DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0807 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Základy ekonomiky Ověření ve výuce: oktáva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Romová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
TÉMA: Zdroje statků a služeb PŘEDMĚT: Základy ekonomiky KLÍČOVÁ SLOVA: Hospodaření, výrobní faktory, kapitál, efektivnost, dělba práce, produkce JMÉNO AUTORA: Mgr. Jana Romová
Metodický pokyn: výklad, úvod do problematiky hospodaření k prezentaci bude potřeba pro doplnění píseň z filmu Císařův pekař a Pekařův císař „Ten umí to a ta zas tohle“ (možno zazpívat, k dispozici ve zpěvníku „Já, písnička 3“
Cíle a základy hospodaření ZDROJE STATKŮ A SLUŽEB Cíle a základy hospodaření
Výrobní faktory Přírodní zdroje – půda, nerostné bohatství, lesy, voda, vzduch Kapitál – všechny kapitálové statky hmotné: vrtačka, soustruh, plech nehmotné: software Práce – fyzická a duševní energie člověka Úkol: Jmenuj příklady všech výrobních faktorů při výrobě konkrétního produktu (např. obilí – mouka – pekař rohlík)
Kapitál v podnikové praxi MAJETEK Oběžný = krátkodobý majetek, který jednorázově spotřebujeme, bude zpracován = změní svou podobu Neoběžný = dlouhodobý majetek, který se používá delší dobu, postupně se opotřebovává, jeho podoba se nezmění
Proč je třeba hospodařit??? Uspokojování stále rostoucích potřeb je vždy omezeno zdroji, které jsou k jejich uspokojení k dispozici Úkol: Na základě ankety ve třídě zjistěte, jak by jednotliví spolužáci naložili s bankovkou v hodnotě 1.000 Kč.
Co znamená hospodařit??? Hospodařením rozumíme způsob, jak nakládáme s prostředky, které máme k dispozici, abychom dosáhli nějakého užitku = uspokojení potřeb Hospodaření znamená volit mezi několika možnostmi
Efektivnost, aneb jak dobře hospodaříme Hospodařit můžeme dobře nebo špatně. Abychom posoudili, nakolik dobře hospodaříme, potřebujeme úroveň hospodaření porovnávat. výstup (užitek) Efektivnost = vstup (vynaložené prostředky) Příklad: Pekárna A upeče za osmihodinovou směnu 10.000 rohlíků, pekárna B se stejným počtem zaměstnanců 20.000 rohlíků. Pekárna B pracuje dvakrát efektivněji.
Efektivnost a ekologie Ekologie je součástí efektivnosti. Maximální využití přírodních zdrojů (= jednoho z výrobních faktorů) znamená současně takové využití, které co nejméně poškodí životní prostředí. Životní prostředí je ale také součástí životní úrovně a jeho ničení ji tedy snižuje. V čem může být výstavba dálnic chráněnými krajinnými oblastmi efektivní a v čem neefektivní? Je možné hodnotit efektivnost elektrárny spalující hnědé uhlí, jestliže nezapočítáme, kolik prostředků se později vynaloží na nápravu škod na životním prostředí způsobených jejím provozem? V severních Čechách je horší ovzduší než na Hané. Znamená to, že je tam nižší životní úroveň?
Dělba práce Rozdělení pracovních činností mezi jednotlivce a skupiny lidí Základem je SPECIALIZACE - omezení lidí na určitý druh práce - vyšší produkce a kvalita Specializace předpokládá KOOPERACI - spolupráci Připomeňte si píseň z filmu Císařův pekař a Pekařův císař: „Ten umí to a ta zas tohle“ – v jaké souvislosti se zde hovoří o specializaci a kooperaci??? Uveďte příklady dělby práce v rodině, ve zdravotnictví, v hudební skupině, …
Růst produkce A) zvýšení množství používaných výrobních faktorů = extenzivní způsob Příklad: 5 horníků nakope za den 5 tun uhlí. Pokud bychom chtěli vytěžit 6 tun, budeme potřebovat 6 horníků. B) zvýšení kvality výrobních faktorů nebo jejich lepší využití = intenzivní způsob Příklad: Jestliže budou horníci vybaveni výkonnějšími sbíječkami, může 5 horníků vytěžit 6 i více tun uhlí.
ZDROJE: Klínský, P. – Münch, O. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy 1. 2. vyd. Praha: Fortuna, 2002. ISBN 80-7168-831-2. s. 14–23.