Assessment centrum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Výběrové řízení a přijímací pohovor – vybrané rady a tipy
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Kvalitativní výzkum.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Hodnocení pracovního výkonu
Výběr pracovníků Úkolem výběru pracovníků je rozpoznat, který z uchazečů bude nejlépe vyhovovat požadavkům obsazovaného pracovního místa.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
10. ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Struktura personální směrnice
Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách
Člověk v organizaci PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Získávání a výběr zaměstnanců
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Systém 360° zpětné vazby v Cabot Corp.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
ICV VUT v BRNĚ Synergie Modul „Informačně poradenské služby“ Životopis (CV) a Assessment centrum Magda Šustrová, Jiří Černý.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Jazyková příprava Skupiny ČEZ
TÉMA: VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM
Personální mamagement
Hodnocení a řízení výkonu. Adaptace pracovní, sociální, kulturní.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Hodnocení pracovníků.
Moderní personalistika DS 2009/
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Psychologie koučování
Marketingové prostředí obce
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Assessment centrum.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Nástroje pro identifikaci silných a slabých stránek studentů VŠ Metody pro psychology a nepsychology Šárka Karmazínová (MU) Magda Šustrová (VUT v Brně)
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
Vzdělávání ředitelů středních škol kraje Vysočina Zkrácený název „Ředitel“ „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš....“ Forest Gump.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
Tipy a triky AC Mgr. et Mgr. Veronika Víchová registrovanný klinický psycholog Praha 2016 Mgr. et Mgr. Veronika Víchová, registrovaný klinický psycholog.
Cacio Otázky z personalistiky pro IT Manažery: Jak vybrat vhodné pracovníky.
Získávání a výběr zaměstnanců. Význam lidí ti, kteří vyrábějí ti, kteří rozhodují ti, kteří kradou.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Přijímání zaměstnanců
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Nábor a výběr zaměstnanců
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Psychologie koučování
Assessment centrum.
Transkript prezentace:

Assessment centrum

Co je AC speciální diagnostická metoda Používá se pro výběr uchazečů o práci Její součástí je psychodiagnostika a modelové situace Assessment- hodnocení cíl: vybrat nejvhodnější uchazeče na příslušnou pozici (zpravidla ze skupiny, která již prošla předvýběrem) (nejlepší nemusí znamenat nejvhodnější)

Jak AC probíhá Stanovení cíle AC – tzn. Kriterií výběru (to závisí na požadavcích firmy, její kultuře charakteru prac. místa apod.) (např: výběr zaměstnance pro styk se zákazníky: a – zákaznická orientace B – komunikační dovednosti C - odolnost vůči zátěži D - analytické myšlení E – argumentační dovednosti Atd.) Předvýběr uchazečů do AC AC Hodnocení, vyhotovení zpráv o jednotlivých uchazečích a doporučení k výběru

Kdo se AC účastní Moderátor Zadavatel Hodnotitelé – interní a externí Účastníci

Struktura AC Uvítání a informace o programu Psychodiagnostika Individuální pohovory Individuální modelové situace Skupinové modelové situace Ukončení Assessment Centra Porada hodnotitelů Vyhotovení hodnotících zpráv

Psychodiagnostika Výkonové testy (Wechsler, Raven, Vídeň. maticový test) Osobnostní testy (ICL, MBTI, IHAVEZ, FIRO, MMPI) Testy speciálních oblastí (např. dotazníky motivace, výkonová orientace apod.)

Individuální a skupinové modelové situace Každá z nich je více zaměřena na 1-2 sledované schopnosti/dovednosti Každá schopnost by měla být sledovatelná ve více modelových situacích Pestrá škála metod Hodnotitelé – záznamové archy – rozlišit popis od pocitu a interpretace

Kdy je AC vhodné? Velmi důležité pozice (manažerské) Pozice, kde jsou zapotřebí specifické dovednosti (např. piloti) Obecně pozice, kde hrají větší roli „měkké“ dovednosti

Výhody AC Kombinace metod – větší validita, odhalení tendencí k sociálně žádoucímu chování Kombinace hodnotitelů – jistější úsudek Přímá interakce jednotlivých uchazečů, týmová práce Porovnatelnost díky současnému hodnocení Zpětná vazba (zpráva i pro neúspěšné uchazeče)

Nevýhody Náročnost a cena Čas Určité skupiny osob mohou mít zábrany např. před skupinovými modelovkami

Development centrum (DC) AC použité pro rozvojové účely Cílem je identifikace rozvojového potenciálu Nebo trénink specifických (např. manažerských) dovedností Výstup: např. zpráva a rozvojový plán

Zadaní úkolu: Připravte výběrové řízení na nového vedoucího obchodního týmu. Zaměřte se především na: Kritické a doplňující požadavky Cílovou skupinu a techniku jejího oslovení Doba trvání Volba kritérií výběru Popis firmy: Rodina česky vlastněná firma s 150 zaměstnanci ze sídlem v jihomoravském kraji, které se zabývá prodejem baget na čerpacích stanicích. Charakteristika pracovního místa: - Řídí tým cca 6 obchodních zástupců. - Pracovními povinnosti: Kontrola práce OZ Rozvoj pracovníků Spoluúčast na tvorbě obchodní a marketingové strategie Nadřízený – obchodní ředitel - Pracovní prostředky Osobní automobil Mobilní telefon Notebook – vybavení MS Office a přístupy na IS a další podnikové aplikace