Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
VY_32_INOVACE_10_GAS_568_Dos
VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
VY_32_INOVACE_10_GAS_575_Dos
ŠLEHANÉ HMOTY S POUŽITÍM RYCHLOŠLEHACÍCH PŘÍPRAVKŮ 2
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_633_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_491 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
VY_32_INOVACE_ Laskonky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Třené hmoty.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0410.2C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Šlehané hmoty Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s výrobou šlehaných hmot s použitím rychlošlehací pasty a moučné směsi, s jejich tvarováním a pečením. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Rychlošlehací pasta, moučná směs. Datum 21.9.2012

Šlehané hmoty s použitím rychlošlehacího přípravku a moučných směsí

Šlehané hmoty s použitím rychlošlehacího přípravku a moučných směsí Rychlošlehací pasta – emulgační látka pastovité konzistence, má vysoké šlehací vlastnosti a schopnost vytváření objemných, pevných a stálých pěn. RP pasta – směs monoglyceridů a diglyceridů – získávají se z přírodních tuků a olejů. RP pasta příznivě ovlivňuje šlehatelnost hmoty, uplatnění moučných směsí.

Šlehané hmoty z tradičních surovin a s použitím RP pasty Proti tradičnímu způsobu se výroby se při použití RP pasty šlehají všechny suroviny (mimo tuku) dohromady. Odpadá nahřívání. Zvyšuje se hygiena výroby a možnost využití mechanizace, nižší energetická náročnost. Hotová hmota je stabilnější, nemusí se ihned po vyrobení péci, ale její doba pečení se nepatrně prodlužuje.

Výhody a nevýhody Vzduch do hmoty s RP pastou je vešlehám ve formě malých vzduchových bublinek, hmota je mírně světlejší. Doba šlehání je 3 – 5 minut = RP pasta, asi 20 minut = šlehané hmoty nahřívané. Korpusy mají zhruba stejný objem. V první fázi pečení mírně zřídnou – výhoda – vyrovnají se případné nerovnosti.

Vady šlehaných hmot připravených za pomoci rychlošlehacích přípravků při použití původních surovin Hmota je přešlehána – hmoty je příliš lehká a při pečení vytéká z tvořítek a upečené korpusy jsou drobivé. Vysušené korpusy – dlouhá doba pečení při nízké teplotě – korpusy se obtížně zpracovávají.

Moučné směsi Připravují se v mlýnských závodech Základní suroviny moučné směsi jsou – pšeničná mouka hladká a polohrubá, vanilínový cukr, sušená vejce, kypřicí prášek, sušené mléko odstředěné, kakaový prášek Různé složení – různí výrobci

Příklad moučné směsi

Kontrolní otázky Popište výhody a nevýhody použití RP pasty do šlehaných hmot. Jaké je složení moučné směsi.

Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-86-6 PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 Obrázky - vlastní