Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Konference „ČR a budoucnost kohezní politiky”. MUDr. Luděk Sefzig Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktuality z oblasti kohezní politiky
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Budoucnost kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Daniela.Grabmullerova@mmr.cz www.mmr.cz Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha, 5. října 2009

Dosavadní pozice ČR Červen 2008 - první znění „Rámcové pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU“ – schválena vládou. Listopad 2008 – „Aktualizovaná pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU“ – schválena vládou. Březen 2009 – „Pozice k Zelené knize o územní soudržnosti“ (včetně odpovědí na dotazy Evropské komise) – schválena Senátem Parlamentu. Duben 2009 – „Společné komuniké ministrů k budoucnosti kohezní politiky EU“ – přijato ministry EU. 5. října 2009 – třetí aktualizovaná Rámcová pozice projednána vládou.

Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky Neformální jednání ministrů EU v listopadu 2008 v Marseille – jen diskuse; bez společných závěrů. Mezinárodní konference v březnu 2009 v Praze – odborná platforma pro prezentaci názorů na budoucí povahu kohezní politiky. Neformální jednání ministrů EU v dubnu 2009 v Mariánských Lázních – politická platforma pro hledání politické shody – společné komuniké ministrů.

Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky

Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky Společné komuniké ministrů: Ministři podporují harmonický, vyrovnaný a udržitelný rozvoj Společenství a jsou toho názoru, že největší důraz politiky soudržnosti by měl být kladen na konvergenci méně prosperujících oblastí. Shodují se, že politika soudržnosti by měla být aplikována na celém území EU. Ministři uznávají potřebu průběžné debaty v rámci celé EU o politických a strategických otázkách politiky soudržnosti.

Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky Zpráva Fabrizia Barcy (z Itálie) – představena v dubnu 2009 v Bruselu – základní podklad pro následnou evropskou debatu. Hlavní náměty: Většinu prostředků zacílit na 2-3 klíčové priority; jednu z nich zamířit na oblast sociálního začleňování („územní sociální agenda“). Společný „Evropský strategický rozvojový rámec“ + smlouvy mezi Evropskou komisí a členskými státy; posílení role Komise. Podpora inovativních přístupů a experimentování. Tzv. „místě orientovaný model rozvoje“ + důraz na partnerství a víceúrovňové řízení.

Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky Seminář zástupců členských států EU a Evropské komise k Barcově zprávě - červen 2009 v Bruselu: Shoda nad nutností politicko-strategické debaty – od října 2009 se začne scházet nová pracovní skupina expertů na vysoké úrovni. Shoda nad zachováním koncentrace na nejméně rozvinuté části EU; avšak zároveň přítomnost kohezní politiky v celé EU. Většinová shoda nad ukazatelem HDP/obyvatele (v PPS) jako kritériem uznatelnosti. Shoda nad dalším zjednodušením procesů implementace. Shoda nad potřebou „strategického hodnocení“ vývoje a zkušeností.

Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky Seminář zástupců členských států EU a Evropské komise k Barcově zprávě - červen 2009 v Bruselu: Princip koncentrace na klíčové priority (úzce definované) na úrovni EU byl víceméně zpochybněn; tématické priority by měly být definovány na národní úrovni. Pochybnosti nad změnou „programů“ na „smlouvy“. Pochybnosti nad „územní sociální agendou“ – jaký bude její obsah? Pochybnosti nad možností jednotného systému hodnocení územních dopadů. Pochybnosti nad zahrnutím ukazatelů „kvality života“ do kritérií uznatelnosti Jak aplikovat v různém kontextu? Dostupnost srovnatelných dat?

Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky „Šestá zpráva o pokroku v oblasti hospodářské a sociální soudržnosti“- červen 2009: Pravidelná zpráva Evropské komise. Zaměření na tvořivost a inovace – rok 2009 = „Evropský rok tvořivosti a inovací“; vazba na Evropský plán hospodářské obnovy (protikrizová opatření). Dlouhodobá konkurenceschopnost EU – investice např. do podnikání, lidského kapitálu, informačních a komunikačních technologií, do technologií šetrným k životnímu prostředí a do energetické účinnosti + podpora přístupu malých a středních podniků k finančním prostředkům. Informace o výsledcích debaty nad „Zelenou knihou o územní soudržnosti“.

