Blok 5: Odpovědnostní režimy mezinárodních obchodů (osnova k praktickému nácviku) Zdeněk Kapitán MVV794K: Praxe MPSaO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Zahraniční obchod Dodací podmínky.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Finalizace akvizičního procesu
Povinnosti stran podle Vídeňské úmluvy INCOTERMS 2010
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Právní režim mezinárodních obchodních transakcí
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Obchodní závazkové vztahy
Odpovědnost za škodu podle CISG
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Struktura obchodní smlouvy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
REKLAMAČNÍ ŘÍZENÍ V REŽIMU VÍDEŇSKÉ ÚMLUVY VADY FAKTICKÉ.
Reklamační režim podle VÚ, přehled nároků
INCOTERMS 2000 Tereza Kyselovská.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
ÚMLUVA OSN O SMLOUVÁCH O MEZINÁRODNÍ KOUPI ZBOŽÍ Nároky z porušení smlouvy Tereza Kyselovská.
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Vídeňská úmluva Podmínky aplikace Kupní smlouva, zboží
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Zvláštní část MPS – závazky ze smluv Klára Svobodová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Došlo v Rakousku k uzavření smlouvy?
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
MEZERY VÚ Mezinárodní smlouvy (soubory přímých norem) zpravidla neupravují všechny otázky v předmětu úpravy. Otázky, které nejsou upraveny = mezery mezery.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
Právo x stavební fyzika
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
NĚKOLIK TIPŮ PRO JEDNÁNÍ
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Blok 5: Odpovědnostní režimy mezinárodních obchodů (osnova k praktickému nácviku) Zdeněk Kapitán MVV794K: Praxe MPSaO

Předsmluvní fáze ošetřit režim jednání – uzavřít například smlouvu o způsobu uzavírání smlouvy pořizovat zápisy z jednání používat alibi-klausuli a čistící klausuli předsmluvní odpovědnost a její režim dle Řím II úkol 1: pro konkrétní skutkový stav zvažte okruh právních řádů, jejichž aplikaci musíte zvažovat ke zjištění, zda byl projeven smluvní konsenzus úkol 2: jaká rizika jsou spojena s regulací předsmluvní odpovědnosti podle českého práva; lze je smluvně ošetřit

Shrnutí regulace kontraktačního procesu v mezinárodním obchodu neplatí premisa, že ke vzniku smlouva je třeba k 100 % obsahové shodnosti akceptace a nabídky (tzv. mirror rule doktrína) podle čl. 19 odst. 2 CISG je obsaženo pravidlo pro vznik smlouvy, i když akceptace mění podmínky nabídky (modifikovaná last shot rule doktrína) uvedeným postupem lze měnit pouze nepodstatné podmínky nabídky (vazba na definici podstatnosti podle čl. 25 CISG) pozor sepětí kontraktačního procesu a případné námitky neplatnosti, která nespadá do působnosti CISG dle čl. 4 písm. a); v případě, že se dospěje k českému právu, to obsahu doktrínu last shot rule, pro bitvu forem knock-out rule

Co by měla smlouva obsahovat? účel smlouvy předmět smlouvy vlastní práva a povinnosti sankční a odpovědnostní režim právní režim zániku smlouvy režimové doložky

Důležitá ustanovení smlouvy ujednání o ceně ujednání o zboží (viz dále) definice podstatného porušení smlouvy (viz dále) místo a čas dodání (propojení s Incoterms) přechod nebezpečí škody na zboží doložka o právní režimu vad (viz dále) smluvní pokuta (viz dále) odstoupení úkol 3: definujte rozdíl mezi předmětem smlouvy a účelem smlouvy a vyjmenujte alespoň 3 oblasti, které vhodná definice účelu smlouvy ovlivňuje

Vznikla smlouva…

Vymezení kvality oblast ovládaná zvyklostmi; závisí na komoditě zboží kategorie „zboží, které se hodí pro účel sledovaný smlouvou“ úzké propojení s vymezím účelu smlouvy rozbor čl. 35 odst. 2 CISG úkol 4: posuďte podle zvláštního zadání příklad vymezení kvality těsnění a odhadněte případný výsledek řešení sporu

Mezery v Incoterms a jejich promítnutí do oblasti odpovědnosti zajištění nakládky (EXW) … hrazení nákladů přepravného (FCA) … problematické osvobození od DPH při vývozu do třetích zemí (EXW, FCA) … okamžik přechodu rizik (CPT) … rozsah pojištění (CIP, CIF) … celní formality na dovozu (DDP) … podmínky vykládky v místě dodání (DAT, DDP) … úkol 5: podle zvláštního zadání vyřešte problém s uplatněním nároku na osvobození od DPH s nárokem na odpočet při vnitrounijních i extraunijních vývozech

Shrnutí reklamačního procesu CISG Prohlídka zboží (v době co možná nejkratší) CISG tuto problematiku přesně neupravuje, měla by stanovit smlouva; je třeba upravit co, kdo, kdy a jak. Úkonem k zachování nároků je oznámení vad; to by mělo obsahovat také volbu nároků z vad Oznámení vady (v době přiměřené) Uplatnění nároků z vad (v obecné promlčecí době, případně ve zvláštní lhůtě)

Nároky z vad dle CISG – systém Upravené CISG týkající se plnění (odstranění vadnosti, výměna, sleva, odstoupení) náhrada škody úrok z prodlení (u peněžitých závazků) Vyplývající ze smlouvy úkol 6: reflektujte specifikace regulace reklamačního procesu dle CISG při formulaci vzorového smluvního ustanovení o odpovědnosti úkol 7: pro konstruované vzorové ustanovení odhadněte rizika v oblasti daně z příjmu pro případ, že sjednaná pravidla nebudou dodržena

Ukončení smlouvy automatický zánik fixní smlouvy rozvazovací podmínky odstoupení od smlouvy (withdrawal) – je vnímáno většinou právních řádů jako sankční výpověď smlouvy (termination): právní řády ji regulují různě, někdy rovněž jako sankční termination se používá také k označení zániku smluv obecně zpravidla jde o způsob ukončení smluv na dobu určitou právo opce úkol 8: podle zvláštního zadání posuďte případ ukončení „spolupráce“ českého prodávajícího a francozského kupujícího, kteří spolu dlouhodobě spolupracují na základě opakujících se kupních smluv

Smluvní pokuta běžné smluvní ustanovení, přitom patří mezi nejproblematičtější některé obvyklé nedostatky: záměna s úrokem z prodlení, nepřiměřená výše (problém se soudní praxí; předvídatelnost, proporcionalita), rozdílná právní kvalifikace v různých státech řešení likvidujícího nároku na náhradu „následné“ škody zapomíná se, že má být praktická a má zjednodušovat důkazní situaci úkol 9: podle obecných doporučení konstruujte pro praxi smluvní ustanovení o smluvní pokutě

Hezký zbytek dne.