPUJE ? autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Změny skupenství látky
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
VY_32_INOVACE_12 12 PRÁCE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V. , Mnichovická 62
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Člověk a jeho svět 4. ročník
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY 52 Inovace 37.
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Různé podmínky života na Zemi
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Těžiště a stabilita těles
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_20 22 ÚČINNOST autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
zpracovaný v rámci projektu
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
DUM_009_ / VYDMUCHOV / ĎURIŠOVÁ/ ČLOVĚK A PŘÍRODA/2012
VY_32_INOVACE_
Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
Co nás obklopuje?.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Z čeho jsou složeny látky?
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

10 Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H 1 - 10 třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – vysvětlení pojmu látka. Žák pochopí rozdíl mezi pojmem látka a těleso. Na příkladech vysvětlí rozdíl mezi pojmem těleso a látka.

Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ ? ŽELEZO DŘEVO PLASTY VODA VZDUCH CUKR

Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ ? Všechno kolem nás je tvořeno z látek. LÁTKY mají různé vlastnosti – barva, tvrdost, chuť, vůně….. Látky na rozdíl od těles nemají tvar ani velikost (rozměry). Látky dělíme na: 1) Organické (ústrojné) – vznikají činností živých organismů a) z rostlin – semena, těla rostlin…. b) z živočichů – kůže, paroží, srst… 2) Anorganické (neústrojné) – pocházejí z neživé přírody  horniny, nerosty (žula, písek…)

LÁTKY - TĚLESA Železo – hřebík, šroub, špendlík, plech, kleště, nůžky… Dřevo – stůl, židle, skříň, deska, tužka, dveře… Umělá hmota – lahev od minerálky, pravítko, obal CD… Vzduch – vzduch ve třídě, vzduch v míči …. Voda – dešťová kapka, voda ve sklenici….

Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ ? - zápis Všechno kolem nás je tvořeno látkami. LÁTKY mají různé vlastnosti – barva, tvrdost, chuť, vůně….. Látky na rozdíl od těles nemají tvar ani velikost. TĚLESA LÁTKY - mají tvar - nemají tvar - mají rozměry - nemají rozměry - mají polohu hřebík - železo židle - dřevo Tichý oceán - voda

Citace: Text: Vlastní výklad autora KOLÁŘOVÁ, Růžena a kol. Fyzika 6. Praha: Prometheus, 1998, ISBN 80-7196-121-3 RAUNER, Karel a kol. Fyzika 6. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN 80-7238-210-1. Ilustrace: www.office.microsoft.com