projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Jehličnaté a listnaté stromy DUM 16/1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
VYŠŠÍ ROSTLINY II. – zástupci nahosemenné rostliny-jehličnany Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Jehličnany.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNATÉ STROMY
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
PŘÍRODOVĚDA.
URČOVÁNÍ STROMŮ modul – Prostředí školy
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Oddělení: Semenné rostliny
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jehličnany.
Jehličnany.
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
jednoduchý klíč k určování jehličnany
Rostliny nahosemenné Přírodopis VY_32_INOVACE_213, 11. sada, Př
TŘÍDA: JEHLIČNANY JEHLICE: silný epidermis s kutikulou , pryskyřičné kanálky ŠIŠKY: a) samčí (mikrostrobily ), obsahují tyčinky (mikrosporofyly ) b) samičí.
Jehličnany - poznávací znaky
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jehličnany.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
JEHLIČNATÉ STROMY PODPORA PRO VÝUKU
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Nahosemenné rostliny rostliny semenné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Mgr. Barbora Pustovojtová Mgr. Josef Henzl Třída: Jehličnany.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY rozmnožují se semeny, která nejsou ukryta v plodu
STROMY JEHLIČNATÉ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
PRVOUKA – 2. ročník, JEHLIČNATÉ STROMY
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pokusy – neživá příroda
Společenstva lesů - stromy
VY_32_INOVACE_11- Borovice lesní Přírodověda - 4. ročník
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
VY_32_INOVACE_14- Jedle bělokorá Přírodověda - 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_61_PRV1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Jednoduchý klíč k určování jehličnanů
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
VY_32_INOVACE_13_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: JEHLIČNATÉ STROMY AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 24. 10. 2011 VY_32_INOVACE_18_HK

JEHLIČNATÉ STROMY

ANOTACE Zkušenosti z pilotování: Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo: ROZMANITOST PŘÍRODY, ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V rámci prezentace se žáci seznámí: S NAŠIMI NEJBĚŽNĚJŠÍMI JEHLIČNATÝMI STROMY: SMRK ZTEPILÝ, JEDLE BĚLOKORÁ, BOROVICE LESNÍ, MODŘÍN OPADAVÝ, TIS ČERVENÝ (KEŘ) S VYUŽITÍM JEJICH DŘEVA Zkušenosti z pilotování: Žáci poznali jehličnaté stromy z více hledisek. Zopakovali si znalosti o přírodním společenství les a našich jehličnatých stromech a vyvodili důležitost stromů pro život člověka. Závěrečným úkolem bylo zodpovědět několik shrnujících otázek.

SMRK ZTEPILÝ Stálezelený jehličnan s mělkými kořeny. Jehličí je krátké, špičaté a obrůstá celou větvičku.

JEHLIČNANY Nejstarší nálezy nám ukazují, že nejpůvodnější jehličnany se objevují již koncem  prvohor. Jsou to převážně rostliny statnějšího vzrůstu, které nejsou choulostivé na krátkodobý nedostatek vláhy. Mají jehlicovité, šupinovité, hladké nebo zpeřené listy. Jehličnany jsou vývojově mnohem starší než listnaté stromy. V prehistorii byly dominantními rostlinami. V současnosti jsou nejvíce rozšířené v mírném podnebném pásu a v horských oblastech tropů. Rostou na všech světadílech.

JEDLE BĚLOKORÁ Jehličnan s pyramidální až válcovitou korunou a hladkou světlou kůrou. Jehličí ploché, šišky zaoblené, vzpřímené.

BOROVICE LESNÍ Roste na písčitých půdách, má hluboký kůlovitý kořen a rozbrázděnou kůru. Dlouhé jehličí vyrůstá po dvou.

MODŘÍN OPADAVÝ Jehličnan, kterému na zimu opadává jehličí. Má řídkou kuželovitou korunu a drobné šišky.

TIS ČERVENÝ Je to neopadavý jehličnatý keř. Jeho jehličí, dřevo i semena obsahují jedovatou látku.

VYUŽITÍ DŘEVA Smrkové dřevo - výroba papíru, stavebnictví. Borovicové-výroba nábytku, obklady, stavebnictví. Modřínové – obklady, nábytek, výroba schodišť, zábradlí, dříve používán pro výrobu šindelů a vodovodního potrubí. Tis - nejhustší dřevo ze všech našich stromů, zároveň náš nejtvrdší jehličnan, ceněný jako materiál ideální k výrobě luků , příležitostně se tisové dřevo používalo k výrobě pravítek, nebo luxusního nábytku.

ÚKOLY: Popiš šišku a uspořádání jehličí na větvičce smrku ztepilého. V čem se modřín liší od ostatních jehličnanů? Na jakých půdách roste borovice nejčastěji? Popiš tvar koruny jedle bělokoré. Jsou vývojově starší listnaté nebo jehličnaté stromy? Co obsahuje dřevo, jehličí a semena tisu?

CITACE: NOVA. wikipedia.org  [online]. 30. 5. 2005 [cit. 2011-10-24]. Soubor: Picea_abies_cone.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Picea_abies_cone.jpg> MANSKE, Magnus. Wikipedia.org  [online]. 19.11. 2008 [cit. 2011-10-24]. Soubor: Pinus_cone001xx.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pinus_cone001xx.jpg> Qgroom. Wikipedia.org  [online]. 12.5. 2007 [cit. 2011-10-24]. Soubor:Picea_abies1.JPG Dostupné z WWW:<http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Picea_abies1.JPG PASTILLETES,F. Wikipedia.org  [online]. 20.10. 2009 [cit. 2011-10-24]. Soubor:Abies_alba_foliage.jpg. Dostupné z WWW:<http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abies_alba_foliage.jpg> CRUSIER. Wikipedia.org  [online]. 26.5. 2009 [cit. 2011-10-24]. Soubor: Young_Abies_alba_Zwardo%C5%84.jpg. Dostupné z WWW <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Young_Abies_alba_Zwardo%C5%84.jpg SIKORA, Teresa. Wikipedia.org  [online]. 28.12. 2007 [cit. 2011-10-24]. Soubor: Abies_fraseri_cone.jpg. Dostupné z WWW:<http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abies_fraseri_cone.jpg> NOVA. Wikipedia.org  [online]. 5.3. 2006 [cit. 2011-10-24]. Soubor: Pinus_sylvestris_Watereri_01.jpg Dostupné z WWW:<http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pinus_sylvestris_Watereri_01.jpg>

CITACE: MPF. Wikipedia.org [online]. 5.3. 2006 [cit. 2011-10-24]. Soubor: TXbaccata.jpg. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TXbaccata.jpg > PODZEMNIK. Wikipedia.org [online]. 21.2. 2010 [cit. 2011-10-24]. Soubor:Dv%C4%9B_borovice_na_Brn%C4%9Bnsk%C3%A9_p%C5%. Dostupné z WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dv%C4%9B_borovice_na_Brn%C4%9Bnsk%C3%A9_p%C5%99ehrad%C4%9B.JPG DEZIDOR. Wikipedia.org [online]. 14.6. 2010 [cit. 2011-10-24]. Soubor: Borovicov%C3%BD_les_u_Lhoty.jpg Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Borovicov%C3%BD_les_u_Lhoty. jpg