Debata o zjednodušení procesů Červenec 2009 – zveřejněny nové návrhy. Od září 2009 jsou projednány v Pracovní skupině pro strukturální opatření (B5). Návrh novely Obecného nařízení - cíl = zrychlení čerpání. Debata během švédského předsednictví v Radě EU … Pokračování činnosti „Pracovní skupiny pro zjednodušení“ (pracuje od ledna 2009). Pravidla pro budoucí období?

Debata o zjednodušení procesů Návrh novely Nařízení o Evropském fondu regionálního rozvoje – rozšíření možnosti financování bydlení: Jen v „nových“ členských státech EU. Cíl – podpora bydlení marginalizovaných skupin (např. etnických menšin – Romové …). Integrovaný přístup – vzdělání, sociální aspekty, integrace, kultura, zdraví, zaměstnanost, bezpečnost ... Územní zacílení - nejen ve městech, ale i na venkově. Nejen opravy bytového fondu, ale i jeho obnova formou nové výstavby (náhradou za zchátralé bydlení).

Kde se nacházíme?

Ekonomický rámec HDP na obyvatele (v PPS) v roce 2007, v % (EU-27 = 100): Zdroj: Eurostat, 2009

Ekonomický rámec HDP na odpracovanou hodinu (v PPS) v roce 2007, v % (EU-15 = 100): Zdroj: Eurostat, 2009

Ekonomický rámec Mezinárodní cenová konkurenceschopnost v roce 2008, REER (1999 = 100): Zdroj: Eurostat, 2009

Ekonomický rámec Energetická náročnost ekonomiky v roce 2007 - hrubá tuzemská spotřeba energie v zemi dělená HDP: Zdroj: Eurostat, 2009

Sociální rámec Nerovnost v rozdělení příjmů v roce 2007 - poměrně (podíl objemu příjmů horního kvintilu k objemu příjmů spodního kvintilu): Zdroj: Eurostat, 2009

Sociální rámec Podíl osob pod hranicí chudoby v roce 2007 (v %): Zdroj: Eurostat, 2009

Sociální rámec Podíl osob ve věku 65 a více pod hranicí chudoby v roce 2007 (v %): Zdroj: Eurostat, 2009

Trh práce Osoby zaměstnané na částečný úvazek v roce 2008, v % ze zaměstnanosti: Zdroj: Eurostat, 2009

Rámec inovací Podíl domácností vybavených připojením k internetu v roce 2007, v %: Zdroj: Eurostat, 2009

Rámec inovací Celkové veřejné výdaje na vzdělávání v roce 2005, v % z HDP: Zdroj: Eurostat, 2009

Rámec inovací Celkové výdaje na výzkum a vývoj v roce 2007, v % z HDP: Zdroj: Eurostat, 2009

Budoucnost … “Nechtějme vyhlížet vstříc budoucnosti … tvořme ji.“ (Antoine de Saint-Exupéry)

Budoucnost?

Budoucnost?

Hlavní potřeby pro budoucí období Dopravní infrastruktura (silniční, železniční). Malé a střední podnikání, služby obecného zájmu. Výzkum, vzdělání a inovace; propojení průmyslu s terciárním vzděláváním. Zaměstnanost - zejména některých sociálních skupin; pružnost pracovního trhu. Bydlení – dostupnost, sociální soudržnost, energetické úspory. Ochrana přírodních zdrojů, snižování znečištění povrchových vod, změna klimatu.

Hlavní prvky Rámcové pozice 2009 Důraz na konvergenci jako hlavní cíl = podpora zaostávajících zemí a regionů. Návaznost na stávající období – kontinuita. Geografická specifika nejsou důvodem pro nové cíle. Důraz na integrovaný přístup – včetně vazby „město-venkov“. Další zjednodušování implementace – flexibilita a kompetence na národní úrovni.

Hlavní prvky Rámcové pozice 2009 Zachování cíle zaměřeného na evropskou územní spolupráci – přeshraniční, meziregionální, nadnárodní, makroregionální. Rozšíření Fondu soudržnosti i na vědeckovýzkumné projekty. Důraz na prorůstové aktivity. HDP na osobu (v PPS) – vhodný a postačující ukazatel způsobilosti. Další rámcová pozice – červen 2010.

Děkuji Vám za pozornost. Daniela.Grabmullerova@mmr.cz www.mmr.cz