C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Úvod do programování Malá kouzla s příkazovým řádkem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Pascal - příklady.
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
If-else, do-while, switch, operátory
Programování v C++ Cvičení.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Počítáme s celými čísly
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PHP – zasílání dat z formuláře
Informatika I 2. přednáška
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
C – strukturované příkazy
Řešení lineárních rovnic s neznámou ve jmenovateli
Ing. Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ZADÁNÍ Sestavte program, který vypočítá obvod a obsah čtverce o straně a. Zajistěte, aby výpočet byl realizován pouze v případě, kdy strana a bude mít.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
Pascal – strukturované příkazy
Podíl (dělení) mnohočlenů (dělení mnohočlenu mnohočlenem)
Podíl (dělení) mnohočlenů
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
ÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ úkol 1_29.
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ úkol 1_25. ZADÁNÍ Sestavte program, který po načtení čísla z klávesnice vypočítá jeho absolutní hodnotu a vytiskne ji na obrazovku.
PŘÍKAZ do - while úkol 1_43.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Internetová doména a její název Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
C# konzole – Program prodej a zisk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně AUTOR: Ing. Adéla Tomalová NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Objektově orientované.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
C# konzole – Objem kvádru Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
C# konzole – TEST Program spotřeba vody
Konstrukce lichoběžníku
C# konzole – TEST – Program nákup
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Konstrukce trojúhelníku II
C# konzole – Vstup a výstup
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZAL – 3. cvičení 2016.
TABULKA – JEDNODUCHÉ POČETNÍ VÝKONY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Konstrukce trojúhelníku I
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
C# konzole – Program emoce
C# konzole – Součet dvou čísel
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
C# konzole – Program pro výpočet výrazu
Konstrukce trojúhelníku III
Programujeme lépe a radostněji
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
C# konzole – Textový výstup
Soustavy lineárních rovnic
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Transkript prezentace:

C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF Tematická oblast Internetové technologie, programování Datum vytvoření 2013 Ročník 3 Stručný obsah Výpočet podílu v konzolové aplikaci v jazyce C#. Způsob využití Studenti napíší algoritmus pro výpočet podílu dvou čísel a seznámí se s podmínkou if. Autor Mgr. Michal Mikláš Kód VY_32_INOVACE_35_IMIK15 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Zadání Napište program který si zapamatuje dvě zadaná celá čísla z klávesnice, podíl těchto čísel uloží do proměnné a vypíše ji do příkazového řádku (výsledek podílů obou zadaných čísel). Vyřešte nejprve následující otázky: Kolik proměnných budeme v našem programu na podíl potřebovat? V jakých krocích bude náš program probíhat? Kroky programu formulujte velmi přesně a dobře je promyslete.

Řešení úvodních otázek Kolik proměnných budeme v našem programu na výpočet podílu potřebovat? Celkem budeme potřebovat 3 proměnné: Dělenec delenec, dělitel delitel a výsledek podil Program tedy poskytne výpočet výrazu delenec/delitel a výslednou hodnotu uloží do proměnné podil. Proměnná podíl už nebude datového typu int, ale datového typu double – PROČ? Na následujícím snímku si rozebereme kroky algoritmu.

Řešení úvodních otázek V jakých krocích bude náš program probíhat? Vypíše na obrazovku informaci o tom, co provede: „Ahoj, ja jsem program na podíl dvou cisel.“ Vyzve uživatele k zadání prvního čísla delenec: „Zadej první číslo: “ Načte zadanou hodnotu do proměnné delenec. Vyzve uživatele k zadání druhého čísla delitel: „Zadej druhé číslo: “ Načte zadanou hodnotu do proměnné delitel. Do proměnné c vypočítá hodnotu součtu delenec/delitel. Na obrazovku vypíše řetězec „Vysledek je: “ Vypíše hodnotu proměnné podil. Čeká na stisk klávesy pro ukončení programu (enter).

Řešení úvodních otázek Náš program funguje zcela analogicky jako v případě součtu dvou čísel až na prováděnou operaci mezi nimi. Je takto náš program v pořádku? Resp. Pracuje náš program správně pro všechny možné vstupní hodnoty delenec, delitel z oboru celých čísel?

Řešení úvodních otázek Resp. Pracuje náš program správně pro všechny možné vstupní hodnoty a, b z oboru celých čísel, které uživatel zadá? Náš program nepracuje správně pro všechny vstupní hodnoty. Vezměme v úvahu, že by uživatel jako číslo a (dělenec) zadal například číslo 5 a jako číslo b (dělitel) zadal číslo 0. Dostali bychom tak příklad: 5/0 Jaký je výsledek tohoto výpočtu? Uvědomme si, že dělení nulou není povolená výpočetní operace. V našem programu to proto musíme vyřešit a za předpokladu, že by uživatel zadal jako dělitel číslo 0, musí program sdělit, že nulou nelze dělit a ukončí svou činnost. Pokud by se počítač pokusil nulou dělit, tak běh programu skončí jeho havárií.

Řešení úvodních otázek Pokud se tedy potřebujeme v programu nějak rozhodnout a za určitých okolností se zachovat jinak, pak můžeme použít konstrukci: if (podmínka){ sada příkazů 1 }else{ sada příkazů 2 } Tato konstrukce pracuje tak, že, program ověří platnost podmínky v závorce za příkazem if (když) a pokud je podmínka platná, tak vykoná sadu příkazů 1. V opačném případě (else) vykoná sadu příkazů 2.

Realizace podmínky v našem algoritmu if(delitel == 0){ Console.WriteLine("Nulou nelze delit."); }else{ Console.WriteLine("Podil je:"); podil = (double)delenec / delitel; Console.WriteLine(podil); } Objasněte význam operátoru == a příkazu podil = (double)delenec / delitel;

Realizace podmínky v našem algoritmu Objasněte význam operátoru == operátor == zastupuje v jazyku C# test na rovnost (zatímco operátor = je operátor přiřazení hodnoty do proměnné) Objasněte význam příkazu: podil = (double)delenec / delitel; Tady je nutno si uvědomit, že podíl bude obecně reálné číslo (desetinné) a nemusí tedy být číslem celým. Je tedy vhodné v programu říci, že výsledná hodnota v proměnné podíl bude desetinné číslo (datový typ double).

Algoritmus int delenec, delitel; double podil; Console.WriteLine("Ahoj, ja jsem program na deleni dvou cisel."); Console.WriteLine("Zadej prvni cislo (delenec):"); delenec = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine("Zadej druhe cislo (delitel):"); delitel = int.Parse(Console.ReadLine()); if(delitel == 0){ Console.WriteLine("Nulou nelze delit."); }else{ Console.WriteLine("Podil je:"); podil = (double)delenec / delitel; Console.WriteLine(podil); } Console.ReadKey();

Výpis kompletního zdrojového kódu konzolové aplikace namespace ConsoleApplication8 { class Program static void Main(string[] args) int delenec, delitel; double podil; Console.WriteLine("Ahoj, ja jsem program na deleni dvou cisel."); Console.WriteLine("Zadej prvni cislo (delenec):"); delenec = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine("Zadej druhe cislo (delitel):"); delitel = int.Parse(Console.ReadLine()); if(delitel == 0){ Console.WriteLine("Nulou nelze delit."); }else{ Console.WriteLine("Podil je:"); podil = (double)delenec / delitel; Console.WriteLine(podil); } Console.ReadKey();