ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KORÝŠI.
Advertisements

Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Členovci Korýši.
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Použití zeleniny v kuchyni
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa      Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma DARY MOŘE- KORÝŠI   Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 17. 01. 2014 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Dary moře- korýši Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 22 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Osnova O korýších obecně Druhy korýšů, jejichž maso se konzumuje Charakteristika, použití v kuchyni 4. Procvičování učiva 5. Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

O korýších obecně Mají článkovité tělo, články vytvářejí hlavu, hruď a zadeček. Tělo je kryto pevným krunýřem, který korýši během růstu několikrát shazují. Tělo a hlava jsou zpravidla srostlé, ukryté v krunýři, kde se nachází žaludek a střevo, které se před použitím odstraňují. Korýši mají maso uloženo v ocase a klepetech, větší druhy, jako je krab, humr a langusta, také v nohách. Maso je bez tuku, lehce stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerální látky. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Korýše můžeme upravovat mnoha způsoby: Čerství korýši jsou jen tehdy vhodní k přípravě pokrmů, dokud jsou ještě živí. Ocas korýšů bývá stočený dospod. Natáhneme-li jej rukou a on se nám opět zkřiví, je to známka toho, že korýš je živý. Maso odumřelých korýšů se nesmí již používat k přípravě pokrmů, neboť se v nich krátce po odumření tvoří škodlivé, toxické látky! Korýše můžeme upravovat mnoha způsoby: - menší, upravujeme vařením v celku - větší dusíme, pečeme, opékáme, smažíme Pokrmy upravené z masa korýšů mají svéráznou, příjemnou chuť a jsou oblíbenou lahůdkou. Celé vařené jsou navíc velmi pěknou ozdobou. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Druhy korýšů, jejichž maso se konzumuje Charakteristika, použití v kuchyni Rak Žije v čistých vodách v jezerech, rybnících a potocích, v ČR je chráněn. Maso je šťavnaté, jemné, mírně nasládlé, na trhu vzácné. Prodává se živý nebo vařený. Je oblíbený ve Skandinávii a ve Francii. Rak říční TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Mořský rak Žije v Středozemním moři ale také na pobřeží Dánska a Norska. Má růžovou barvu. Ke konzumaci se používá maso z ocásků, které je jemné, delikátní chuti a používá se k různým úpravám v teplé kuchyni. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Garnáti, kreveta Žijí na všech mořských písečných pobřežích. Nemají klepeta, podle druhu dorůstají 4 - 9 cm. Čerstvé krevety jsou zpracovávány pouze na pobřeží, v obchodní síti jsou prodávány mražené, vařené. Jsou součástí salátů, grilují se, dusí, vaří v páře. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Krab Žije v chladných mořích, je mnoho druhů: pavoukovitý krab, modrý krab, německý krab. Prodává se živý, vařený, který je jasně červený, mražený a konzervovaný. Krabí maso se používá k přípravě koktejlů, salátů, kroket, paštiček i jako vložka do polévek. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Humr Žije na skalnatých pobřežích Severního moře, Atlantiku a Středozemního moře. Humři mají velká klepeta. Jeho maso je velmi delikátní, nejchutnější je humr o hmotnosti 0,5 až 1 kg. Živí humři jsou tmavě modří, vaření jsou jasně červení. Na trh je dodáván živý, mražený nebo jinak konzervovaný. Humr se peče, dusí, vaří nebo griluje. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Humr evropský Humr vařený TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Langusta Nemá klepeta a váží 1,5 až 5 kg. Většina masa je ze zadečku a je velmi chutné. Je k dostání čerstvá nebo mražená. Pro použití ve studené kuchyni se živá langusta přivažuje k rovné podložce, aby se ocas nezkroutil dospodu. Při vaření se nezbarvuje do jasně červené barvy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Procvičování učiva Doplň tabulku Popis korýšů Název korýšů Žije v chladných vodách, jeho delikátní maso se používá například na přípravu koktejlů V ČR chráněn, je oblíbený ve Skandinávii Malý korýš bez klepet Mají velká klepeta, vařením získávají tmavě červenou barvu Má růžovou barvu, žije i na pobřeží Dánska a Norska Nemá klepeta, velký korýš, má velmi chutné maso KRAB RAK GARNÁT, KREVETA HUMR MOŘSKÝ RAK LANGUSTA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Kontrolní otázky: Charakterizuj korýše. Z které části těla korýšů se maso konzumuje? Jaká je výživová hodnota masa korýšů? Proč se nesmí mrtvý korýš zpracovávat v kuchyni? Popiš použití korýšů v kuchyni. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Zdroje Literatura: Internet: Obrázky: Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word http://cs.wikipedia.org/wiki/Integrovan%C3%BD_obvod http://www.menudomu.cz/wp-content/uploads/2012/12/rak-4.jpg http://www.vitejdoma.cz/kucharka/img/full/5/15530.jpg http://www.chovani.eu/web/media_image/96-article-1.png http://www.niam.pl/rimages/crop/468/351/files/images/PRODUCT/BACKUP/PRODUCT_1 505_50483610911219112268556974163234.jpg Odkazy ze dne 10. 01. 2014 11. 01. 2014 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY